« Η Μέθοδος Γκρόνχολμ»

0
730

« Η Μέθοδος Γκρόνχολμ»

 

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις της νέας παραγωγής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γαλάτη. Οι ημερομηνίες και ώρες των επόμενων παραστάσεων στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής είναι οι εξής:

Νοέμβριος: 24, 25 & 29/11: 9.15μμ  &   26 /11: 8μμ,

Δεκέμβριος: 1, 2, 6, 8, 9, 13, 15, 16, 20, 21, & 22/12: 9.15μμ & 3, 10 & 17 /12 : 8μμ

Το ιδιαίτερης δύναμης κείμενο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν κράτησε αμείωτη την αγωνία των θεατών από το πρώτο λεπτό μέχρι και το ανατρεπτικό φινάλε της παράστασης. Τα διλλήματα που βιώνουν οι τέσσερις πρωταγωνιστές διεκδικώντας με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, μια θέση διευθυντικού στελέχους μεγάλης εταιρίας, καθιστούν αυτό το «εργασιακό θρίλερ» όπως έχει χαρακτηριστεί κορυφαίο στο είδος του. Οι ισορροπίες ανατρέπονται συνεχώς και οι δυσάρεστες αποκαλύψεις στο πλαίσιο μιας απάνθρωπης διαδικασίας επιλογής προσωπικού είναι συνεχείς.

Με μεγάλη μαεστρία τόσο το κείμενο του Γκαλθεράν, όσο και η προσέγγιση του σκηνοθέτη δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα για τους πρωταγωνιστές που κυμαίνονται από την απόλυτη αντιπάθεια μέχρι τον οίκτο. Το ερώτημα που προκύπτει αφορά στο τι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι άνθρωποι στο βωμό της φιλοδοξίας και της επιτυχίας. Από την άλλη η εξουσία και ο έλεγχος έχουν όρια στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος; Η απάντηση δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο φαίνεται, όπως και τίποτε άλλο στην πλοκή της συγκεκριμένης παράστασης.

«Δεν ψάχνουμε έναν  καλό άνθρωπο  που μοιάζει  τσόγλανος. Αυτό που θέλουμε είναι ένας τσόγλανος που να μοιάζει καλός άνθρωπος» υποστηρίζει κυνικά η Μερσέδες, ένα από τα πρόσωπα της παράστασης.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Τα σκηνικά ανήκουν στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Κωστή Δρυγιανάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας και Βλάσης Ζώτης.

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», που έκανε τον Καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε παρουσιάσθηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων. Το 2005 προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «El Metodo» βασισμένη στο έργο και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η ιδέα για του έργου βασίζεται σε ένα πραγματικό εύρημα. Σε ένα κάδο σκουπιδιών στη Βαρκελώνη βρέθηκαν έγγραφα με σημειώσεις ενός υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήταν γεμάτες σεξιστικά, ξενοφοβικά και σκληρά σχόλια για τους υποψηφίους για μία θέση ταμία. Αν και δεν τους γνώριζε προσωπικά, η θέση ισχύος απέναντι τους τον έκαναν αδυσώπητο.

Ο ίδιος ο Γκαλθεράν αναφέρει: «οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν»,

«Το έδαφος μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η εξίσωση είναι γεμάτη άγνωστους Χ, για δυνατούς λύτες….» (Όλγα Μοσχοχωρίτου, 2007, από τον πρόλογο του βιβλίου «Η μέθοδος Γκρόνχολμ», εκδ. Παρισιάνου Α.Ε.)

«Αλήθειες και ψέματα μπερδεύονται,  ανθρώπινες ζωές τοποθετούνται κάτω από το μικροσκόπιο. Τεχνικές γελοιοποίησης χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Προσωπικά δεδομένα στην κρεατομηχανή. Αν σπάσεις, έχασες.» (Ειρήνη Αϊβαλιώτου, catisart).

«Όσο περνάει η ώρα, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι ισορροπίες και οι συμμαχίες αλλάζουν διαρκώς, οι μάσκες πέφτουν, η ευγένεια χάνεται και τα μαχαίρια ακονίζονται. Μέχρι να φτάσουμε στο φινάλε, που μετά από μία συνεχή σειρά εκπλήξεων, είναι ένα από τα πιο δυνατά φινάλε που έχουμε δει στο σύγχρονο θέατρο.». (Ειρήνη Μάρκου, mytheatro.gr).

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

 

Απάντηση