Πάνω από 30 σωματεία και φορείς της Μαγνησίας, πραγματοποίησαν σήμερα το βράδυ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για τις εγκληματικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Νίκου Χαυτούρα προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών όπου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Δημόσια Υγεία βρίσκεται στην εντατική όπως και το νοσοκομείο του Βόλου και πρέπει να κάνουμε μεγάλους αγώνες για να διεκδικήσουμε ακόμα και τα αυτονόητα.
Καυτηρίασε με τον λόγο του την κυβερνητική πολιτική που αφήνει υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προωθώντας την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συνέχεια ο Ντίνος Μηνδρινός πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, έκανε μεγάλη αναφορά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες. Τόνισε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στηλιτεύοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης που δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Απαίτησε την επιστροφή του προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή εξαιτίας του τιμωρητικού χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τον αναγκαίο εμβολιασμό σαν εργαλείο για να εκβιάσει και να διαχωρίσει τους εργαζόμενους.
Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας χαιρέτισε το μεγάλο αγώνα που δίνουν το υγειονομικό προσωπικό μαζί με εργατικά σωματεία και τους λαϊκούς φορείς, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Υγείας της Ζαγοράς που του έχουν απομείνει τέσσερις γιατροί οι οποίοι όταν πιάνει η βροχή είναι με κουβάδες και σφουγγαρίστρες για να μαζέψουν τα νερά που μπαίνουν μέσα στο Κέντρο Υγείας.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιώργος Κουτσινάρης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας” λέγοντας:
“Τα σωματεία μας, από την αρχή της πανδημίας δώσαμε το σύνθημα της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του λαού, της διεκδίκησης των απαραίτητων όρων για τη διασφάλισή τους, της αποκάλυψης της κυρίαρχης προπαγάνδας, της οργάνωσης και της πάλης.
Οργανώσαμε δεκάδες παρεμβάσεις ενώνοντας τη δράση μας με άλλα σωματεία, με τις εκατοντάδες παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολλές από τις οποίες μάλιστα έγιναν σε συνεργασία με συλλόγους αγροτών, επαγγελματιών και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος….
Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις φωνές των υγειονομικών και τα αιτήματα όλου του λαού, τα οποία διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ως εδώ. Γιατί η κατάσταση πλέον έχει φτάσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας προ της κατάρρευσης!!! Επομένως, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.
Για όλα τα παραπάνω, τα σωματεία και οι φορείς, έχουμε πρόταση και αυτή διεκδικούμε.
Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τη δράση μας, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, παντού: για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες για όλο το λαό, κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πανδημία ή χωρίς αυτή”.
Ο Κώστας Γερογιάννης γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΤΣΑ Ν. Μαγνησίας που έκανε αναφορά στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, στα απανωτά καθημερινά ρεκόρ σε εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένους που καταρρίπτουν δραματικά το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «η πολιτεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Τόνισε ότι ακόμα και τώρα, που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κράτος δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των εμβολιασμών. Στέκεται με αδιαλλαξία απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού, που είναι αναγκαία για να έχει αποτέλεσμα και η ατομική ευθύνη.
Είπε ακόμα ότι “η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος και των δημόσιων μονάδων Υγείας ως ανταποδοτικών επιχειρήσεων επιβάλλει τη λειτουργία τους με ελάχιστο προσωπικό, με συμβασιούχους, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι χιλιάδες και οι ακάλυπτες ανάγκες παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων πολλαπλασιάστηκαν!
Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η λαϊκή απαίτηση και πάλη για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία φωνάζουν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς:
* Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας.
* Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.
* Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
* Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.
* Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.
* Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία – Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας. Κανένας δεν περισεύει στο σύστημα Υγείας.
* Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους”.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Βόλου