Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη στην τελετή της 7ης απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον. Βράβευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έργο στην Κάρλα.

0
260

Είναι ιδιαίτερη τιμή μου που απόψε παρευρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ άξιους ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ για να βραβευθούν από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος.
Χαιρετίζω λοιπόν και συγχαίρω για τα επιτεύγματά τους όλες και όλους που αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, κάποιοι ίσως για ολόκληρα χρόνια, αυτές και αυτούς που είναι  σήμερα εδώ, στην 7η τελετή απονομή Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον.

Έχω την αίσθηση ότι στην σημερινή βραδιά περιέχεται η προσπάθεια της Ελλάδας όλα τα τελευταία χρόνια.
Είναι εδώ για να βραβευθούν Ελληνίδες και Έλληνες από διάφορους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού, τις επιχειρήσεις διάφορων ειδών και άλλοι,
όλοι αυτοί που παρά την πολιτισμική, πολιτική και βαθιά οικονομική κρίση της χώρας μας, μέσα σε ένα διεθνώς ασταθές περιβάλλον, δεν το έβαλαν κάτω.
Είναι εδώ πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που δεν πτοήθηκαν, δεν κουράστηκαν, δεν τα παράτησαν μπροστά στις δυσκολίες των δυσμενών συνθηκών.
Προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, τα κατάφεραν και διακρίθηκαν.

Θα ήθελα να δώσουμε το θερμότερο χειροκρότημα που μπορούμε σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τον επιχειρηματικό τομέα.
……
Αναζητώντας να συμπεριλάβω με την σκέψη μου σε μία φράση και να χαρακτηρίσω τα επιτεύγματα διαβάζοντας τους τομείς που ξεχώρισε ο κάθε φορέας που βραβεύεται απόψε, δεν βρήκα άλλη από την παρακάτω:

Το θαύμα της συνεργασίας!!!
Αν σε κάτι πέτυχαν όλοι όσοι βραβεύονται σήμερα, είναι στην συνεργασία για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, η χώρα μας πλήττεται για δεκαετίες από την πληγή του τυφλού ανταγωνισμού. Της ατομικής, πολιτικής, ακόμη – επιτρέψτε μου τον αδόκιμο όρο – και εταιρικής εγωπάθειας. Κοιτάζοντας πίσω, δεν θα βρούμε πολλούς να είναι έτοιμοι να παραδειγματιστούν από τους συνανθρώπους τους, ακόμη και να διδαχθούν από εκείνους που έχουν μία άλλη γνώμη η οποία μπορεί να είναι καλύτερη από την δική τους.
Είναι δύσκολο να βρούμε εκείνους που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν κάτι, προκειμένου να συνεργαστούν με άλλους, να συνθέσουν δυνάμεις και να επιτύχουν κάτι μεγάλο, κάτι αξιοθαύμαστο, εντέλει, κάτι χρήσιμο για την κοινωνία.

Η κρίση αυτή από την οποία αργά, αλλά σταθερά βγαίνουμε μας διδάσκει ότι η χώρα μας είναι ανάγκη να υιοθετήσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, την καλόπιστη συνεργασία. Την ένωση δυνάμεων.
Τα επιτεύγματα που βραβεύουμε σήμερα, αν τα εξετάσουμε ένα προς ένα, θα βρούμε τις αποδείξεις γι’ αυτό που ισχυρίζομαι.

Είμαι ευτυχισμένη σήμερα γιατί βρίσκομαι σε μία εκδήλωση που – μεταξύ άλλων – βραβεύεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας την οποία αγαπώ να υπηρετώ ως μέλος της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το «θαύμα της Κάρλας» που πρόσφατα εγκαινιάστηκε είναι φυσική απόδειξη του πόσο μεγάλα πράγματα μπορούν να κάνουν οι δυνάμεις της χώρας μας ενωμένες.
Άλλοι θα πάρουν την πρωτοβουλία, άλλοι θα χρηματοδοτήσουν, άλλοι θα βάλουν τις μελέτες, κάποιοι θα βάλουν το έργο, οι πολίτες την υπομονή, οι αντιπολιτεύσεις  την καλόπιστη συναίνεση και στήριξη στο θετικό έργο… και στο τέλος, το θαύμα θα γίνει.
Και θα μείνει, για να μας θυμίζει πόσο χρόνο χάσαμε σε στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς καμία ουσία, πόσο χρόνο και πόση ποιότητα κερδίσαμε με την ειλικρινή συνέργεια, την συνεργασία.

Και επιτρέψτε μου να πω, ότι στην επιτυχημένη συνέργεια, το μέγεθος δεν μετράει.
Όλες και όλοι, «μεγάλοι» και «μικροί» χρειάζονται για τις σπουδαίες προσπάθειες, τις μεγάλες επιτυχίες.
Είτε αφορούν στον πολιτικό τομέα, είτε αφορούν στον επιχειρηματικό τομέα.
Άλλωστε, η ζωή κυλά με τέτοια ρευστότητα, που δεν ξέρει κανείς πια πότε είναι «μεγάλος», παράδειγμα: «μεγάλο» κόμμα, «μεγάλη» επιχείρηση… και πόσο γρήγορα γίνεται «μικρό» και «μικρή», ειδικότερα, αν σκεφτούμε ότι δρούμε σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι προσέφερε κάτι κάλο στην χώρα μέσα από μία τέτοια επιτυχημένη συνεργασία.
Η σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση, για να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για δημιουργικότητα στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις επιχειρήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά της.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου τόσο εκείνες και εκείνους που βραβεύονται, όσο και τους διοργανωτές της βραδιάς.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Απάντηση