«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον

936

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον

Η νέα παραγωγή

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου

«Τι κρίμα οι βλάκες να είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί!»

(Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος)

 

«Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μία έξυπνη φάρσα, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες, την χειραγώγηση των ανθρώπων. Στο τέλος, ο έρωτας δίνει τη λύση. Αντιστρέφοντας την αρχαία παροιμιακή φράση, θα  λέγαμε, εκ του εράν το οράν.». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι σκηνοθέτες της παράστασης, Γρηγόρης Γαλάτης και Μπέτυ Νικολέση, τη σπαρταριστή κωμωδία «Οι Ηλίθιοι».

Πρόκειται για δημιουργία ενός από τους πιο πετυχημένους κωμικούς θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, του  Αμερικανού Νιλ Σάιμον, που  παίζεται διαρκώς, εδώ και 35 χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας» κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και κάθε Κυριακή στις 20:00, από  τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2018.

Το έργο  ανεβαίνει σε μετάφραση του  Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνογραφία ανήκει στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή,  Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης, Αποστόλης Τσιρώνης και Μαρία Φραγκουδάκη.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι ενθουσιώδης. Οι εκπλήξεις είναι πολλές, οι συσχετισμοί ευφυείς και τα μηνύματα της παράστασης έντονα. Αγγίζουν τους θεατές οι οποίοι μέσα από τους σπαρταριστούς διαλόγους αντιλαμβάνονται τη δύναμη της γνώσης και της ενημέρωσης αλλά και το ρόλο της βλακείας, της άγνοιας  και της χειραγώγησης στη ζωή και τη λειτουργία μιας κοινωνίας.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.