Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός στη Θεσσαλονίκητο διήμερο 16-17 Μαρτίου!

461

Η μεγαλύτερη και μοναδική γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας, oΠαγκόσμιος ΔιαγωνισμόςΕκπαιδευτικής Ρομποτικής,Έρευνας και Καινοτομίας FIRST®LEGOLeagueσυμπλήρωσε ήδη τα έξι χρόνια διεξαγωγής του στην Ελλάδα!

O Φιλεκπαιδευτικός, Μη Κερδοσκοπικός, ΟργανισμόςeduACT-Δράση για την Εκπαίδευση διοργάνωσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον πανελλήνιοτελικό FIRST®LEGOLeague, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου 2019 στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ-Helexpo.

54ομάδες παιδιών, ηλικίας 9 έως 16 ετών, από όλη την Ελλάδα που διακρίθηκαν μέσα από έξιπροκριματικούς γύρους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Ξάνθη και Βέροια), διαγωνίστηκαν και παρουσίασαν τις ιδέες αλλά και κατασκευές τους, προσπαθώντας να δώσουν τη δική τους λύση σε ένα ρεαλιστικό πρόβλημα που αφορά το Διάστημα(Project).Παράλληλα, εκτός από τον διαγωνισμό στην εκτέλεση επιτυχημένων αποστολών στοRobot Game, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν ενώπιον των κριτών τα CoreValues, τις ηθικές αξίες (συνεργατικότητα, ευγενής άμιλλα, αλληλοκατανόηση κ.ά.) που αποκόμισαν σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι γνώσης, έρευνας και αναζήτησης νέων εμπειριών.

Στονφετινό διαγωνισμόFLL, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και είχε θέμα το Διάστημα -με τον ευρηματικό τίτλο “INTOORBIT”- έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.600 παιδιά και 450 εθελοντές που μπήκαν σε… διαστημική τροχιά, ενώ τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες.

Τα βραβεία στο FLL είναι πάντα πολλά! Στις επιμέρους κατηγορίες βραβεύτηκαν συνολικά 26 ομάδες. Στη γενική κατάταξη το κύπελλο του Μεγάλου Πρωταθλητή κατέκτησε η ομάδα TheInventors (4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας), που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, μαζί με τη δεύτερηομάδα των NGK(2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων), στοWorld FestivalστοHouston των ΗΠΑ(17-20 Απριλίου). Οι επόμενες οκτώ νικήτριες ομάδες θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, το Λίβανο αλλά και την Ουρουγουάη για να διαγωνισθούν με ομάδες από άλλες ογδόντα χώρες από όλο τον κόσμο.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον διαγωνισμό εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας και όχι μόνον, οι οποίοι βράβευσαν τις διακριθείσες ομάδες και απηύθυναν εμψυχωτικό χαιρετισμό στους λιλιπούτιους και φερέλπιδες εξερευνητές. Μεταξύ άλλων,στη τελετή λήξης και απονομής των βραβείων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Θάνος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΚεντρικήςΜακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) κ. Λ. Κυρίζογλου,ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ι. Καϊτεζίδης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Α. Μπαρμπουνάκης και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo κ. Α. Τσαξιρλής. Θα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσία του Γενικού Προξένου των ΗΠΑκ. G. W. Pfleger, του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ)κ. Χρ. Πρωτόπαππα, αλλά και του εκπροσώπου της European Space Agency (ESA)κ.Λαγουδάκηκαθότι το θέμα του φετινού διαγωνισμού FLL συνδέονταν άρρηκτα με τις δράσεις των πρωτοπόρων και καινοτόμων αυτών Οργανισμών.

Τη φετινή σχολική χρονιά 2018-2019, ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκεαπό την eduACT – αποκλειστικό διοργανωτή του διαγωνισμού FLL σε Ελλάδα και Κύπρο- με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΘ-HELEXPO. Ωστόσο, ιδιαίτερα καθοριστική αποτέλεσε και η συνδρομή τωνδύο Gold χορηγώντου διαγωνισμού, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας κατασκευής ανελκυστήρων KleemannHellas,καθώς καιτων Μaster χορηγών, SAPHellasAE, “ηγέτη” στην αγορά εταιρικού λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο και την Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΔΙΟΣ, που μετέφερε το μήνυμα του διαγωνισμού “FLYTOGETHER”.

Άλλος ένας διαγωνισμός FIRST®LEGOLeagueέκλεισε με τους καλύτερους οιωνούς για το μέλλον, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των διοργανωτών, τα στελέχη και τους εκπαιδευτές της eduACT, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο μεγάλο event, τον διαγωνισμό FIRST®LEGOLeagueJunior(FFLJr), που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και έχει προγραμματιστεί για τον Μάιοτης τρέχουσας χρονιάς.