Η εορτή των Χριστουγέννων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

522

Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου , στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγκύρας Ιερεμίας, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας.

Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωακείμ, ανέγνωσε το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή των Χριστουγέννων, στο οποίο επισημαίνεται ότι, «Η Εκκλησία του Χριστού είναι ο τόπος της «κοινής σωτηρίας», της «κοινής ελευθερίας» και της ελπίδος της «κοινής βασιλείας», είναι ο τρόπος της βιώσεως της ελευθεροποιού αληθείας, ο πυρήν της οποίας είναι το αληθεύειν εν αγάπη».

«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και αιεπερχόμεναι εξελίξεις είναι κατ᾿ άνθρωπον δυσκόλως προβλέψιμοι», σημειώνει στο Μήνυμά του ο Παναγιώτατος και προσθέτει: «Η γνησία πίστις, όμως, δεν έχει διλήμματα. Ο Λόγος εγένετο σαρξ, η «αλήθεια ήλθε» και «παρέδραμεν η σκιά», μετέχομεν ήδη της Βασιλείας εν τη πορεία προς την τελείωσιν του έργου της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Έχομεν ακλόνητον την βεβαιότητα, ότι το μέλλον ανήκει εις τον Χριστόν, ο Οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι και θα παραμένη τόπος αγιασμού και ενθέουβιοτής, ανακαινίσεως του ανθρώπου και του κόσμου, πρόγευσις της δόξης της Βασιλείας, ότι θα συνεχίση «να δίδη την ευαγγελικήνμαρτυρίαν» και «να διανέμη εν τη οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπην Του, την ειρήνην, την δικαιοσύνην, την καταλλαγήν, την δύναμιν της Αναστάσεως και την προσδοκίαν της αιωνιότητος». Το σύγχρονον ιδεολόγημα περί «μεταχριστιανικής» εποχής είναι άτοπον. «Μετά Χριστόν», τα πάντα είναι, και μένουν εις τον αιώνα, «εν Χριστώ».

Εκκλησιάστηκανο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο βουλευτής κ.Νικήτας Κακλαμάνης, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόληκ.Δανάη Βασιλάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας κ.OleksandrGaman, καθώς, επίσης, οι Πρόξενοι της Ελλάδος κ.ΓεώργιοςΓαϊτάνης και της Ουκρανίας κ. MaksymVdovychenkoκαι πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ακολούθως, Αντιπροσωπεία του Κόμματος «CHP», υπό την ηγεσία του Βουλευτού κ.SezginTanrikulu, και με τη συμμετοχή του Υποψηφίου Δημάρχου για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Πόλεως, κ.EkremImamoglu,καθώς και στελέχη της τοπικής Αυτοδιοικήσεως από διάφορους δήμους της Πόλεως, που νωρίτερα παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, έδωσαν τις εόρτιες ευχές τους στον Παναγιώτατο, ο οποίος τους δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου (φωτ.13). Τις ευχές του έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Πόλεως κ.Moris Levi, Εκπρόσωπος των Θρησκευτικών και Μειονοτικών Κοινοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, που εδρεύει στην Άγκυρα (φωτ.14).

Το απόγευμα το Φανάρι επισκέφθηκε ο Τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Aram Atesyan,συνοδευόμενος από συνεργάτες του, προκειμένου να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την εορτή των Χριστουγέννων (φωτ.15).