Επέτειος των 100 χρόνων τουΠρώτου Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα

699

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν εκδήλωση αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της ίδρυσης του Πρώτου Κοινοβουλίου της χώρας στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (σημερινό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας) .

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή του HeydarAliyev – εθνικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς στις 12 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν  15 χρόνια από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης πολιτικού και ιδρυτή του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν.

 

Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκφώνησαν  ομιλίες για να επαινέσουν την επέτειο της ίδρυσης της πρώτης δημοκρατίας σε ολόκληρη τη Μουσουλμανική Ανατολή το 1918.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Κουρούμπλης, πρώην Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  εξήρε το επίτευγμα της ίδρυσης της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του  Αζερμπαϊτζάν και τόνισε την παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, κάτι που ούτε σε χώρες της Δύσης ίσχυε τότε. Αναφέρθηκε στις διπλωματικές της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν και στη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες.

 

Ο κ. Γεώργιος ΣτύλιοςΒουλευτής τηςΝέας  Δημοκρατίας  υπογράμμισε τη στενή συνεργασία της χώρας μας με το Αζερμπαϊτζάν σε διάφορους τομείς, και ιδιαίτερα στον πολιτισμό, στην ενέργεια και την οικονομία  και συνεχάρη εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον λαό του Αζερμπαϊτζάν για την 100η επέτειο της ίδρυσης του Πρώτου Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν .

 

Ο κ. IlxanAxmet, Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής,  χαιρέτισε τις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Τόνισε επίσης την ικανοποίηση της χώρας του από το επίπεδο συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας την αγάπη και την κατανόηση μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρθηκε επίσης  στην πρόοδο της χώρας μετά την ίδρυση Ανεξάρτητου Κράτους μετά το 1992.

 

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας, κ. EldarAliyev ανέδειξε την ιστορία και τις δραστηριότητες του Πρώτου Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, η οποία υπήρξε μόνο για 23 μήνες, και περιέγραψε την αποστολή των αντιπροσωπειών του Αζερμπαϊτζάν στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1919.

 

Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ“Αποστολή το έργο της Ζωής’’ που γυρίστηκε από το Κέντρο Τύπου του Μπακού και την υποστήριξη του Ιδρύματος HeydarAliyev. Σκηνοθέτης και παραγωγός του έργου είναι η ArzuAliyeva, ενώ ο RamizAbutalibov, αναγνωρισμένος διπλωμάτης, είναι ο επικεφαλής σύμβουλος.

 

Η Αποστολή το Έργο της Ζωής αποκαλύπτει την ιστορία της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στη Διάσκεψη για την Ειρήνη του Παρισιού τον Ιανουάριο του 1919 με επικεφαλής τον AlimardanbeyTopchubashov, τον τότε Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Πρώτης Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (1918-1920). Οι εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν δεν επέστρεψαν ποτέ στη χώρα τους. Έφτασαν στη διάσκεψη για την ειρήνη στο Παρίσι και έμειναν εκεί για μια ξεχασμένη ιστορία στα αρχεία του Παρισιού. Η δημιουργική ομάδα χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για σοβαρή αρχειακή έρευνα στο Μπακού, την Τιφλίδα, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Παρίσι, για την ολοκλήρωση του έργου.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας κύριος EldarAliyev, ευχαρίστησε τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους των Διπλωματικών Αποστολών και τον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πρεσβείας.