Δρ. Μάνος Ζαχαριουδάκης: Η σεξουαλικότητα των Βολιωτών τη περίοδο της καραντίνας – Συνέντευξη στη Δέσποινα Κοτρόγια

201

Η πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων, τόσο σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό.

Άραγε, αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι μας και ο δεύτερος εγκλεισμός τι αντίκτυπο είχε στις συντροφικές σχέσεις των Βολιωτών;

Την απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνει στο VolosPress ο Κλινικός Ψυχολόγος και Σεξοθεραπευτής Δρ. Μάνος Ζαχαριουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σεξουαλική συμπεριφορά των βολιωτών φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το πρώτο Lockdown, χωρίς να παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφορές, αν και όπως μας πληροφόρησε ο Δρ. Ζαχαριουδάκης,  “Η πρώτη καραντίνα ήταν πιο αισιόδοξη, λόγω της ανοιξιάτικης διάθεσης και της προσδοκίας ότι θα είναι κάτι παροδικό. Έτσι, η δεύτερη περίοδος του εγκλεισμού επιβάρυνε το απαισιόδοξο κλίμα, εξαιτίας της χειμερινής εποχής, της ανεργίας και της επαναληπτικότητας. Η πρώτη ήταν ένα νέο παιχνίδι, μία πρόκληση. Η δεύτερη, ήταν η επιβεβαίωση της πολιτικής και της οικονομικής δυσλειτουργίας”.

Ο Δρ. Ζαχαριουδάκης, πρόσθεσε ότι, η πλειοψηφία των ανθρώπων λειτούργησε ανασταλτικά, κυρίως λόγω του οικονομικού και ψυχολογικού άγχους που μειώνει τη λίμπιντο, εξαιτίας της ρουτίνας ή ποικίλων ενδοοικογενειακών προστριβών που προκύπτουν από τη δυσχέρεια μετακίνηση ή και την αδυναμία συνευρέσεως με τους υποψήφιους ερωτικούς συντρόφους. Παρ’όλα αυτά, όπως είπε “Κάποιοι, λόγω της ανεργίας και του άφθονου ελεύθερου χρόνου, βρήκαν την ευκαιρία να ξαναγνωριστούν και να πειραματιστούν. Τα παντρεμένα ζευγάρια ή τα άτομα που συμβιώνουν εμφάνισαν μικρότερη μείωση (ποιοτικά ή ποσοτικά) των ερωτικών επαφών τους, καθώς υπάρχει τακτική διαθεσιμότητα και γνώση του/της συντρόφου», σε αντίθεση με τους ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν “μαθημένοι” στο περιστασιακό σεξ, το οποίο μάλιστα το συνέδεαν με διάφορες εξόδους (π.χ. καφέ, bars, gyms κτλ.) και τώρα βρίσκονται “παγιδευμένοι” στο σπίτι. Οι εξωστρεφείς και δημιουργικοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους προσέγγισης. Οι εσωστρεφείς έχουν περιορισμένες επιλογές», υπενθυμίζοντας ότι «Στην εποχή μας, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν είτε διαδικτυακά, είτε στο δρόμο, στα πάρκα και ίσως πιο ειλικρινά, χωρίς τη μάσκα του εντυπωσιασμού».

Επίσης, όπως σημείωσε «Οι καλές σχέσεις δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ίσως δεθούν και περισσότερο. Από την άλλη οι “κακές” σχέσεις, στις οποίες κυριαρχεί η βία, οι προσβολές, η περιφρόνηση, η μοιχεία, ο εθισμός και ο ναρκισσισμούς, θα βασανιστούν, καθώς δεν υπάρχουν οι διέξοδοι. Τέλος, οι μέτριες μεσοαστικές (λ.χ. της ερωτικής ρουτίνας, της αδιαφορίας, των υποχρεώσεων), που έχουν φθαρεί σεξουαλικά προ πολλού, θα δοκιμαστούν με τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων τους, αφού πλέον δεν θα αποδρούν με τις κοινωνικές εξόδους» .

Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στράφηκε στον διαδικτυακό έρωτα και στην αυτοϊκανοποίηση, λόγω της καραντίνας.

 

Ο κ. Ζαχαριουδάκης σχολίασε την αυξημένη επισκεψιμότητα πολλών χρηστών σε  sites ερωτικού περιεχομένου και την άνοδο του cyber sex, υποστηρίζοντας ότι «Εδώ και δεκαετίες η πορνοβιομηχανία οργιάζει και αναπληρώνει την έλλειψη διάθεσης, ικανοποίησης, ποικιλίας και φαντασίας, κυρίως των αντρών. Ζούμε στην εποχή του μηχανικού, του εύκολου, του τεχνητού, του εθιστικού και της απαξίωσης του φυσικού».

 

Σχετικά με τη νεαρή ηλικία που αξιοποιεί τον συγκεκριμένο τρόπο για να δραστηριοποιηθεί ερωτικά πρόσθεσε «Οι νέοι αισθάνονται παγιδευμένοι και ευνουχισμένοι, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και του lock down»., ενώ αναφερόμενος στη μέση ηλικία τόνισε ότι, την διακατέχει ο κυνισμός και η απογοήτευση, εξαιτίας των πιθανών λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος (π.χ. αποτυχημένοι γάμοι, πολική αστάθεια, χρέη). Έτσι, ο πληρωμένος ή ο παράνομος έρωτας, το επικίνδυνο και το απρόβλεπτο, φαντάζει σαν μία «γευστικότερη» και πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, σε σχέση με τη πεζή και χωρίς εκπλήξεις καθημερινότητα τους.

 

Ταυτόχρονα, μας ενημέρωσε ότι τα περιστατικά μοιχείας έχουν μειωθεί, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν ευνοούν πιθανές μετακινήσεις και γνωριμίες, ενώ παράλληλα κυριαρχεί ο φόβος της μολύνσεως. Επιπλέον, η έλλειψη αισθητικής περιποίησης για πολλούς ανθρώπους λειτουργεί αντιαφροδισιακά.

 

Αναφέρθηκε στα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία εντοπίζουν προβλήματα στη συνεύρεση τους, εξαιτίας της έντονης παρουσίας των παιδιών στο σπίτι, υπενθυμίζοντας ότι «Το σεξ δεν είναι αμαρτία, είναι κάτι φυσιολογικό και γι’ αυτό δεν πρέπει να αγχωνόμαστε. Κάθε ζευγάρι δικαιούται τον δικό του ιδιωτικό χρόνο», ενώ προέτρεψε τους γονείς να αντιμετωπίσουν τη παρούσα κατάσταση, ως μία ευκαιρία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Αν ωστόσο κάποια ζευγάρια αδυνατούν να “συμφιλιωθούν” με αυτήν την ιδέα ή θεωρούν αρκετά νωρίς τη πραγματοποίηση της, συνέστησε την χρήση μουσικής στο δωμάτιο, ώστε να καλυφθούν οι ερωτικοί ήχοι και το προγραμματισμένο σεξ (π.χ. όταν τα παιδιά κοιμούνται).

 

Ο Δρ. Ζαχαριουδάκης συμβούλεψε τα ζευγάρια που επιθυμούν να διατηρήσουν μία καλή σχέση τη περίοδο της καραντίνας να ενισχύσουν την ερωτική τους ζωή, δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα και κάνοντας μαζί κοινές δραστηριότητες (λ.χ. μουσική, άθληση, μασάζ), χωρίς όμως να υπερβάλουν παραβιάζοντας ο ένας τον προσωπικό χρόνο του άλλου. Όπως δήλωσε «Προσοχή στη πλήξη και την επανάληψη. Ο υπερβολικά πολύς χρόνος μαζί, κουράζει. Η έλξη απαιτεί μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην απόσταση, τη στέρηση, μυστήριο   και το ερωτικό παιχνίδι» και συνέστησε να επικοινωνούν περισσότερο και ουσιαστικότερα, μιλώντας για τα όνειρα, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

 

 

Απάντηση