ΧΡ. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Μέτρα ενίσχυσης των καλλιεργητών από τον παγετό

Ζητάει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

0
607

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από υπόμνημα που έλαβε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείου Σποράδων, ζητώντας την ενίσχυση των καλλιεργητών που επλήγησαν από τον παγετό και την έντονη χιονόπτωση του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί του Πηλίου και των νησιών των Βορείων Σποράδων παρακολουθούν μουδιασμένα τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας που έπληξε τη Μαγνησία. Μεγάλες ζημιές σημειώνονται σε ελαιόδεντρα αλλά και σε εσπεριδοειδή. Οι καλλιέργειες κηπευτικών και λουλουδιών καταστράφηκαν εξαιτίας του παγετού. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή, καθώς ο μόχθος μια ολόκληρης χρονιάς εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές ημέρες.

Τέλος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας, το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για τους καλλιεργητές της Μαγνησίας που επλήγησαν από τον παγετό και είδαν μέσα σε μερικές ημέρες την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

 

Επαναφορά επενδυτικού σχεδίου

για τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πτελεού
Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την επαναφορά ισχύος του ήδη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού είχε καταθέσει το Νοέμβριο του 2014 επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ελαιοτριβείου του, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε ένα χρόνο μετά την κατάθεσή του, το Νοέμβριο του 2015 και αφορούσε στον οικονομικό καταμερισμό του έργου με δημόσια δαπάνη αλλά και ιδιωτική συμμετοχή.

Δυστυχώς, το έργο δεν κατόρθωσε να προχωρήσει, διότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός καλούνταν μόλις σε δέκα ημέρες από την έκδοση της ηλεκτρονικής απόφασης να καταρτίσει τον πλήρη φάκελο δικαιολογητικών της τελικής πληρωμής της Δημόσιας Δαπάνης Κεφαλαίου. Πρόκειται για μια διαδικασία με μεγάλη γραφειοκρατία και ως εκ τούτου χρονοβόρα. Η ανάγκη επαναφοράς της ισχύος του ήδη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου κρίνεται αναγκαία, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τους ελαιοπαραγωγούς του Πτελεού και να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγή τους

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας τονίζει ότι το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει το αίτημα του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού Μαγνησίας, καθώς μόνο οφέλη θα φέρει στην περιοχή ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο.

Απάντηση