7.8 C
New York
Παρασκευή 19-04-2024
spot_img

ΔΕΥΑΜΒ “Δεξαμενή πυρόσβεσης κι αντλιοστάσιο στη Γορίτσα”

Από το Γραφείο του Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πόλη μας, χαρακτηρίζεται από τον πευκόφυτο λόφο της Γορίτσας. Η Γορίτσα είναι ένας χαμηλός λόφος ύψους 200 μέτρων, που προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου.

To όνομα «Γορίτσα/Γκορίτσα» προέρχεται από τη σλαβική λέξη Gora, που σημαίνει «βουνό» και την κατάληξη «ιτσα» (–ica). Επομένως, η «Γορίτσα» είναι το μικρό βουνό.

Το γεγονός ότι από το ύψωμα του λόφου μπορεί κανείς να εποπτεύσει τη γύρω περιοχή και τον Παγασητικό κόλπο υπήρξε ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο ιδρύθηκε πάνω σε αυτόν, περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., μια πόλη από τον Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Β΄ με σκοπό να αποτελέσει σημαντική στρατηγική θέση στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου ίδρυσης στρατηγικών θέσεων στη Μαγνησία. Αργότερα η πόλη ενισχύθηκε οχυρωματικά με ισχυρά τείχη, πιθανότατα, από τον Κάσσανδρο.

Όταν ο Δημήτριος ο Πολιορκητής το 294 π.Χ. ίδρυσε την αρχαία Δημητριάδα με τη συνένωση των γύρω κομών, η πόλη της Γορίτσας συνοικίστηκε στην πόλη της Δημητριάδας. Το 250 π.Χ., περίπου, είχε πλέον ολοκληρωθεί η εγκατάλειψή της και από τότε ο λόφος της Γορίτσας δεν ξανακατοικήθηκε. 

Ο συνδυασμός της θέσης της αρχαίας πόλης με το φυσικό περιβάλλον έδωσαν το ερέθισμα το 2003 για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Γορίτσας στο Ευρωπαϊκό Έργο ECOSERT με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνεργασία για την επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω Τουρισμού». Στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος RECITE ΙΙ, το οποίο είχε ως στόχο την επίτευξη βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης του οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού, έγινε μια προσπάθεια για συνολική ανάδειξη και αξιοποίηση του λόφου της Γορίτσας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου, όπου μπορεί να συνδυαστεί ο περίπατος με την αναψυχή. 

Η Γορίτσα αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας και είναι εύλογο ότι η όποια αξιοποίηση, προϋποθέτει την προστασία του πευκοδάσους από πυρκαγιές. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και παρ ότι η αντιπυρική προστασία της Γορίτσας εκφεύγει του αντικειμένου της υπηρεσίας, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, και ευαισθησίας για τα θέματα της  πόλης, θα εισηγηθούμε στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, δράση για την προστασία του λόφου από πυρκαγιά.

Η πρόθεσή μας είναι να παραχθεί ένα έργο καινοτόμο και πρωτότυπο που θα εξασφαλίζει την προστασία ακόμα και στην περίπτωση της αδυναμίας των ανθρώπινων δυνάμεων.

 

Το έργο θα περιλαμβάνει:

-Δεξαμενή πυρόσβεσης στην κορυφή του λόφου, όγκου κατ΄ελάχιστον 500 κυβικών μέτρων.

– Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας της δεξαμενής, εξοπλισμένο και με γεννήτρια ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του, εγκατεστημένο στις υπώρειες του λόφου και τροφοδοτούμενο από κεντρικό αγωγό νερού.

– Αντλιοστάσιο πιέσεως στην δεξαμενή, το οποίο θα τροφοδοτεί ένα δίκτυο υψηλής πίεσης που θα καλύπτει το σύνολο του λόφου και θα καταλήγει σε :

  • πυροσβεστικές φωλιές κατανεμημένες σε κάναβο 100 Χ 100 μέτρων και εξοπλισμένες με λάστιχα κατάλληλου μήκους, ώστε να καλύπτεται όλη η έκταση.
  • Δίκτυο αισθητήρων καπνού και θερμοκρασίας συνδυασμένο με καταιονιστήρες τοποθετημένους σε κάναβο 50Χ50 μέτρων και σε ύψος 5-7 μέτρων. Οι καταιονιστήρες θα λειτουργούν αυτόματα, με εντολή από τους αισθητήρες.

 Το όλο σύστημα θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεπαρακολούθησης – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου της ύδρευσης.

Δεδομένου ότι, η Γορίτσα είναι χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ο τελικός  συνολικός σχεδιασμός του συστήματος θα γίνει σε συνεργασία  και υπό την εποπτεία της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ για την κατασκευή του έργου θα ζητηθεί και η αρωγή της ΑΓΕΤ, καθώς μια πυρκαγιά στη Γορίτσα επηρεάζει τις εγκαταστάσεις της.

Στο προσεχές ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, θα εισαχθεί το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης. Σημειώνουμε ότι την μελέτη έχει δυνατότητα να την εκπονήσει η υπηρεσία, σε συνεργασία με εξωτερικούς μελετητές για ειδικότερα θέματα. Πρόθεσή μας είναι να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εντός του 2021, ώστε να αναζητηθεί κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να μην καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles