Αύριο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αποτέφρωση

166
ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ


Ανοίγει τις πύλες του το 3ο πανελλήνιο Συνέδριο για την αποτέφρωση 

 

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με τους Αντιπροέδρους 

Σε αίθουσα του ξενοδοχείου Valis στην Αγριά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου συνάντηση – συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με τους Αντιπροέδρους της Ένωσης. Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της FIAT IFTA(Παγκόσμιος Οργανισμός Λειτουργών Γραφείων Κηδειών) Πολωνός Marek Cichewicz. Μάλιστα, ο κ. Αγγελέτος δώρισε στον κ. Cichewicz αντίγραφο της Αργούς, ως συμβολικό δώρο φιλίας.

 

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά στις δράσεις της Ένωσης Λειτουργών για το έτος 2016-10-20 από 1ης Ιανουαρίου έως 20 Οκτωβρίου 2016.

Ειδικότερα, έγιναν 138 καταγγελίες σε όλη την Ελλάδα που αφορούσανε άδειες λειτουργίας καταστημάτων – νεκροφόρες – αθέμιτος ανταγωνισμός, έγινε αναβάθμιση του site και δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας www.hufes.gr με εβδομαδιαία ενημέρωση για θέματα που αφορούν τον κλάδο (δυνατότητα διαφημίσεων – προβολής συναδέλφων). Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις αντιπροέδρων της Ένωσης σε Διοικητές Νοσοκομείων και τοπικούς φορείς των περιοχών αρμοδιότητάς τους για θέματα που αφορούν στον κλάδο, ενώ έγινε ενημέρωση και για την εξέλιξη κατάθεσης του νομοσχεδίου περί ίδρυσης γραφείων τελετών και σχολών επαγγελμάτων κηδείας από το Νομικό Τμήμα της Ένωσης καθώς και για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Επίσης εστάλη έγγραφο στις 18 Φεβρουαρίου 2016 προς το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού με θέμα «Ένταξη κλάδου δραστηριοτήτων κηδειών και ταρίχευσης στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ», ενώ στις 12 Ιουνίου 2016 το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIAT IFTA στον Καναδά. Στις 26 Ιουνίου διοργανώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προσεγγίζοντας την απώλεια», ενώ στις 1ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοβελώνη για την ανάκληση εγγράφου – παύση ισχύος εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία(εγκύκλιο), δεν απαγορεύεται η παραχώρηση χρήσης νεκροφόρας με ή χωρίς αντάλλαγμα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για όχημα ειδικού σκοπού, και η παραχώρηση τέτοιων οχημάτων δεν προβλέπεται από το Νόμο κι επισείει τσουχτερά πρόστιμα. 

Τέλος έγινε συζήτηση για το αυριανό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά ενώ συζητήθηκαν δράσεις της Ένωσης για το 2017. 

 

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ανοίγει τις πύλες του στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με θέμα «Εξέλιξη των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών» και το οποίο συνδιοργανώνεται με την «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης», το «Επιμελητήριο Μαγνησίας» και την «Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας». 

Για το θέμα του Συνεδρίου, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Στη συνέντευξη παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Λειτουργών Αντώνης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνης Αλακιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κ. Αγγελέτος, επεσήμανε ότι το θέμα του Συνεδρίου προσελκύει το ενδιαφέρον συναδέλφων από όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Όπως τόνισε «Στόχος του Συνεδρίου στο οποίο θα μιλήσουν εξέχουσες προσωπικότητες γύρω από νομοθετικά, νομικά και ιατροδικαστικού περιεχομένου θέματα, είναι να ενημερωθούν τόσο οι ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών αλλά και οι πολίτες για το ζήτημα αυτό. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών, δεν γνωρίζει πολλά που αφορούν στην αποτέφρωση, ενώ υπάρχουν πτυχές του ζητήματα για τις οποίες θα ενημερωθούν και οι συνάδελφοι στα γραφεία κηδειών. Ήδη, υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα, που προχωρούν τις διαδικασίες δημιουργίας αποτεφρωτηρίων ενώ πλέον υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο». 

Να σημειωθεί ότι τελεί υπό την υποστήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών, οι εργασίες του συνεδρίου θα κινηματογραφηθούν από εταιρεία παραγωγής στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται και σκηνοθετεί η βραβευμένη σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου. 

Το γεγονός ότι, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, στέκεται αρωγός και στηρίζει κάθε νέα προσπάθεια σε ο,τιδήποτε αφορά ή μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης. Ο κ. Μπασδάνης, ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό, έχει πολλές φορές γίνει αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, σφοδρών μάλιστα από εκείνους που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά. Πραγματικά όπως δήλωσε «πιστεύουμε πως από το Συνέδριο που ξεκινά αύριο, θα εξαχθούν πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι πραγματικά είναι η αποτέφρωση των νεκρών, την χρησιμότητά της ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, την οικονομία και το περιβάλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κ. Αλακιώτης, επεσήμανε ότι η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης συνεστήθη το 1997 με σκοπό την δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για να είναι δυνατή η αποτέφρωση των νεκρών στην χώρα μας κι από το 2000 αποτελεί μέλος της ICF (Παγκόσμια Οργάνωση Αποτέφρωσης). Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη, το Συνέδριο περιέχει ενημέρωση για την πορεία της αποτέφρωσης των νεκρών κι εκτός από τα θεωρητικά τα γραφεία κηδειών που θα συμμετέχουν θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πρακτική εξάσκηση (ταφή τέφρας στη θάλασσα με σκάφος στον Παγασητικό).

Όπως ανέφερε «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε η κουλτούρα κι η ενημέρωση για τους χιλιάδες Ελλήνων που θέλουν να επιλέξουν την αποτέφρωση. Κανείς Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει καταλήξει στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Κάθε χρόνο περί στους 4.000 Έλληνες αποτεφρώνονται στο εξωτερικό και η διαδικασία συνήθως σταματά τη στιγμή που θα παραδοθεί η τεφροδόχος στους συγγενείς. Ωστόσο σε άλλες χώρες, η τέφρα θα πρέπει να θάβεται υποχρεωτικά και στα γραφεία κηδειών που θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, θα τους δείξουμε καθώς έχουμε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί πως θα πρέπει να τελείται μνημόσυνη τελετή για την ταφή της τέφρας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις από την Εκκλησία, ο κ. Αλακιώτης διευκρίνισε ότι με βάσει Νόμο του 2006 και ΚΥΑ του 2010 προβλέπονταν υποχρεωτικά η κατασκευή αποτεφρωτηρίου εντός κοιμητηρίου, κάτι που λειτούργησε αρνητικά. Ωστόσο με Νόμο το 2014 δίνεται η δυνατότητα κατασκευής αποτεφρωτηρίου κι εκτός κοιμητηρίων. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι και η Ιερά Σύνοδος έχει προτείνει καταδίκασε το θέμα της αποτέφρωσης ωστόσο εξέφρασε την άποψη για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων αλλά εκτός κοιμητηρίων. «Δε θέλουμε να έρθουμε σε διαφωνία με την Εκκλησία, θεωρούμε όμως άδικο για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα, να στερούνται αυτής της δυνατότητας» τόνισε και συνέχισε «Και ο Μακαριστός Χριστόδουλος το 2006 είχε δηλώσει να δοθεί το δικαίωμα στην αποτέφρωση. Το 1917 η καθολική Εκκλησία είχε αντιδράσει στους καθολικούς που ήθελαν να αποτεφρωθούν κι έφθασε στο σημείο να μην επιτρέπει την εξόδιο ακολουθία. Το 1983 επέτρεψε την εξόδιο ακολουθία σε αυτούς που επέλεγαν την αποτέφρωση. Δεν είναι δογματικό το θέμα. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σε διάφορες χώρες όπως π.χ. Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία παρέχουν την εξόδιο ακολουθία και τη δέχονται κατ΄ οικονομία την εκταφή και την αποτέφρωση. Στη Μαρία Κάλλας αποδόθηκε η νεκρώσιμη τελετή σε παρεκκλήσιο του Παρισιού και η τέφρα της διασκορπίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος. Δε θέλουμε να προκαλέσουμε. Σεβόμαστε την Εκκλησία κι ευελπιστούμε ότι με την πάροδο του χρόνου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος θα αποδεχτεί κατ’οικονομία την αποτέφρωση των νεκρών και θα παρέχει την εξόδιο ακολουθία στους ορθόδοξους πιστούς Έλληνες που επιλέγουν την αποτέφρωση».

Τέλος σε ερώτηση για το κόστος της αποτέφρωσης, ο κ. Αλακιώτης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος έχει μειωθεί λόγω του μεγάλου αριθμού αποτεφρώσεων (4.000αποτεφρώσεις το 2016 – πριν 10 χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 1.000) και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο αν δημιουργηθεί στην Ελλάδα αποτεφρωτήριο, δεδομένου ότι δε θα υπάρχουν έξοδα μεταφοράς και προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελέτο, τώρα, το κόστος μίας αποτέφρωσης κυμαίνεται μεταξύ 2.000 – 4.000 ευρώ κι αν δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το κόστος αυτό θα είναι στο μισό, ενώ κι ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία αντιδικία με την Εκκλησία κι ότι το Συνέδριο είναι εκπαιδευτικού κι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Απάντηση