Ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο

141

 

 Με στόχους τη βελτίωση των υπηρεσιών, από την πλευρά της κυβέρνησης, και την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν σήμερα στον Βόλο οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στο «Domotel Xenia Volos», μετέχουν ως σύνεδροι δεκάδες δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, να δηλώνει προσερχόμενος: «Δεν μας αξίζει η Ελλάδα που ζούμε, και πρέπει να την αλλάξουμε, ώστε να γίνει η πατρίδα μας μία σύγχρονη χώρα, να γίνει η Ελλάδα της Ευρώπης. Πρέπει να βγούμε από την ύφεση των επτά ετών, ώστε στα παιδιά μας να αφήσουμε μία σύγχρονη Ελλάδα».

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο συνέδριο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η αύξηση και η καλύτερη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης». «Άλλωστε, βούλησή μας ως κυβέρνηση και προεκλογική υπόσχεσή μας ήταν να επαναπροσδιορήσουμε τον ρόλο της σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Παρών στο συνέδριο είναι και ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος σημείωσε: «Επιχειρούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα περιλαμβάνει περισσότερη δημοκρατία, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και με ξεκάθαρες αρμοδιότητες μεταξύ της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης». Όσον αφορά τον «Καλλικράτη», ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι «θα γίνουν αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε πολύ μεγάλους σε έκταση δήμους ή σε ορεινές περιοχές».

Τους συνέδρους καλωσόρισε, ως οικοδεσπότης, ο δήμαρχος Βόλου, Θάνος Θεοδώρου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πατούλης παρουσίασε τους συνολικούς, αλλά και επιμέρους στόχους-διεκδικήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα και η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

Το κύριο σύνθημα του συνεδρίου είναι «Ισχυροί Δήμοι για Δυνατή Ελλάδα» και όπως επεσήμαναν οι σύνεδροι, με ενότητα και συνεργασία θα βάλουν ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους.

Το θεματικό συνέδριο του Βόλου θα ολοκληρωθεί αύριο και τα συμπεράσματά του θα επιβεβαιωθούν τον Δεκέμβριο, σε σύνοδο στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η πλειοψηφία των δημοτικών
αρχών έχει στοιχηθεί πίσω από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων
που ακολουθούν σκληρή πολιτική σε βάρος των εργαζομένων» δήλωσε ο
Γκαραλιάκος Ζήσης,  μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και
πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λάρισας.  Σημείωσε πως το
αποτελέσματα είναι πως έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες με απώτερο σκοπό να
δώσουν τα «φιλέτα» στους ιδιώτες. «Ζητούμε να καταργηθούν οι
αντεργατικοί νόμοι, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη
δικαιώματα και όχι να συζητούν σήμερα στο συνέδριό τους πως θα πάρουν
χρήματα από τον ΕΝΦΙΑ και από άλλους φόρους εις βάρος των εργαζομένων
και των άλλων στρωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tα αιτήματα των
εργαζομένων μετέφερε στα μέλη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Εκτελεστικής
Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νικόλαος Τράκας. Ειδικότερα ανέφερε τα αιτήματα
για απελευθέρωση των προσλήψεων, για άμεση καταγραφή των ελλείψεων
προσωπικού σε όλους τους Δήμους την αναβάθμιση του μηχανολογικού
εξοπλισμού των Δήμων, την αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγιεινή
και Ασφάλεια του προσωπικού. Επίσης, όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι στην
Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν να γίνει άμεση ρύθμιση των δανείων τους και
να τηρηθεί η δέσμευση για μονιμοποίηση.

Απάντηση