12 C
New York
Παρασκευή 19-04-2024
spot_img

Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία “Αδικαιολόγητη η πρόταση αποχαρακτηρισμού έκτασης στο Πεδίον Άρεως”

Οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης “Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία” με ανακοίνωσή τους, ζητούν να μην προχωρήσει ο Δήμος Βόλου στην τροποποίηση κι αποχαρακτηρισμό έκτασης στο Πεδίον Άρεως που έχει χαρακτηριστεί για Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις, μετά την αίτηση που κατέθεσε ένας εκ των τριών ιδιοκτητών που διαφωνεί με το τίμημα το οποίο το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα με βάση το νόμο να καταβάλει ως αποζημίωση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι σε ανακοίνωσή τους:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας με βάση τον αριθμό των Τμημάτων και Σχολών και το τρίτο καλύτερο με βάση την κατάταξη του Times Higher Education. Στο Βόλο, είναι επίσης ο μεγαλύτερος εργοδότης και ο μεγαλύτερος επενδυτής, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έργα με προϋπολογισμό ύψους άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ (Βαμβακουργία, Κίτρινη Αποθήκη και κτίρια στο Πεδίο του Άρεως ). Αρκετά νέα έργα βρίσκονται επίσης στη φάση του σχεδιασμού και της εξασφάλισης χρηματοδότησης. 

Ειδικά στο Πεδίο του Άρεως, σε μια έκταση 11 στρεμμάτων, η οποία είναι χαρακτηρισμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις, το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει, με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής, τη δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού Κέντρου με δυνατότητα υποδοχής διεθνών συνεδρίων και μιας επίσης μεγάλης Βιβλιοθήκης για την Πολυτεχνική Σχολή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αγοράσει τρεις ιδιοκτησίες με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. 

Ένας εκ των υπολοίπων ιδιοκτητών, ο οποίος διαφωνεί με το τίμημα το οποίο το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα με βάση το νόμο να καταβάλει ως αποζημίωση, κατέθεσε αίτηση στο Δήμο για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Το θέμα έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 3/3/2021 με τον ανησυχητικό τίτλο «Κρίση ενστάσεων Ανδρονίκης και Αντώνιου Σκουρτόπουλου και Θεόδωρου Ιωάννου κατά της με αρ. 270/2020 Α.Δ.Σ. – αποδοχήαυτών και ακύρωση της 270/2020 Α.Δ.Σ. – εξέταση της από 3-2-2021 αίτησης Ανδρονίκης και Αντώνιου Σκουρτόπουλου καιεκκίνηση της διαδικασίας τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Βόλου στο Ο.Τ. 1202Α ( Αθηνών 5 – Αλαμάνας –Σέκερη)». (απόφαση Ε.Π.Ζ.) Ένα πρώτο ερώτημα είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ανατρέψει ομόφωνη δική του απόφαση με βάση την οποία η έκταση χαρακτηρίζεται και πάλι ως Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Οι ενστάσεις του – καθόλα σεβαστού – ιδιοκτήτη είχαν ακουστεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να τον αποζημιώσει άμεσα μόλις αποδεχτεί το τίμημα, ή μπορεί να προσφύγει σε ένδικα μέσα για να επιτύχει ένα υψηλότερο. 

Αλλά η πρόταση αποχαρακτηρισμού της έκτασης είναι αδικαιολόγητη. Αν ληφθεί, θα αποτελεί ένα λάθος ιστορικής σημασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να το κάνει. Δεν πρέπει να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή του και δεν πρέπει να αποχαρακτηρίσει την έκταση. Η έκταση πρέπει να παραμείνει ως χώρος ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και η πόλη πρέπει να ωφεληθεί από αυτή την ανάπτυξη. Κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στην πόλη και θα πρέπει να επιλέξει το δημόσιο συμφέρον. Η μεγάλη δημόσια επένδυση που σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο θα ενισχύσει την ποιότητα σπουδών και την ελκυστικότητα του Πανεπιστημίου (άρα τις σπουδές των παιδιών τους), θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα κάνει εφικτή τη διεκδίκηση μεγάλων διεθνών συνεδρίων. 

Η απόφαση αυτή, εάν ληφθεί, δεν θα στρέφεται κατά του Πανεπιστημίου μόνο, αλλά κατά της πόλης. Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί σε πέντε πόλεις και έχει ήδη εγκαταστάσεις και στην Αθήνα. Δεν θα δυσκολευτεί να βρει χώρους για την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου κάπου αλλού. Όσοι όμως έχουν την ευθύνη της διοίκησης στο Βόλο αυτή την περίοδο, θα πρέπει να εξηγήσουν όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά στους πολίτες και στη νέα γενιά της πόλης που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο, γιατί το εμπόδισαν να κάνει ένα μεγάλο έργο που συμβάλει στην ανάπτυξή της πόλης, στην αναβάθμιση της περιοχής, ενισχύει το δημόσιο χώρο και το δημόσιο όφελος. Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί κατά την άποψη τους αυτή η δημόσια επένδυση έπρεπε να γίνει αλλού.        

 

Για την ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΒΟΛΟΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Βακουφτσή Κερασίνα 

Παπαδημητρίου Άννα Μαρία 

Παπαδούλης Απόστολος 

Τσιμπανάκος Δημήτρης

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles