Κώστας Αγοραστός “Μηδενική ανοχή στους ρυπαντές – Είμαστε η Περιφέρεια των υπέρ κι όχι του αντί”

79
nomarxia pe magnisias

 

Το γεγονός ότι ο Βόλος θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών μέτρησης, αναλογικά με τον πληθυσμό του και παράλληλα μέσω του προγράμματος του ΑΠΘ έγιναν 120 δειγματοληψίες στο Π.Σ. και σε βιομηχανικές μονάδες και ολφακτομετρίας, ενώ μετρήσεις θα γίνουν και από τον «Δημόκριτο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ο κ. Αγοραστός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι “Το να εντάξεις ένα έργο έχει μια δυσκολία και χρειάζεται χρόνο. Όταν στο έργο αυτό συνεργάζεσαι με το υπουργείο Περιβάλλοντος διότι αυτοί οι μετρητές θα είναι πιστοποιημένοι και συμβατοί με το περιβάλλον τοπικά, χρειάζεται λογισμικό που είναι συμβατό με το λογισμικό του υπουργείου. Η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δώσουν τις προδιαγραφές, συμφωνήθηκαν, μετά από αρκετό καιρό και ακολούθησε η προκήρυξη για τους επτά μετρητές, έναν από το Πράσινο Ταμείο και έξι από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Στον μετρητή που είναι εγκατεστημένος στη ΔΕΣΕ άλλαξε το λογισμικό, για να είναι συμβατός με το υπουργείο. Όταν ένας μετρητής σου δίνει στοιχεία και μετρήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μέτρα πρόληψης, καταστολής ή διάφορες άλλες ενέργειες, το υπουργείο έχει τον πρώτο λόγο και γι αυτό χρειάζονται πιστοποιήσεις που δίνονται από το υπουργείο. Στο Βόλο θα έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο μετρητών της ρύπανσης, που υπάρχει στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η  Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι ένα ολόκληρο μηχάνημα κοστίζει 150.000 ευρώ κι ο προϋπολογισμός δεν καθορίζεται από την Περιφέρεια, αλλά τα δεδομένα, οι προδιαγραφές και η χωροθέτηση των σταθμών καθορίζονται από το υπουργείο. Όπως είπε, “υπάρχουν μηχανήματα που κοστίζουν 8 € και μπαίνουν στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων η δίπλα σε καμινάδα εργοστασίου και να δείχνουν τα pm10 ή τα pm 2,5 να φθάνουν στο «ταβάνι»”.

«Μηδενική ανοχή στους ρυπαντές»

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι “Εμείς είμαστε στην ίδια πλευρά με όλους. Θέλουμε να διαφυλάξουμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και παίρνουμε όποιο επιστημονικό μέτρο υπάρχει. Κάνουμε ελέγχους παντού. Μηδενική ανοχή στους ρυπαντές σε αέρα νερά και ύδατα”,

Από την πλευρά της, η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι το μοναδικό πολιτικό όργανο που έλαβε τέσσερις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, για τη μονάδα καύσης του srf και του rdf, κάτι που όπως είπε “είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ανεξάρτητα με την κυβέρνηση που υπάρχει”, ενώ ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια έχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πηγαίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κι εκείνη αποφασίζει θετικά ή αρνητικά.

Απάντηση