Εργαζόμενη προς όφελος του λαού του Αζερμπαϊτζάν

248

H Πρώτη Αντιπρόεδρος, Mehriban Aliyeva, συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας
Άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξη του σύγχρονου και ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν, λύση για κοινωνικά ζητήματα, προσκόλληση στις ιδέες του ελέους και της ηθικής, μια συνεχής επιθυμία να επεκταθεί το χέρι βοήθειας και οι καλές πράξεις – όλα αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της φιλοσοφίας ζωής της Πρώτης Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Προέδρου του Ιδρύματος Heydar Aliyev, καθώς και Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Unesco Mehriban Aliyeva. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ilham Aliyev, τον σύντροφό και τον πλησιέστερο σύμμαχό της, η Aliyeva συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική ανάπτυξη της χώρας.
Η Aliyeva ηγήθηκε επιτυχώς το Ίδρυμα Heydar Aliyev για 16 χρόνια. Η αναβίωση και η επέκταση των φιλανθρωπικών παραδόσεων του λαού του Αζερμπαϊτζάν κατέστη δυνατή χάρη στο προσωπικό παράδειγμα της Προέδρου του Ιδρύματος Heydar Aliyev.
Για 16 χρόνια, η Aliyeva ανέλαβε έντιμα τις ευθύνες της ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unesco. Ταυτόχρονα από τη θέση του ως Πρέσβειρα, ασχολήθηκε ακούραστα με δραστηριότητες για να ενημερώσει τον κόσμο για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν και τις πραγματικότητές του.
Ο κατάλογος παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο περιλαμβάνει την παλιά πόλη Icheri Sheher με το Ανάκτορο των Σιρβανσάχ και τον Παρθένο Πύργο, τους βράχους του Γκομπουστάν και το Παλάτι του Shaki Khans μαζί με το ιστορικό κέντρο της Shaki. Ο Αντιπροσωπευτικός Κατάλογος Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο περιλαμβάνει επίσης την τέχνη του Μugham και του Αshug και τα μουσικά αριστουργήματά του, την παραγωγή και την τέχνη του έγχορδου μουσικού οργάνου Κamancheh, την κληρονομιά του έπους Dada Gorgud και την τέχνη της Αζέρικης Μαντίλας Κalagayi.
Τον Ιούλιο του 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αζερμπαϊτζάν η 43η σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Ο διορισμός της Aliyeva ως Πρώτης Αντιπροέδρου του Αζερμπαϊτζάν στις 21 Φεβρουαρίου 2017 θεωρείται ως λογικό αποτέλεσμα των ουσιωδών δραστηριοτήτων και των οργανωτικών δεξιοτήτων της. Τα τελευταία χρόνια, δικαιολόγησε πλήρως την εμπιστοσύνη του Προέδρου και του λαού σε αυτήν με το έργο που επιτέλεσε σε αυτήν την ανώτερη και υπεύθυνη θέση.
Η Aliyeva έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξεύρεση λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ιδίως τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα . Αφιέρωσε την πρώτη συνάντηση της ως Πρώτη Αντιπρόεδρος στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που στεγάζονταν προσωρινά σε ξενώνες στο Μπακού και στη Σουμγκαίτ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, προετοιμάστηκε ένα σχέδιο δράσης και ξεκίνησε απτή εργασία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, βελτιώθηκαν οι συνθήκες στέγασης για 300.000 πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Πέρυσι, άλλες 5.923 οικογένειες εκτοπισμένων ατόμων μεταφέρθηκαν σε νέα διαμερίσματα και άλλες 2.227 οικογένειες αυτής της κατηγορίας στεγάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Κατόπιν εντολής της Aliyeva, μια ομάδα στρατιωτών και αξιωματικών που τραυματίστηκαν στις μάχες του Απριλίου, εφοδιάστηκαν με προσθετικά μέλη υψηλής τεχνολογίας.
Οι πρωτοβουλίες της Aliyeva, όπως τα νέα σχολεία για ένα ανανεωμένο Αζερμπαϊτζάν, η υποστήριξη στην εκπαίδευση, η οικοδόμηση ορφανοτροφείων και οικοτροφείων και η ανάπτυξη προσχολικών ιδρυμάτων έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο νέων σχολείων για ένα πρόγραμμα ανανέωσης του Αζερμπαϊτζάν, που ξεκίνησε το 2005, κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν 500 σχολικά κτίρια, παρέχοντας εκπαίδευση σε περισσότερους από 100.000 μαθητές. Έως και 40 νηπιαγωγεία έχουν αναδιαμορφωθεί ως μέρος της οικοδόμησης ορφανοτροφείων και οικοτροφείων.
Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, έκτακτα έργα και φιλανθρωπικά προγράμματα υλοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας της Aliyeva, όπως η φροντίδα παιδιών με διαβήτη, εκείνων που πλήττονται από θαλασσαιμία, καθώς επίσης η ανακαίνιση και κατασκευή ιατρικών εγκαταστάσεων αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο θαλασσαιμίας, κέντρο αποκατάστασης για άτομα με σύνδρομο Down και άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα κέντρο χειρουργικής επέμβασης και μεταμόσχευσης οργάνων στο Κεντρικό Νοσοκομείο Εργαζομένων στον Τομέα του Πετρελαίου, ένα ψυχο-νευρολογικό κέντρο για παιδιά και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν οικοδομηθεί ή ανακαινιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δραστηριότητα δεν περιορίζεται στο Μπακού αλλά απλώνεται σε όλες τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.
Η Aliyeva διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας του 2020, Covid-19. Προσωπικά επέβλεψε τη θεραπεία όσων μολύνθηκαν από τον ιό. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heydar Aliyev και της Aliyeva, οικοδομήθηκαν νοσοκομεία σε αρθρωτή κατασκευή για ασθενείς με κοροναϊό και πολλές ιατρικές προμήθειες διανεμήθηκαν από ξένες χώρες για θεραπεία.

Με πρωτοβουλία της Aliyeva, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεπής και εστιασμένη εργασία για την επικοινωνία της αλήθειας σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Διοργανώνονται εκθέσεις, ημέρες πολιτισμού και άλλες εκδηλώσεις σε ευυπόληπτους διεθνείς οργανισμούς και σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Εκδηλώσεις που γιορτάζουν τον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα και στις Κάννες. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι και την ανέγερση μνημείων αφιερωμένων σε εξαιρετικές προσωπικότητες του Αζερμπαϊτζάν σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, οι εναρκτήριοι ευρωπαϊκοί αγώνες, οι 4οι αγώνες της Ισλαμικής Αλληλεγγύης και το 37ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής της ΔΟΓ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι εκδηλώσεις αποκάλυψαν τις εξαιρετικές οργανωτικές δεξιότητες της Aliyeva.
Οι πολύπλευρες φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Aliyeva εκτιμώνται ιδιαίτερα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και διεθνώς. Το Τάγμα Heydar Aliyev, το υψηλότερο παράσημο του κράτους του Αζερμπαϊτζάν, το υψηλότερο παράσημο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, το Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, ο Ιππότης του Μεγάλου Σταυρού του Τιμητικού Τάγματος της Ιταλίας, ο Σταυρός του Μεγάλου Διοικητή του Τάγματος της Πολωνίας, το Τάγμα Φιλίας της Ρωσίας, το χρυσό μετάλλιο Μότσαρτ της Ουνέσκο είναι μερικά από τα βραβεία και τους τίτλους που απονεμήθηκαν στην Πρώτη Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η Aliyeva θεωρεί ότι το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η αγάπη, η πίστη και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Απάντηση