Επιστολή 3ου & 9ου Δημ. Σχολείου για τα προσφυγόπουλα

200
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΟΛΟΥ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο που αποτελεί ενημερωτικό δελτίο της πλειοψηφίας των Γονέων των 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ιωνίας σχετικά με το θέμα της επιλογής των σχολείων μας για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων του καταυλισμού Μόζα.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ!

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες συντονισμένης προσπάθειας υπηρεσιών εκπαίδευσης και πολιτικών φορέων, οι οποίοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ιωνίας, ως κινούμενους από αντιπαιδαγωγικά και ρατσιστικά κίνητρα. Η αφορμή που δυναμιτίζει το κλίμα και την εύρυθμη σχολική ζωή στα συγκεκριμένα σχολεία είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων. Αρχικά δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η περίθαλψη των προσφύγων και η εκπαίδευση των παιδιών τους δεν μπορεί να βρίσκει αντίθετο κανένα πολιτισμένο άνθρωπο. Εδώ στη Νέα Ιωνία γνωρίζουμε πολύ καλά και από προσφυγιά και από κακουχίες. Εκείνο το οποίο μας θλίβει είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η παραποίηση των δεδομένων. Είναι περίεργη η εμμονή ορισμένων να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα διδακτήρια για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων, χωρίς διάλογο με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Ας δούμε όμως ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, για να γνωρίζει η τοπική κοινωνία ότι δεν έχει να κάνει με κάποιους έξαλλους γονείς αλλά με γονείς που δικαιούνται να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα συστεγάζει δύο από τα πολυπληθέστερα ολοήμερα δημοτικά σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος και επιπλέον δύο νηπιαγωγεία επίσης ολοήμερα. Μαθητικός πληθυσμός που ξεπερνάει τους 500. Πρόκειται δηλαδή για ένα σχολικό συγκρότημα που λειτουργεί συνεχώς από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Η αίθουσα που προορίζουν οι αρμόδιοι για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για την αίθουσα υπολογιστών που είναι κοινή για τα δύο σχολεία. Επιπροσθέτως επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα δεν είναι το κοντινότερο στον προσφυγικό καταυλισμό. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 σχολεία που βρίσκονται εγγύτερα του καταυλισμού. Η εμμονή των αρμοδίων για την επιλογή ενός επιβαρυμένου σχολείου τουλάχιστον μας προβληματίζει. Επίσης το σχολείο μας γειτνιάζει με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, πέντε από τις αίθουσες του συγκροτήματος φιλοξενούνται σε κοντέινερς και οι τουαλέτες είναι μόλις 8 και κοινές για τα δύο Δημοτικά Σχολεία. Αναφορικά με τη συντήρηση του σχολείου υπογραμμίζουμε ότι το τελευταίο βάψιμο έγινε το 2004 και η τελευταία απολύμανση το 2009. Οι πεσμένοι σοβάδες και η εκτεταμένη υγρασία είναι ορατές ακόμη και στους περαστικούς. Αυτό το σχολείο επιλέγουν οι αρμόδιοι, αντί να σκεφθούν πώς θα βελτιώσουν τις συνθήκες καθημερινότητας των 500 μαθητών του. Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες ότι, την ώρα που πολιτικοί κύκλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν πεισματικά στην επιλογή τους, ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει δύο αξιόπιστες προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και εντός του ιστού της Νέας Ιωνίας ώστε να σιωπήσουν και όσοι μιλούν για γκετοποίηση και ρατσισμό. Απόδειξη της εμμονής αποτελεί το γεγονός ότι αυτές οι δύο προτάσεις ούτε καν εξετάστηκαν. Η πρώτη πρόταση αφορά τις σαφώς ανώτερες αίθουσες του Μεταξουργείου, οι οποίες είναι απολύτως λειτουργικές και ανθρώπινες και η δεύτερη πρόταση αφορά κενές αίθουσες σχολείου στην ευρύτερη περιοχή.

Εν κατακλείδι, επιστρέφουμε τις κατηγορίες περί ρατσισμού σε όσους ανακαλύπτουν ή κατασκευάζουν πολιτικό πεδίο δόξης επιδιώκοντας αγωνιστικές περγαμηνές με την εκμετάλλευση του πόνου των προσφύγων. Δεν εκχωρούμε μονοπώλιο ευαισθησίας σε κανέναν. Οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δεν είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ούτε βεβαίως και τα δικά μας παιδιά. Η πολιτική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος της χώρας μας δεν χρειάζεται μαρτυρίες, είναι καταφανής. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί συγκροτημένη πολιτική και κατάλληλες υποδομές. Με την ακολουθούμενη πολιτική που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια και έλλειψη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, αντίθετα διογκώνεται. Το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει η Ελλάδα σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς υποβαθμίζεται καθημερινά. Όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν σε τοπικό επίπεδο δεν θα το αφήσουμε να καταρρεύσει. Ας οργανώσουν σοβαρές υποδομές για την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και όλοι εμείς οι πολίτες της Νέας Ιωνίας θα είμαστε συμπαραστάτες τους. Τέλος, λυπούμαστε που ορισμένοι συγχέουν σκόπιμα τις πολιτικές τους απόψεις με δημόσια αγαθά όπως είναι η εκπαίδευση.

»

 

Απάντηση