Κεραυνός σε Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς

0
718

Ζημιές στο κτίριο, στα δίκτυα και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Δημοτικού Σχολείου Πουρίου, προξένησε ο ισχυρός κεραυνός ο οποίος έπληξε την περιοχή χθες Πέμπτη βράδυ, προκαλώντας παράλληλα διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλο τμήμα του χωριού.

Το σχολείο, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει ούτε αύριο Παρασκευή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας από Μηχανικό και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ο Δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Απ. Κοντογιώργος και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, επισκέφθηκαν την περιοχή που χτυπήθηκε από τον ισχυρό κεραυνό, ο οποίος διέλυσε το αλεξικέραυνο, προκάλεσε αποκόλληση πλακών από το δάπεδο του αυλόγυρου του σχολείου και αποκόλληση ορισμένων σοβάδων από τοίχους.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης πραγματοποιήθηκε άμεσα και απομένει η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών σε ηλεκτρολογικά δίκτυα και εξοπλισμό καθώς και σε ηλεκτρονικές συσκευές στο σχολείο ώστε τη Δευτέρα να επαναλειτουργήσει.

 

Το Αλεξικέραυνο

Το αλεξικέραυνο είναι μία τεράστιας χρησιμότητας συσκευή, η οποία τοποθετείται στα ψηλότερα σημεία διαφόρων κτιρίων προκειμένου να τα προστατεύει από τους κεραυνούς.

Ουσιαστικά το αλεξικέραυνο αποτελεί ένα είδος μεταλλικού αγωγού, χάρις στον οποίο το ηλεκτρικό ρεύμα από τον κεραυνό μεταφέρεται στο έδαφος χωρίς να προκαλλείται κεραυνοπληξία.

Τα αλεξικέραυνα αποτελούνται συνήθως από μεταλλικές ράβδους, οι οποίες συνδέονται με αγωγό χαλκού με όσο το δυνατόν καλύτερη γείωση. Μία καλή γείωση αλεξικέραυνου επιτυγχάνεται μέσω ενός μεταλλικού στοιχείου μεγάλης επιφάνειας, που τοποθετείται βαθιά μέσα στο έδαφος.

Ο χώρος που προστατεύει το αλεξικέραυνο είναι κωνικού σχήματος. Το ύψος του κώνου, καθώς και η ακτίνα δράσης του, είναι ανάλογα με την απόσταση μεταξύ της κορυφής του αλεξικέραυνου και του εδάφους.

Οι τύποι αλεξικέραυνων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα, είναι το αλεξικέραυνο ιονισμού και το αλεξικέραυνο κλωβού.

Οι συγκεκριμένοι τύποι αλεξικέραυνου είναι απολύτως ασφαλείς και δεν αποτελούνται από ραδιενεργά στοιχεία.

Στη δεξιά στήλη της σελίδας μπορείτε να δείτε ορισμένες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από αλεξικέραυνα που έχει κατασκευάσει η εταιρεία μας, στην περιοχή της Αττικής.

Το φαινόμενο του κεραυνού

Ο κεραυνός αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο παρατηρούμε τη δημιουργία ενός τεραστίων διαστάσεων ηλεκτρικού σπινθήρα μεταξύ του εδάφους και των σύννεφων.

Ο συγκεκριμένος σπινθήρας δημιουργείται όταν ο συσσωρευμένος στατικός ηλεκτρισμός, ξεπερνά την αντίσταση του αέρα της ατμόσφαιρας κατά τη διόδο του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δίοδος αυτή συνοδεύεται πάντα από μία λάμψη, την αστραπή.

Λόγω του κεραυνού απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μία τεράστια ποσότητα ενέργειας, μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο. Περίπου τα 3/4 της ενέργειας αυτής καταναλώνονται για τη θέρμανση του αέρα, σε επίπεδα θερμοκρασίας που αγγίζουν τους δεκάδες χιλιάδες βαθμούς Κελσίου.

Δυστυχώς ως και τις μέρες μας δεν έχει ουσιαστικά ανακαλυφθεί κάποιος τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια του φαινομένου αυτού γιακαλό σκοπό.

Απεναντίας, οι καταστροφικές συνέπειες που προκαλλούνται από τους κεραυνούς είναι γνώστες και ευρύτερα διαδεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αλεξικέραυνο αποτελεί, σε όλο τον κόσμο, μία από τις σπουδαιότερες λύσεις ασφάλειας και αντικεραυνικής προστασίας.

 

Απάντηση