ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

1448

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» παρουσίασαν σε πρώτη προβολή και για μία και μοναδική παράσταση την ιστορική ταινία του Β. Τσικάρα, «΄Εξοδος 1826». Η προβολή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της κινηματογραφικής κοινότητας του Μεταξουργείου την περασμένη Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017. Την εκδήλωση πλαισίωσε θεατρικό δρώμενο των μαθητών καθώς και η μικτή χορωδία δυο φωνών των Εκπαιδευτηρίων. Η προβολή της ιστορικής ταινίας του Β. Τσικάρα καθήλωσε το κοινό που έσπευσε να γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Μεταξουργείου, για να την παρακολουθήσει αλλά και για να καμαρώσει τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων που για ακόμη μια φορά καταχειροκροτήθηκαν για την εξαιρετική τους εμφάνιση.

Η ταινία «Έξοδος»

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Η ταινία παρουσιάζει τον καπετάνιο Μίχο Φλώρο που επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι, συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους.

Οι Συντελεστές της παράστασης

Η προβολή της ταινίας πλαισιώθηκε από δρώμενο της θεατρικής ομάδας των Εκπαιδευτηρίων με θέμα την πολιορκία του Μεσολογγίου και «πρωταγωνιστή» τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό που εμπνεύστηκε από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας του Μεσολογγίου τη μνημειώδη ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο δρώμενο ερμήνευσαν : ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου και σημαιοφόρος του Γυμνασίου, Νικόλαος Παπαγεωργίου, που υποδύθηκε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Την Αγγελίνα υποδύθηκε η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, Αναστασοπούλου Κάλλη, τον Λάμπρο, ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου Πάρις Μορφωνιός, τον Κωστή ο Ναχμίας Φοίβος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Γυναίκες της Σαμαρίνας ήταν η Κραβαρίτη Φένια, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, η Κουτρούμπα Φωτεινή, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, η Κουγκούνη Αντωνία, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου και η Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα που φοιτά στη Β΄ Λυκείου. Τον Μίχο Φλώρο υποδύθηκε ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, Βασίλης Κραβαρίτης και τη «μαυροντυμένη γυναίκα», η μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, Βικτώρια Μπέη.

Η βραβευμένη χορωδία του «Προμηθέα» ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια που συνδέονται με τη θεματική της ταινίας, όπως «Τα παιδιά της Σαμαρίνας», «Μαλαματένια λόγια», «Γιάννη μου το μαντήλι σου», τα οποία χόρεψε η χορευτική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων. Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου: Αργυράκης Άγγελος, Βοσινάκης Σταύρος, Γούση Μαρία, Κούκουρας Δημήτρης, Κωστίμπας Γεώργιος, Μπάλλα Μαριτίνα, Μπενετάτος Αντώνιος, Σιαφάκα Μαρία-Ελένη, Σαραντωνἰδης Κων/νος, Τζοάννος Μηνάς, Φιλίππου Βασίλειος, Φκιαράς Πάρις, Φλέσσας Αθανάσιος και Χαραλάμπους Χαρά. Από τη Β΄ Γυμνασίου : Καλογήρου Σοφία, Κέκος Κων/νος, Μορφωνιός Πάρις, Μπέη Βικτώρια, Ναχμίας Φοίβος, Παπαθανασίου Αριστέα, Τσιὠτας Απόστολος, Φρόκου Κλοντιάν, Χόρτη Άννα,Wu Τσατσούι. Από τη Γ΄ Γυμνασίου : Αναστασοπούλου Κάλλη, Γιαννούλη Γιοβάννα, Παπαζήση Νικόλ, Κραβαρίτης Βασίλειος, Μπατζιάκας Νικόλαος, Παπαγεωργίου Νικόλας. Από την Α΄ Λυκείου: Κουγκούνη Αντωνία και Πανταζή Κατερίνα. Από τη Β΄ Λυκείου : Γιοβάννη Παρασκευή, Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα, Μαρίνου Μαρία, Μπαντουβάς Μιχάλης, Μπαντουβάς Σωκράτης και από τη Γ΄ Λυκείου η Κραβαρίτη Φένια και η Μαντζιάρη Αμαλία. Εξάλλου, τη χορωδία συνόδευσαν στο μπουζούκι, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου, Σωκράτης και Μιχάλης Μπαντουβάς καθώς και στην κιθάρα, ο Άκης Χριστοφορίδης που φοιτά στη Γ΄ Γυμνασίου. Στο πιάνο συνόδευσε ο Ηλίας Χατζόγλου. Λαούτο έπαιξε ο Κ. Μούτος, κλαρίνο ο Ν. Κερασιώτης, ντέφι η Α. Λύτρα. Τον ήχο και τον φωτισμό επιμελήθηκε ο κ. Μ. Μπατέλης και τις φωτογραφίες και το βίντεο ο Κ. Μπουρλής.

Στην επετειακή εκδήλωση του «Προμηθέα» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ. Τόλιας, Διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας, ο κ Τζιτζές Υποδιευθυντής Ασφαλείας Βόλου και υπεύθυνος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Γαλάτης, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Βόλου, η κυρία Κοπάνου, Διευθύντρια της Εφορίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χατζόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορμινίου Πορταριάς κ. Γιαλαμά, η Διευθύντρια και η Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Αγιος Ιωσήφ».

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων για την πολύτιμη βοήθεια τους στο ανέβασμα της παράστασης καθώς και τον δημιουργό της ταινίας «Έξοδος 1826» κ. Τσικάρα για την τιμή που επιφύλαξε στα Εκπαιδευτήρια με την αποκλειστική προβολή της ταινίας του στην επετειακή εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων.

Η επιτυχημένη εκδήλωση προβλήθηκε από τα δελτία ειδήσεων και την εκπομπή του κυρίου Μαρέδη στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας συνεχίζονται από τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» με την κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο, την Παρασκευή 24 Μαρτίου και την παρέλαση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων, Σάββατο, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Απάντηση