Ομιλία πρόεδρου ΤΕΕ κα Ν. Καπούλα στην κοπή πίττας του τοπικού τμήματος 29 Ιανουάριου 2017

0
826

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Η χρονιά που έφυγε σφραγίστηκε από τον αγώνα απέναντι στο Ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, έναν αγώνα που δεν δικαιώθηκε… Οι συνάδελφοι μας περνούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με συσσωρευμένα χρέη από τα χρόνια της κρίσης και αντιμετωπίζονται ως οι «έχοντες και κατέχοντες» αυτής της χώρας καθώς καλούνται να πληρώνουν 38,45% επί του καθαρού εισοδήματος.

Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η βαθιά ύφεση έχει πλήξει το επάγγελμα του μηχανικού οριζόντια και χωρίς διακρίσεις, ρίχνοντας στην ανεργία πλήθος συναδέλφων και οδηγώντας τα νέα παιδιά στο εξωτερικό δεν απασχόλησε καθόλου το Υπουργείο Εργασίας.

Άλλωστε οι μηχανικοί ακόμη και όταν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ συνεχίζουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οπότε προτιμούν να μένουν στην αγορά εργασίας και να παλεύουν για τα προς το ζην. Αυτό βέβαια παρέχει προς την εκάστοτε Κυβέρνηση ένα πολύ χαμηλό δείκτη ανεργίας του συγκεκριμένου κλάδου, πολύ βολικό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ανεργία και υποαπασχόληση που βιώνουμε ως μηχανικοί.

Όλα αυτά σε μια χρονιά όπου ελάχιστα έργα προχώρησαν μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έμενε στα χαρτιά λόγω της καθυστέρησης αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ, ο νέος νόμος των αυθαιρέτων που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προκάλεσε ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες παγώνοντας ουσιαστικά και αυτή την ελάχιστη δραστηριότητα των τεχνικών γραφείων, ενώ ο Νόμος 4412/2016 για τα δημόσια έργα ολοκλήρωσε την κακοδαιμονία του 2016 καθώς ήταν αδύνατο μετά την ψήφισή του να προκηρυχθούν έργα και μελέτες.

Και για να είμαστε έντιμοι, όπως κάνουμε πάντα, δε θα παραλείψω να αναφέρω πως κατηγορηθήκαμε ως ΤΕΕ για τις αποφάσεις της κεντρικής Διοικούσας να απέχουμε από συμβούλια και επιτροπές ως ένα μέτρο αντίστασης απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου. Ήταν μια απόφαση που στηρίξαμε μαζικά και τα Περιφερειακά Τμήματα και ήταν πολλοί αυτοί που θέλησαν να ρίξουν ευθύνες για τις αναβολές σε δημοπρασίες και συνεπώς για την αναδουλειά των μηχανικών, όμως με το πέρας της αποχής φάνηκε ξεκάθαρα πως η αιτία για όλα αυτά δεν ήταν η τρίμηνη αποχή των μηχανικών. Η οικονομική κρίση που πλήττει τους μηχανικούς αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα και μόνο την αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας όλα τα χρόνια της κρίσης.

Αναφορικά με τα τοπικά μας θέματα το ΤΕΕ Μαγνησίας λειτούργησε όπως γνωρίζετε με ετοιμότητα και τεχνογνωσία και διεκδίκησε τα μέγιστα οφέλη για την περιοχή μας.

Θα σταθώ επιγραμματικά στην παρέμβασή μας ώστε να γίνει η παράκαμψη της Νέας Ιωνίας και να επανέλθει η σιδηροδρομική χάραξη Βόλος-Α ΒΙΠΕ-Λατομείο. Η παρέμβασή μας αυτή προκλήθηκε όταν είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις στελεχών του ΟΣΕ όπου ματαίωναν το πάγιο αίτημα της πόλης να καταργηθεί η γραμμή που διέρχεται από τη Νέα Ιωνία και μαζί με το ΤΕΕ Μαγνησίας τελικά συντάχθηκε το σύνολο των εμπλεκόμενων σε αυτό το θέμα, θεσμών της πόλης.

Επίσης με έγγραφό μας προς το αρμόδιο Υπουργείο ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία των υπόλοιπων τμημάτων του Περιφερειακού. Η ενημέρωση που είχαμε μπορεί να ήταν σχετικά απογοητευτική για την πορεία των μελετών όμως δρομολόγησε εξελίξεις και δημιούργησε πιέσεις για την επίσπευση των εκκρεμοτήτων. Προφανώς το θέμα του Περιφερειακού θα μας απασχολήσει έντονα και στη νέα χρονιά μέχρι να έχουμε την οριστική παράδοση των μελετών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Την παρέμβασή μας έχει προκαλέσει επανειλημμένα και η ΔΕΥΑΜΒ με θέματα που άπτονται τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας. Πρόσφατα δώσαμε στη δημοσιότητα μελέτη που απεδείκνυε πως για τα σοβαρά προβλήματα της υδροδότησης στο Πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου δεν έφταιγαν οι καταναλωτές και η «υπερκατανάλωση» όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την επιχείρηση.
Η μετάθεση της ευθύνης στους Δημότες από την ίδια την ΔΕΥΑΜΒ διερευνήθηκε από το ΤΕΕ Μαγνησίας και τεκμηριωμένα πλέον μπορούμε να το καταθέσουμε σε όποιον αναζητήσει τα πραγματικά αίτια της κατάστασης που όλοι βιώσαμε με το νερό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Παράλληλα η παρέμβαση που είχε κάνει το ΤΕΕ Μαγνησίας ήδη από τον Μάιο του 2015 για τη μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων έφτασε πλέον να απασχολεί το σύνολο της πόλης. Η μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού παρουσιάζει τεράστιες υπερβάσεις σε αμμωνιακά και μικροβιολογικό φορτίο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που είναι η αρμόδια εποπτεύουσα και ελεγκτική αρχή.
Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας συνεχίζει να επιβεβαιώνεται για τα προβλήματα του Βιολογικού τα οποία τελικά καταδεικνύουν και για ποιους λόγους εκδιωχτήκαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο με την παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε το ΤΕΕ Μαγνησίας πρότεινε και προτείνει την αναβάθμιση της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού ως αποκλειστική υποχρέωση της ΔΕΥΑΜΒ και σε καμία περίπτωση δε θα συναινούσε σε παραχώρηση της λειτουργίας σε οποιονδήποτε ιδιώτη καθώς αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων είναι η βασικότερη υποδομή για τη διασφάλιση του θαλασσίου οικοσυστήματος του Παγασητικού αλλά και της δημόσιας υγείας και δεν μπορεί να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε παραχωρησιούχου. Βέβαια παραμένει αδιευκρίνιστο από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ ποιοι και για ποιους λόγους δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη μονάδα και προανήγγειλαν με τεράστια επιπολαιότητα ότι θα την παραχωρήσουν.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους για την συνεργασία που είχαμε τη χρονιά που πέρασε με αιχμή το ασφαλιστικό, τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στις εκλογές αλλά και την καθημερινή επαφή που έχουμε για την επίλυση των προβλημάτων, τους συναδέλφους από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας απερχόμενους και νεοεκλεγείς και ιδιαίτερα τα μέλη της Διοικούσας που στάθηκαν επάξια στις δύσκολες στιγμές, και όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας στην καθιερωμένη εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας για την κοπή της βασιλόπιτας.

Εύχομαι να έχουμε μια καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά, με υγεία και εργασία για όλους.

Απάντηση