Επετειακή εκδήλωση από τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας», την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο Μεταξουργείο

0
1163

Με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» για ακόμη μια φορά πρωτοτυπούν και παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή την ταινία «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα που βασίζεται στο ιστορικό γεγονός της ηρωικής Εξόδου των κατοίκων της πόλης του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικό δρώμενο της μεικτής χορωδίας του «Προμηθέα», η οποία θα τραγουδήσει επετειακά τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της κινηματογραφικής κοινότητας του Μεταξουργείου στη Νέα Ιωνία.

Η ταινία «Έξοδος 1826»

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δημιουργός της ταινίας : «Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία»

«Η Υπόθεση της ταινίας»

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Ιστορικά στοιχεία για τη δεύτερη πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος ανέθεσε στον Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής έφθασε προ του Μεσολογγίου στις 15 Απριλίου 1825. Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Εξάλλου, ο από θαλάσσης αποκλεισμός δεν ήταν ισχυρός και επανειλημμένως διασπάσθηκε από τον στόλο του Μιαούλη, ο οποίος ενίσχυε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους πολιορκούμενους. Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826. Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου. Η κατάσταση μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι’ αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμόςέγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.

Η επετειακή Εκδήλωση

Μετά την προβολή της ταινίας, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό δρώμενο από τη χορωδία των Εκπαιδευτηρίων η οποία θα τραγουδήσει επετειακά τραγούδια που σχετίζονται με τη θεματική της ταινίας του κ Τσικάρα, όπως «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», «Γιάννη μου το μαντήλι σου», Μαλαματένια λόγια». Τη χορωδία θα πλαισιώσει με παραδοσιακό μουσικό όργανο ο κ. Μούτος, ενώ ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Χριστοφορίδης Άκης θα συνοδεύσει με την κιθάρα του τις βραβευμένες φωνές των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων. Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του κινηματογραφικού χώρου του Μεταξουργείου την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19:00 το απόγευμα. Για τους μαθητές του Προμηθέα η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ για το κοινό η είσοδος είναι στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ.

Τα Εκπαιδευτήρια οφείλουν να ευχαριστήσουν τους χορηγούς της εκδήλωσης και όλους όσοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here