ΟΙ «ΔΙΔΥΜΕΣ» ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ… ΔΙΑΣΤΗΜΑ

278

Οι λίμνες Ζερέλια  βρίσκονται σε αγροτική περιοχή, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού.

Οι θεωρίες για τη δημιουργία τους ποικίλουν με επικρατέστερη αυτή που υποστηρίζει ότι οφείλονται σε πρόσκρουση μετεωριτών. Η θεώρηση αυτή βασίζεται κυρίως στα σημαντικά ευρήματα σχηματισμών από κροκάλες και λατύπες στο πηλώδες περιβάλλον των λιμνών που δεν έχουν σχέση με τους υπόλοιπους περιβάλλοντες σχηματισμούς και των οποίων η ορυκτολογική και γεωχημική ερμηνεία οδηγούν στο συμπέρασμα της δημιουργίας από την εν λόγω πρόσκρουση. Ο χρόνος δημιουργίας τους προσδιορίζεται από 12500- 8000 χρόνια πριν τις μέρες μας , στην Ολόκαινο.  Από τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους συμπεραίνεται ότι τα θραύσματα των μετεωριτών κατά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος είχαν μέγεθος από 10 – 30 μέτρα .

Οι λίμνες γειτνιάζουν με τον προϊστορικό οικισμό Μαγούλα «Ζερέλια», που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Η περιοχή αποτελεί υγροβιότοπο με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα και έχει χαρακτηριστεί ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής με την αριθμ. 1607/21-6-2001 απόφαση του Γ. Γ Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 850/Β/4-8-2001).

Ο Δήμος Αλμυρού, στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων  για την αειφόρο και βιώσιμη ανάδειξη των χαρακτηριστικών της περιοχής υλοποίησε το έργο «Ανάδειξη – Προστασία και Αξιοποίηση της περιοχής ’’Λιμνες Ζερελια’’ – Έργα ερμηνείας και διαχείρησης περιβάλλοντος» του  Δήμου Αλμυρού,  προϋπολογισμού δαπάνης 2.900.000 € συμπεριλαμβανομένου  ΦΠΑ 23%.

Οι παρεμβάσεις, που στο σύνολό τους, είναι συμβατές με το  καθεστώς προστασίας της περιοχής, έγιναν με στόχο να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των πλούσιων περιβαλλοντικών αποθεμάτων και στην προώθηση καινοτόμων εναλλακτικών μορφών οικοτουρισμού, ως μοχλό ανάπτυξης για το Δήμο Αλμυρού.

Στα πλαίσια της παρέμβασης υλοποιήθηκαν έργα κτιριακά και υπαιθρίων διαμορφώσεων αναψυχής.

Τα κτιριακά είναι το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ένα μικρό κτίσμα πληροφόρησης των επισκεπτών.

Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι κατασκευασμένο νοτιοανατολικά της λίμνης Μικρό Ζερέλι σε δημοτική έκταση εμβαδού 19.603,09 m2. Το κτίριο  είναι διώροφο με υπόγειο και εμβαδόν περί τα 430,00 m2 .Περιλαμβάνει αίθουσα προβολών, χώρο έκθεσης, χώρο διοίκησης,  αναψυκτήριο, αποθήκες και  χώρους υγιεινής. Το υπόγειο του κτιρίου διαμορφώνεται ως χώρος εξυπηρέτησης αρχαιολογικών ανασκαφών για την περιοχή της Μαγούλας.

Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο του, έχει κατασκευασθεί ένα μικρό υπαίθριο θέατρο ημικυκλικής κάτοψης,  μία παιδική χαρά και ένας χώρος με καθιστικά.

Το μικρό κτίριο πληροφόρησης επισκεπτών έχει κατασκευασθεί σε γειτνίαση με την είσοδο.

Η είσοδος στο χώρο του κτηρίου περιβαλλοντικής ενημέρωσης (ΚΠΕ) και του μικρού υπαίθριου θεάτρου γίνεται από το νότιο όριο της περιοχής των λιμνών. Ένας άξονας κυκλοφορίας οδηγεί αρχικά στο κτίριο πληροφόρησης (μέσω ενός διαδρόμου διαμορφωμένου με γρανιτοκυβόλιθο), στο χώρο στάθμευσης και από εκεί και μετά στο κτήριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, το  θέατρο και την παιδική χαρά.

Δυτικά του ΚΠΕ απλώνονται διαδρομές που οδηγούν στο θεατράκι, δίνοντας από το υψηλότερο σημείο τους, θέα προς τις λίμνες και την ευρύτερη περιοχή και συνεχίζουν προς τη λίμνη περιβάλλοντάς τη. Στη διαδρομή αυτή έχουν τοποθετηθεί τέσσερα ξύλινα παρατηρητήρια άγριας ζωής, τραπεζοπάγκοι καθώς και παγκάκια για την ανάπαυση των επισκεπτών. Η διαδρομή αυτή φωτίζεται με χαμηλό και διακριτικό φωτισμό.

Επίσης έχουν κατασκευαστεί ο δρόμος προς το «Μεγάλο Ζερέλι» καθώς και διαδρομή περιμετρικά αυτού, εξοπλισμένη με τέσσερα παρατηρητήρια άγριας ζωής, τραπεζοπάγκους και παγκάκια τοποθετημένα σε  κατάλληλη θέση ώστε να εξασφαλίζεται η ορατότητα προς τη λίμνη.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει δύο βασικούς χώρους χρήσης για τους επισκέπτες: Έναν εκθεσιακό χώρο και μία αίθουσα προβολών (Multi–media). Ο εσωτερικός χώρος έκθεσης παρέχει στον επισκέπτη προβληματισμό και πληροφορίες, ώστε να κατανοήσει τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, όταν αργότερα επισκεφτεί την προστατευόμενη περιοχή. Ένας δεύτερος μεγάλος χώρος καλύπτει τις ανάγκες προβολών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Μετά την περιήγηση στον χώρο των λιμνών οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεκουρασθούν στο αναψυκτήριο του Κέντρου , το οποίο ευρίσκεται στον Α΄ όροφο και προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελεί ένα σημαντικό μέσο ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής και μέρος ενός ευρύτερου συστήματος, με στόχο να προσελκύσει στην περιοχή επισκέπτες και να κατευθύνει κατάλληλα την κίνησή τους, ώστε να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση των επισκεπτών και, ταυτόχρονα, η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής. Παράλληλα, απευθύνεται και στους κατοίκους της περιοχής με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους.

 

Απάντηση