Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός

793

 

Το βράδυ της Παρασκευής, 10 Αυγούστου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως, κυρός Γερμανός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Για την καλύτερη φροντίδα του φιλοξενούνταν στο Γηροκομείο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή ενώ τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Την περασμένη εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού χοροστάτησε στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Γηροκομείου, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Γερμανό και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού Ιεράρχου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως, υπέρτιμος και έξαρχος Ροδόπης, κυρός Γερμανός (Αθανασιάδης), γεννήθηκε στο Μακροχώρι της Πόλης την 17η Σεπτεμβρίου 1930. Αποφοίτησε από την Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, το 1954. Τον Δεκαπενταύγουστο του 1966 χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο και λίγους μήνες αργότερα προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης και ορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων. Την 11η Ιανουαρίου 1972 εξελέγη Επίσκοπος Αριανζού και παρέμεινε ως Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων μέχρι την 5η Φεβρουαρίου 1987, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως. Την 10η Ιανουαρίου 1991 ορίστηκε από τον αοίδιμο Πατριάρχη Δημήτριο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης όπου και η ιστορική Θεολογική Σχολή. Μεταξύ των ετών 1995 και 2017, παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά του, διακόνησε, κατόπιν αποφάσεως και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ως Πνευματικός της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως αλλά και των όμορων αυτής Ι. Μητροπόλεων.