Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας

138

Σας γνωστοποιούμε τη διεξαγωγή του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτικής Οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αύριο 20 και μεθαύριο 21 Οκτωβρίου, 2016, στο Βόλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Βόλο θα έρθει και θα χαιρετίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου. 

To συνέδριο συν-διοργανώνεται από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Εταιρίας Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο).   

Το εν λόγω συνέδριο διεξάγεται σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κοινωνία, καθώς τόσο η Αγροτική όσο και η Εθνική Οικονομία ταλανίζονται από τη μακροχρόνια και βαθιά οικονομική ύφεση. Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των σύγχρονων ζητημάτων της αγροτικής παραγωγής, η ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων και απόψεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρωτογενή μας παραγωγή. 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μεγάλος αριθμός επιστημονικών εργασιών από Έλληνες και ιδιαίτερα νέους επιστήμονες. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι εξής: 

1. Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η   ελληνική κρίση και το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη»

2. Dr Τάσος Χανιώτης, Director, Directorate E. Economic Analysis, Perspectives and Evaluations; Communication, DG for Agriculture and Rural Development, European Commission. «Post-2020 Common Agricultural Policy Perspectives». 

3. Dr Δημήτρης Διακοσάββας, Senior Economist, Policies and Environment Division, Trade and Agriculture Directorate, OECD. «The Evolution of Agricultural Policy in OECD Countries». 

4. Prof. Deborah
Roberts, University of Aberdeen. «Understanding structural change in rural
Europe».

5. Prof. Filippo
Arfini , University of Parma. «Quality for rural development or Rural
development for quality? The state, the bottlenecks and the opportunity».

Επίσης, θα λάβουν χώρα οι εξής Στρογγυλές Τράπεζες:

1. »Θεσμική Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Γεωργίας», με συντονιστή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Καραντινινή, Swedish University of Agricultural Sciences.

2. “Τοπικά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Θεωρία και Πράξη”, με συντονιστή τον Καθηγητή Δημήτρη Ψαλτόπουλο, Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και μία ειδική συνεδρία με συντονιστή τον κ. Γιάννη Χανιωτάκη, Διευθυντή Εργασιών Αγροτικού Τομέα, της Τράπεζας Πειραιώς. 

Το συνέδριο διεξάγεται υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ευελπιστούμε στη σθεναρή συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και των παραγωγικών φορέων της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο εποικοδομητικού διαλόγου, καθώς και η εξαγωγή τεκμηριωμένων προτάσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως ν’ αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την εθνική μας Πρωτογενή Παραγωγή. Μιας στρατηγικής που διαφαίνεται ότι σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας συνιστά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της Εθνικής Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτικής Οικονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα, τους προσκεκλημένους ομιλητές, τις στρογγυλές τράπεζες κ.λπ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΤ.ΑΓΡ.Ο – www.etagro.gr.

Απάντηση