Η ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

931

Διεθνείς εμπειρογνώμονες από τη Δανία, την Εσθονία και τη Σουηδία γνωστοποίησαν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία συμβάντα που σχετίζονται με το αλκοόλ

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συμμετείχε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 σε διεθνή ημερίδα, στο πλαίσιο του έργου SMART (Sober Mobility Across Road Transport), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Την Ημερίδα διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η παρουσίαση των βασικότερων ζητημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και την οδήγηση καθώς και η ενίσχυση των δράσεων συνηγορίας που έχει αναλάβει το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών  (ETSC) για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τη μείωση του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με αυτό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Η δράση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των τραυματισμών και των θανάτων που προκαλούνται από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας όπως γνωρίζετε,  αποτελεί το σύνδεσμο επικοινωνίας και αντιπροσώπευσης του συνόλου των συναρμόδιων φορέων και χρηστών του οδικού δικτύου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε θέματα που αφορούν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αποτελεί δηλαδή, ένα όργανο κοινωνικής αντιπροσώπευσης το οποίο μέσω του γνωμοδοτικού του χαρακτήρα συνεισφέρει στην εξέταση και επίλυση καίριων ζητημάτων που απαιτούν προσοχή και χρήζουν αντιμετώπισης. Εκδηλώσεις όπως αυτή που διοργανώνετε συμβάλουν αναμφίβολα στην διαρκή προσπάθεια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας. Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την σημαντική πρωτοβουλία σας, ιδιαίτερα σε έναν τομέα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, που ευθύνεται για το 25% περίπου των απωλειών ανθρώπινης ζωής στην άσφαλτο. Ολοκληρώνω τον χαιρετισμό μου με την επισήμανση ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής στην άσφαλτο ως ευθύνη όλων μας και της Πολιτείας πρωτίστως. Αυτό, γιατί πρώτα η Πολιτεία, από την πλευρά της, έχει ευθύνη και αποστολή να διαμορφώσει ένα ασφαλές σύστημα για την οδική ασφάλεια, να ευαισθητοποιήσει, να εκπαιδεύσει, να διαμορφώσει μια κουλτούρα που δεν θα στοχοποιεί το ίδιο το θύμα αλλά, αντίθετα, θα βλέπει σε κάθε απώλεια στην άσφαλτο και την δική της ευθύνη»