Με αφορμή φαινόμενα τηλεφωνικής εξαπάτησης υπό το πρόσχημα της τεχνικής υποστήριξης, στη Μαγνησία, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Συμπολίτες μας δέχονται κλήσεις από τηλεφωνικά νούμερα με πρόθεμα αλλοδαπής (π.χ. +0044…….., +0049……… κλπ), όπου άτομα (άνδρες και γυναίκες), μιλώντας κυρίως την ελληνική γλώσσα, συστήνονται ως εκπρόσωποι ή τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών εκ μέρους της εταιρείας λογισμικών προγραμμάτωνMICROSOFT και χρησιμοποιώντας τακτικές εκφοβισμού απώλειας αρχείων, προσωπικών δεδομένων, καταστροφής ολικής ή μερικής του λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών συσκευών που κάνουν χρήση υπηρεσιών διαδικτύου (συνήθως επιτραπέζιους ή φορητούς ηλεκτρικούς υπολογιστές), προσπαθούν να παρασύρουν τον χρήστη σε περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν μη υπαρκτά προβλήματα συσκευής, πλατφόρμας ή λογισμικού με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν το ¨θύμα¨ να καταβάλει διαδικτυακά χρήματα για να "διορθωθεί" ένα το ανύπαρκτο πρόβλημα.
Σε άλλες σοβαρότερες περιπτώσεις οι απατεώνες ζητούν να εγκατασταθούν εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση (teamviewer κλπ) στη επίμαχη συσκευή και ακολούθως χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση, προσπαθούν να κλέψουν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν προς δικό τους όφελος ενώ παράλληλα εγκαθιστούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, ransomware ή άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα με απώτερο σκοπό να υποκλέψουν τις πληροφορίες ή να βλάψουν τα δεδομένα των συσκευών.
Χρήσιμες συμβουλές:
Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.
Χρησιμοποιείστε λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό anti-virus (Αντιιικό πρόγραμμα)καιενεργοποιείστε το Τείχος προστασίας του Windows Defender για να αποκλείσετε την κυκλοφορία σε υπηρεσίες στις οποίες συνήθως δεν αποκτάτε
Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε.
Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες κάρτες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.
Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.
Αποθηκεύουμε κάθε δυνατό ηλεκτρονικό ίχνος (e-mail, url, ip, κλπ) ή λοιπά στοιχεία (τηλέφωνο επικοινωνίας, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού δραστών) και απευθυνόμαστε στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.
Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με την Ελληνική Αστυνομία με τους ακόλουθους τρόπους:
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
– Τηλέφωνο : 11188
– Fax: 213-1527471
– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:
– Τηλέφωνο: 11188
– Fax: 213-1527666
– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη
Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου:
– Τηλέφωνο: 2421076957, 2421076959
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 158 και Πεσόντων Αστυνομικών, Τ.Κ 38446, Νέα Ιωνία
Βόλου Μαγνησίας