Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, σχετικά με τις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών στα ιατρεία ΠΕΔΥ.

571

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ιατρεία ΠΕΔΥ του Νομού Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, η αύξηση της επισκεψιμότητας των ασφαλισμένων στα ιατρεία τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, κυρίως στα οδοντιατρεία, έχουν σαν αποτέλεσμα την αναβολή πολλών θεραπειών, καθώς και την ακύρωση αρκετών προγραμματισμένων επισκέψεων. Αρκετοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των παροχών του ΠΕΔΥ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τα παράπονά τους, για την κατάσταση των ιατρείων, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, αφού δεν έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα υλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί η έλλειψη ακόμη και αναισθητικών ενέσεων για την εξαγωγή δοντιών.

Οι τριτοκοσμικές αυτές συνθήκες οφείλονται στο γεγονός πως οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των αναλώσιμων υλικών, τους οποίους διεξάγει η 5η ΥΠΕ, απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που πολλές φορές δεν ευδοκιμούν, λόγω των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των εταιρειών. Οι καθυστερήσεις οδηγούν στην προμήθεια των ιατρείων με ελάχιστα αναλώσιμα υλικά, τα οποία, όμως, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι αρμόδιοι φορείς του Βόλου επισημαίνουν ότι για την επίλυση του προβλήματος, οι προμήθειες θα πρέπει να παρέχονται μέσα από έναν διαγωνισμό για όλες τις ΥΠΕ και τα ιατρεία ΠΕΔΥ στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρατεταμένες καθυστερήσεις και να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς σκοπεύει να ρυθμίσει την διαδικασία των διαγωνισμών για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ώστε μην προκαλούνται καθυστερήσεις και να σταματήσουν να δυσλειτουργούν τα ιατρεία ΠΕΔΥ;», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή.

 

Απάντηση