Οι νέοι στόχοι του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση

0
275

Τους στόχους του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση ανέπτυξε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στην πανθεσσαλική ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση δυνατότητες και προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο, ενόψει συνεδρίου που διοργανώνεται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να γίνει ισότιμη επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι στόχοι αναπτύσσονται στους εξής τρεις άξονες:

– Η εφαρμογή νέας δομής στα ΕΠΑΛ με κοινή Α’ τάξη, με ευρύτερους τομείς σπουδών στη Β’ τάξη και ένα σύνολο ειδικοτήτων στη Γ’ τάξη, με στόχο να αποφεύγεται η πρόωρη κατάρτιση.

– Η διεύρυνση των προτάσεων προς τους αποφοίτους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση της εισαγωγής και στα πανεπιστήμια και η ενίσχυση της πρόσβασης των αποφοίτων από τα εσπερινά ΕΠΑΛ.

– Η καθιέρωση του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας για την ομαλή πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, με αμοιβή, με ασφάλιση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πάντα υπό την επίβλεψη του σχολείου.

«Ξεκινήσαμε, ήδη, με 2.000 θέσεις μαθητών και μαθητριών και φιλοδοξούμε, από το προσεχές φθινόπωρο, να έχουμε πολύ περισσότερες θέσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία, σε χαιρετισμό της προς τον εκπαιδευτικό κόσμο, σημείωσε ότι «οι μαθητές δεν είναι πελάτες και η γνώση δεν είναι εμπόρευμα. Αντιστρέφουμε την πολιτική των ΕΠΑΛ, που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την επαναλειτουργία των καταργημένων τμημάτων και την επαναπρόσληψη των καθηγητών».

Στην πανθεσσαλική ημερίδα του Βελεστίνου για την επαγγελματική εκπαίδευση παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής και μεταξύ των ομιλητών οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here