6.6 C
New York
Παρασκευή 29-03-2024
spot_img

lockdown: Τηλεργασία, αναστολές και Συν-Εργασία -Τι αλλάζει

Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα.

Το μέτρο της τηλεργασίας που «χαλάρωσε» τους τελευταίους μήνες επανέρχεται στο προσκήνιο ως πρώτης προτεραιότητας για τη συγκράτηση της διάδοσης του covid .

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρείται η υποχρέωση της τηλεργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση με τηλεργασία. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα συζητήθηκε αλλά δεν επικράτησε ως άποψη καθώς είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ευρύτερα.

Παράλληλα θα επανέλθει η αυστηρή τήρηση του σπαστού ωραρίου προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμούς στους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς ενώ ενεργοποιείται και πάλι η άδεια ειδικού σκοπού τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Το μέτρο που είχε τεθεί άτυπα στον «πάγο» μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων, επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καθώς παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια κλείνουν για τουλάχιστον 2,5 εβδομάδες.

Μετά το νέο σκληρό lockdown το μέτρο της αναστολής της σύμβασης και του μηχανισμού Συν-Εργασία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης που σχεδιάστηκαν να εφαρμοστούν κατά τη σταδιακή αποσωλήνωση της αγοράς από τον κρατικό «αναπνευστήρα» μεταφέρονται για αργότερα.

Αδεια ειδικού σκοπού: Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και γι αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Αναστολές και Συν-Εργασία έως και το Μάρτιο Τουλάχιστον άλλο ένα μήνα δηλαδή έως 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού «Συν- Εργασία» που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να παραμείνει στην αγορά ως δίχτυ ασφαλείας και μετά την αποσωλήνωσή της όταν και όποτε αυτή καταστεί εφικτή. Για τους ίδιους λόγους οι αναστολές αναμένεται πιθανότατα να προχωρήσουν και τον Μάρτιο με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ, αφού το νέο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη της σταδιακής αποσωλήνωσης.

Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία για την εφαρμογή της τηλεργασίας;

Οι μέχρι τώρα έλεγχοι των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ έχουν διαπιστώσει «μαϊμού» τηλεργασία, καθώς εργοδότες προαναγγέλλουν μεν στην «Εργάνη» τους εργαζόμενους που απασχολούνται εξ αποστάσεως αλλά αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να μεταβούν στον φυσικό χώρο δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δυο μήνες – δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – συνελήφθησαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 120 τηλεργαζόμενοι να βρίσκονται κανονικά στο γραφείο τους.

Παραβάσεις έχουν εντοπιστεί και στις αναστολές. Η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 2.000 καταγγελίες για «μαϊμού αναστολές» από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα. Οι 500 από αυτές αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, ενώ άλλες 1.500 καταγγελίες είχαν γίνει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο των ελέγχων του ΣΕΠΕ ο οποίος θα ενισχυθεί με 120 νέους επιθεωρητές θα δοθεί έμφαση σε κλάδους που σημειώνεται υψηλή παραβατικότητα όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α. Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και κατ΄επέκταση υψηλό κίνδυνο διασποράς του ιού καθώς και σε επιχειρήσεις με αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της πανδημίας.

Οι έλεγχοι θα αφορούν στη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, το μηχανισμό Συν-Εργασία, την τηλεργασία, την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α. Επίσης θα ελέγχεται η καταβολή δεδουλευμένων ( δώρων, επιδομάτων) αλλά και η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει έξτρα μηνιαία αποζημίωση στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο για τη συντήρησή του. Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 30.000 για παραβάσεις που αφορούν τον Covid αλλά ακόμα τα αποτελέσματα δεν έχουν εκκαθαριστεί.

ΠΗΓΗ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles