Χρ. Μπουκώρος: Στον αέρα το αρχείο Νεοπλασιών

Τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

0
437

 

Από προχειρότητα χαρακτηρίζεται η ρύθμιση για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών που συνέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας- βουλευτή Επικρατείας κ. Βασίλη Οικονόμου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπροστά στην πραγματικότητα των 40.000 νέων περιστατικών καρκίνου που εμφανίζει η χώρα μας, κάθε χρόνο, κρίνεται ανεπαρκής να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας « Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου ».

Οι ρυθμίσεις που ψηφίσατε πρόσφατα είναι ελλιπείς καθώς η εξαγγελία για την υποχρεωτικότητα της καταγραφής, είναι άνευ αντικειμένου, αφού μένουν απροσδιόριστες βασικές διαδικασίες όπως το ποιος είναι αρμόδιος για την καταγραφή, πότε και πώς πρέπει να γίνεται, ποιος και με ποιο τρόπο επεξεργάζεται τα συλλεχθέντα δεδομένα, πώς και από ποιόν και βάσει ποιών δεικτών διασφαλίζεται η ποιότητα της καταγραφής και της επεξεργασίας των δεδομένων.

Την ίδια στιγμή που νομοθετείται για άλλη μία φορά το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, κανείς δεν ξέρει την τύχη και τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106, ούτε και για το αν έχει προβλεφθεί κάποια συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος του συγκεκριμένου αρχείου.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε σαν πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσουμε πολύπλευρα την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, δηλαδή τον καρκίνο,  διαμορφώνοντας τόσο στέρεες βάσεις με τα κατάλληλα εργαλεία καταγραφής της νόσου , όσο και με εκείνα της αντιμετώπισης της με ανάπτυξη κατάλληλων μονάδων ,αντικατάσταση του γηρασμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και κάλυψη των ελλείψεων που παρατηρείται σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

 

  1. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον απολογισμό του «Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο 2011-2015»;
  2. Ποια είναι τα αποτελέσματα της πράξης «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» που αναπτύχθηκε μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, με κωδικό MIS 464106.
  3. Πότε και πώς σκοπεύετε να καλύψετε το βασικό κενό που προκύπτει στο άρθρο 20 του νόμου 4461/2017 και αφορά τον ευδιάκριτο προσδιορισμό εκείνων των διαδικασιών όπωςαυτές που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα για την σωστή υλοποίηση και διατήρηση του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών;», καταλήγει ηερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here