Μπλόκα ενόψει κινητοποιήσεων στη Μαγνησία

0
688
 Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ και των γεωργικών τους μηχανημάτων είναι οι αγρότες της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας για να ξαναστήσουν τα μπλόκα τους σε διάφορες περιοχές,αλλά παράλληλα είναι και σφόδρα προβληματισμένοι για το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
      Οι απόψεις διαφέρουν και ο κύριος προβληματισμός των αγροτών είναι ως προς το αν είναι εφικτή μια νέα μεγάλη κινητοποίηση την στιγμή που όλα όσα διεκδικούν να κερδίσουν από την κυβέρνηση είναι ήδη ψηφισμένοι νόμοι του κράτους.
      Στο πλαίσιο αυτό σήμερα στην Μαγνησία έχουν ανακοινώσει οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου,κάθοδο των τρακτέρ,παρά τις κακές καιρικές συνθήκες,στον οδικό κόμβο του Αερινού,χωρίς αυτό να συνεπάγεται κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου.
      Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή Νίκο Αγγελή αναμένεται να φθάσουν στο Αερινό περί τα 30 με 40 τρακτέρ και θα σταθμεύσουν κάτω από την αερογέφυρα.
      Το ίδιο σκηνικό σχεδιάζεται και από τους αγρότες στην αερογέφυρα της Χλόης.
       Στα κεφαλοχώρια του κάμπου και κυρίως στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Δημήτρη Λουφόπουλο,θα εκτιμηθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες και αναλόγως θα πράξουν οι αγρότες της περιοχής,αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν τον κόμβο του Βελεστίνου,όπου προτίθενται να σταθμεύσουν,εάν αποφασισθεί “εξοδος” των τρακτέρ στους δρόμους.Προς το παρόν τα αγροτικά μηχανήματα είναι σταθμευμένα στις πλατείες των χωριών.
       Στην  περιφέρεια του Αλμυρού όπου πάντοτε στηνόταν ένα από τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα πανελλαδικώς αγροτικά μπλόκα στον κόμβο των Μικροθηβών,δεν υπάρχει δυναμική νέων κινητοποιήσεων σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο,όχι γιατί ο αγροτικός κόσμος δεν έχει εχει τεράστια και ανεπίλυτα προβλήματα,αλλά επειδή οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να εξευρεθούν λύσεις μέσα από φετεινές κινητοποιήσεις είναι μηδενικές.
       Παράλληλα οι περυσινές κινητοποιήσεις που διήρκησαν 42 ημέρες και κράτησαν τους αγρότες στους δρόμους με τεράστια συμμετοχή,εάν φέτος η συμμετοχή αυτή θα είναι μικρότερη λόγω “κόπωσης” ή απροθυμίας,τότε η κινητοποίηση θα κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως αποτυχία.
       Ακόμη και οι αγρότες από το Πήλιο,μέσω του κ.Διανελλάκη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βγουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα,αφου ελάχιστα είναι τα τρακτέρ στην περιοχή του Πηλίου και αναμένουν να εκτιμήσουν στο μέλλον την κατάσταση.
       Στην υπόλοιπη Θεσσαλία πρόθεση καθόδου σήμερα με τα τρακτέρ στους δρόμους και στήσιμο του παραδοσιακού και πανίσχυρου μπλόκου της Νίκαιας υπό τον Βαγγέλη Μπούτα θα εξαρτηθεί από τον καιρό.Αλλωστε αναβλήθηκε η κάθοδος των τρακτέρ την περασμένη Δευτέρα λόγω κακών καιρικών συνθηκών,σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση,αλλά λόγω όχι μεγάλης συμμετοχής σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες.
       Σήμερα πάντως στον προγραμματισμό που υπάρχει τα τρακτέρ της Καρδίτσας υπό τον Βαγγέλη Μπούτα και τον Αρη Πολυγένη,θα συγκεντρωθούν στην Ιτέα της Καρδίτσας και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.
       Το άλλο μεγάλο μπλόκο που έστηναν οι αγρότες της Λάρισας και του Τυρνάβου στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών,δεν πρόκεται να δημιουργηθεί φέτος,αφ’ ένός λόγω απροθυμίας και κόπωσης των αγροτών,αλλά αφ΄ετέρου και λόγω διαφωνιών.
       Αύριο  Παρασκευή σύμφωνα με τον έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Σιδηρόπουλο,θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτών στον Πλατύκαμπο της Λάρισαςβκαι αν κριθεί σκόπιμο θα στηθεί ένα μικρότερο (σε σύγκριση με εκείνο των Τεμπών) μπλόκο στον οδικό κόμβο του Πλατυκάμπου όπου συνδέονται ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας -Θεσσαλονίκης και η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας-Βόλου.
       Δύο μικρότερα μπλόκα έχουν στήσει αγρότες στο Αργυροπούλι και έκλεισαν συμβολικά επί 2ωρο της εθνική οδό Λαριασς-Κοζάνης και στο Γερακάρι της Αγιάς,όπου έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας-Αγιάς.
       Οι πρώτες κινήσεις των αγροτών και αναλόγως της συμμετοχής,θα σηματοδοτήσουν τις προθέσεις των αγροτών συνολικά στην Θεσσαλία που θα αποτελέσει και το βαρόμετρο της δυναμικής των κινητοποιήσεων πανελλαδικά.
       Εν αναμονή βρίσκονται και οι αγρότες στις Σέρρες για να στήσουν το μπλόκο στον Προμαχώνα,όπου δεν υπάρχει στις άμεσες προθέσεις τους,αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής όπου στην ουσία τηρούν σταση αναμονής,πλην των αγροτών της Ημαθίας όπου έχουν σήσει ένα μπλόκο στην Κουλούρα,χωρίς ωστόσο να έχουν διακόψει την κυκλοφορία στην Εγνατία.

ΑΠΕ

Απάντηση