«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

193

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από τη Σεβίλλη της Ισπανίας οι 20 μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τους μαθητές: ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΤΩΝΙΝΑ και ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ από την ειδικότητα Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, ΔΕΛΗΜΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ και ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΣΥΜΕΩΝ από την ειδικότητα Μηχανολόγοι Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ από την ειδικότητα Ψυκτικών, ΚΑΛΗΜΑΝΗ ΑΘΗΝΑ και ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΟΣ ΣΙΜΟΣ από την ειδικότητα Γραφίστες, ΜΗΤΡΟΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ΧΡΑΠΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την ειδικότητα Τεχνικοί Οχημάτων, ΚΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΜΠΟΥΤΣΟΥΚΗ ΒΑΪΑ-ΡΑΦΑΕΛΑ, ΤΖΟΥΒΑΡΑ ΕΛΕΝΗ-ΜΙΚΑΕΛΑ, ΤΟΠΑΝΤΖΑ ΤΖΟΡΤΖΙΝΑ και ΧΑΡΙΣΗ ΑΝΘΗ από την ειδικότητα Αισθητικών, ΚΑΠΟΥΡΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και ΣΚΛΗΘΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ από την ειδικότητα Δομικών Έργων, ΜΠΡΑΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και ΠΕΡΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ από την ειδικότητα Κομμωτικής, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ και ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ από την ειδικότητα Βοηθοί Φαρμακείου.

Το εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση έχει τίτλο: «LIVING, LEARNING AND WORKING EXPERIENCES IN SPAIN» (ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΖΩΗΣ, ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ) και διάρκεια τριών εβδομάδων, από 27/11/16 μέχρι 17/12/16. Το Πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρίας στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την ισπανική εργασιακή κουλτούρα καθώς και με τις ευρύτερες συνήθειες, τρόπο ζωής και πολιτισμό της μεσογειακής χώρας. Την ομάδα των μαθητών συνόδεψαν, τις πρώτες δύο εβδομάδες η υπ/ντρια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΥΜΕΝΟΥ και η τομεάρχης του 2ου Ε.Κ. Νέας Ιωνίας ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΟΝΟΒΑΣΙΟΥ, και για την τρίτη εβδομάδα ο Δ/ντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ΒΑΙΟΣ ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ και ο εκπ/κός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΧΟΥΤΗΣ.

Οι μαθητές έχοντας καλυμμένα – από την επιχορήγηση του προγράμματος – τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσής τους στην ξένη χώρα εργάστηκαν σε εταιρείες της ειδικότητάς τους, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Ισπανών της Ανδαλουσίας. Με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε επισκέψεις στα σημαντικά μνημεία της Σεβίλλης όπως τον καθεδρικό ναό της και το περίφημο καμπαναριό του (παλιό μιναρέ από την περίοδο της ισλαμικής κατοχής), το παλάτι της πόλης (Alcazar), μουσεία τέχνης, βόλτες στα σοκάκια της πόλης, επίσκεψη στο εντυπωσιακό ενυδρείο, παρακολούθηση παράστασης χορού Φλαμένκο από επαγγελματίες χορευτές κ.ά. έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια πραγματικότητα διαφορετική, να νιώσουν πολίτες του κόσμου και να πλουτίσουν πνευματικά. Στις δραστηριότητες του προγράμματος συμπεριελήφθησαν εξάλλου και εκδρομές στις άλλες δύο σημαντικές πόλεις της Ανδαλουσίας, την Γρανάδα και την Κόρδοβα οι οποίες επίσης ενθουσίασαν μαθητές και συνοδούς.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, σκοπεύει να συνεχίσει την πολυετή του παράδοση στον τομέα των Προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των μαθητών του διευρύνοντας κάθε χρόνο τόσο τις συνεργασίες του όσο και το πλήθος των μαθητευομένων, αξιοποιώντας στο έπακρο και το Πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Mobility Charter – Χάρτα Κινητικότητας) που διαθέτει τουλάχιστον μέχρι το 2020, το οποίο διευκολύνει τόσο την υποβολή όσο και την έγκριση Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κινητικότητας μαθητών – εκπαιδευτικών.

Τέλος, το σχολείο νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες μαθητές του για την άψογη συμπεριφορά τους και τη συνεργατικότητα που επέδειξαν σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του Προγράμματος. Μακάρι η ζωή τους να είναι πλούσια σε εμπειρίες και να τη ζήσουν όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται.

Απάντηση