ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

395

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται το επόμενο τριήμερο, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο Νομό Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Μαΐου, ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργανώνουν την εκδήλωση «Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών», που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνεται με την συμμετοχή χορευτών από την Μακεδονία και το νομό Μαγνησίας, παρουσιάζοντας χορούς, αλλά και δρώμενα της περιοχής που αντιπροσωπεύει ο καθένας. Στόχος του φεστιβάλ είναι, η μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής γνώσης και αγάπης για την λαογραφία στους νέους. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Την Κυριακή 6 Μαΐου ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΣΚΙΑΘΟΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν την εκδήλωση «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο» έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί από 6 Μαΐου έως  30 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου.

Επιλογή φωτογραφιών από την έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που διοργάνωσε και παρουσίασε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007, συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: από τη μια στην Αττική και από την άλλη στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.Σκοπός της  έκθεσης είναι να ξεναγήσει τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους και στην προσπάθεια για την αποκατάσταση και ένταξη τους. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς.

Την Δευτέρα 7 Μαΐου το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ»  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Ο Ν. Καζαντζάκης στην αυγή του 21ου αιώνα – παρουσίαση πρακτικών διημερίδας».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν τα πρακτικά της περσινής διημερίδας, τα οποία θα έχουν εκδοθεί σε σχετικό έντυπο, ώστε να διανεμηθεί δωρεάν τόσο στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, όσο και στα Γυμνάσια-Λύκεια της περιοχής μας προς αξιοποίησή τους από τους εκπαιδευτικούς. Το έντυπο θα διανέμεται δωρεάν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη σε δηλώσεις της ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τρεις ακόμη πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο και τη Σκιάθο. Καλούμε όλους να παρευρεθούν σε αυτές τις εκδηλώσεις και να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους συλλόγους και φορείς που τις πραγματοποιούν, αλλά και ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ακόμη περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας».