Χαιρετισμό απέδωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στον Βόλο.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αγαστή συνεργασία που ανέπτυξε με αρκετούς Δημάρχους στο πλαίσιο της υλοποίησης σχεδίων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, καθώς και στη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:
«Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ για την πρόσκληση να παραστώ στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της. Στο ετήσιο συνέδριο των Δήμων της χώρας μας, με αρκετούς εκ των οποίων έχουμε συνεργαστεί στενά την τελευταία περίοδο. Έχουμε συνεργαστεί σε δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες, όμως, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε μαζί απτά αποτελέσματα την επόμενη ημέρα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, μιας φυσικής καταστροφής. Κάτι, βέβαια, που δεν ήταν απλό, καθώς πλέον όλοι μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες και στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.
Η κλιματική κρίση, δυστυχώς, είναι η νέα πραγματικότητα. Ακόμα μία κρίση αυτή την περίοδο, την οποία και αυτή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη διαχειρίζεται με σχέδιο και με στρατηγική. Μία στρατηγική που εδράζεται σε τρείς συν ένα (3+1) πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι αυτός της δημιουργίας των προϋποθέσεων για πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Επί της ουσίας, προσπαθούμε να περιορίσουμε τους παράγοντες που μας οδήγησαν στην κλιματική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να είναι από τις κορυφαίες χώρες στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην ομάδα των χωρών που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την κλιματική κρίση. Και σε αυτή στην προσπάθεια, η συνεργασία και η συμμετοχή των Δήμων είναι κομβική και καθοριστική.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Θα μπορούσα να πω πολλά και σε αυτό το πεδίο, όμως θα σταθώ σε ένα. Σε μία σημαντική θεσμική παρέμβαση που υπογραμμίζει τη νέα κυβερνητική φιλοσοφία σε αυτό το πεδίο. Τη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο τρίτος πυλώνας είναι αυτός της στήριξης και αποκατάστασης μετά από μία φυσική καταστροφή. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, του οποίου έχω και την αρμοδιότητα. Το πλαίσιο εντός του οποίου έχουμε συνεργαστεί με τους Δήμους από την πρώτη στιγμή, με αρκετούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Συνεργαστήκαμε στην αλλαγή του πλαισίου και του μηχανισμού, στην υλοποίηση, αλλά και στην εξέλιξή του. Μέσα από την τριβή στο πεδίο, από την υλοποίηση των δράσεων και από την αναγνώριση των αναγκών προέκυψε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Ένα πλαίσιο το οποίο εδράζεται σε μία νέα φιλοσοφία, όπως αυτή εκπορεύεται από τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νέα φιλοσοφία που θέλει η στήριξη προς τους πληγέντες να φτάνει άμεσα και δίκαια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση σε υποδομές και δίκτυα να προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται, με έμφαση στην ανθεκτικότητα.
Δηλαδή, οι παρεμβάσεις αποκατάστασης να μην επιδιορθώνουν απλώς τις ζημιές στις υποδομές. Να μην έχουμε μπαλώματα και πρόχειρα έργα. Να έχουμε ανθεκτικά έργα προσαρμοσμένα τόσο στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, όσο και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για καλύτερες -από πριν- υποδομές. Να έχουμε έργα που αρκετές φορές έρχονται να απαντήσουν σε παραλείψεις και παθογένειες δεκαετιών, που άφηναν περιοχές ευάλωτες στις πιέσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Και αυτό το επιτυγχάνουμε μέσα από το πλαίσιο συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους. Με τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα, και, φυσικά, τον Γενικό Γραμματέα, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνεργασίας με απτά αποτελέσματα και, φυσικά, γενναία χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Τα ποσοτικά δεδομένα ‘μιλούν’ από μόνα τους, για να μπορούμε να κάνουμε και συγκρίσεις αναφορικά με το τι ίσχυε πριν και τι με το νέο πλαίσιο.
Την περίοδο 2015-2018, η έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους για την αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές ήταν 85,5 εκατ. ευρώ. Με μέσο όρο 21 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Την περίοδο 2019-2022, το εν λόγω ποσό έχει διαμορφωθεί στα 277 εκατ. ευρώ, το οποίο μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Ο μέρος όρος διαμορφώνεται στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και χωρίς να υπολογίζονται τα έργα προς τους Δήμους μέσα από τους διαύλους των Περιφερειών.
Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Πέρα, όμως, από τα ποσοτικά μεγέθη, η διαφορά είναι ορατή σε εσάς και στους δημότες των περιοχών σας.
Ο ‘συν ένας’ πυλώνας είναι αυτός της επόμενης ημέρας, της κατάρτισης σχεδίων ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των περιοχών που έχουν πληγεί σημαντικά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή. Σχέδια από ειδικούς, με την εμπλοκή φυσικά και των τοπικών παραγόντων και δη των Δήμων. Σχέδια, όπως αυτά στη Βόρεια Εύβοια, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Καρδίτσα, στο Αρκαλοχώρι, στη Σάμο και αλλού, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν συνθήκες ευημερίας για όλες και όλους και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές, σε περιοχές που έχουν δοκιμαστεί σημαντικά.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα, διότι το ετήσιο γενικό συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται στο Βόλο. Στον τόπο μου, στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, στη Μαγνησία.
Μία πόλη, έναν τόπο, που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς, αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης με εντατικούς ρυθμούς, με τη συνεργασία όλων, με εθνική, αλλά και με διεθνή εμβέλεια. Να σας καλωσορίσω, λοιπόν, στην πόλη μας. Και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».