3.6 C
New York
Παρασκευή 22-11-2024
spot_img

Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας “Νέες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος – Εξαπάτηση πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης σε κρυπτονομίσματα”

 

Τι είναι κρυπτονόμισμα: Κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως δηλαδή ένα οποιοδήποτε νόμισμα. Το βασικό στοιχείο ενός κρυπτονομίσματος είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ψηφιακών νομισμάτων είναι το γεγονός πως η παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση τους καθώς και το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με αυτά γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Το κρυπτονόμισμα δεν εκδίδεται από κεντρικές Τράπεζες, δεν έχει υλική υπόσταση ωστόσο είναι άμεσα μετατρέψιμο σε νόμιμο χρήμα με υλική υπόσταση σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, πλην όμως η ισοτιμία του δεν υπόκειται ούτε στη νομισματική πολιτική των κρατών, αλλά ούτε και στον έλεγχο κάποιου φορέα.

Κύριο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι η αυξημένη ανωνυμία που παρέχει και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται συχνά από του «κυβερνοεγκληματίες» είτε ως μέσο διάπραξης αξιόποινων πράξεων, είτε και άλλες φορές σαν στόχος τους.

Όταν συναλλασσόμαστε ή ανταλλάσουμε γενικότερα ψηφιακά νομίσματα για παράδειγμα Bitcoin, σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων υπάρχει κίνδυνος απώλειας των χρημάτων μας καθώς οι πλατφόρμες  αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν. Επίσης η αξία ενός ψηφιακού νομίσματος μπορεί να αλλάξει δυναμικά ή ακόμη και να μηδενιστεί. Τέλος το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των εν λόγω εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης στο ψηφιακό μας πορτοφόλι καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.

 

  • Συνηθισμένη τακτική δραστών:

Συνήθως οι δράστες εκμαιεύουν τα υποψήφια θύματα τους με τους εξής τρόπους: 

  • Κατά την διάρκεια επίσκεψης τους σε κάποια αναδυόμενη διαφήμιση ή ηλεκτρονική σελίδα επένδυσης σε ψηφιακά κρυπτονομίσματα
  • Μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στο οποίο συνήθως επισυνάπτεται κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση (link) ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας
  • Απευθείας μέσω τηλεφωνικής κλήσης στα κινητά τους τηλέφωνα από αριθμούς εξωτερικού. 

 

Όπως και αν πραγματοποιηθεί επικοινωνία συνήθως καταλήγουν να συνομιλούν στην ελληνική ή αγγλική διάλεκτο και γλώσσα με κάποιο άτομο που υποδύεται το υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων. Αφού πείθει τα θύματα του για την φερεγγυότητα του και τις άκρα υψηλές αποδόσεις, το επόμενο βήμα είναι να ανοιχθεί από τα θύματα ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Στη συνέχεια και υπό την καθοδήγηση των δραστών μετατρέπεται μέσω ηλεκτρονικού ανταλλακτηρίου το χρηματικό ποσό που θέλουν να επενδύσουν τα θύματα από ευρώ σε διάφορα κρυπτονομίσματα με πιο συνηθισμένο το Bitcoin και στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τα θύματα συνδέονται σε μια εκ των δραστών υποδεικνυόμενη σελίδα όπου παρακολουθούν την επένδυση τους ενώ παράλληλα τους αποστέλλονται και αναφορές στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με την πορεία των επενδύσεων τους. Σε άλλες περιπτώσεις λόγω έλλειψης γνώσεων από τα θύματα σε θέματα διαδικτύου μέσω ειδικού προγράμματος επιτρέπουν τους δράστες να έχουν απευθείας πρόσβαση στις συσκευές τους. Δυστυχώς η υποδεικνυόμενη ηλεκτρονική σελίδα είναι ψεύτικη και κατασκευασμένη και όταν οι παθόντες θελήσουν να εκταμιεύσουν κάποιο χρηματικό ποσό μέσω της αντίστροφης διαδικασίας (κρυπτονόμισμα–ανταλλακτήριο–ευρώ-έμβασμα) τότε αντιλαμβάνονται συνήθως και την απάτη μιας και είτε οι δράστες διακόπτουν την επικοινωνία, είτε προφασίζονται ολική απώλεια των χρημάτων από λάθος επένδυση ή κάποιον άλλο αστάθμητο παράγοντα (υποτιθέμενη αστυνομική έρευνα).  

  • Για οποιοδήποτε θέμα που αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με την Ελληνική Αστυνομία με τους ακόλουθους τρόπους: 
  • Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τηλέφωνο : 11188
Fax: 213 1527471
Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb 
Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα 

  • Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος 

Τηλέφωνο: 11188
Fax: 213 1527666
Email:  ydheve@cybercrimeunit.gov.gr  
Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη 

  • Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου 

Τηλέφωνο: 24210 76957, 24210 76959
Email: yasfvolou@astynomia.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 158 & Πεσόντων Αστυνομικών, Τ.Κ 38446, Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles