«Μέρες Ραδιοφώνου» στο Μουσείο της πόλης

0
487

Την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνουν, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέρες Ραδιοφώνου»Διοργανωτές της έκθεσης είναι η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, η Ε.Ρ.Τ. Βόλου και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία του εγχειρήματος. Πολύτιμοι συνεργάτες είναι το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στο Λαύκο Πηλίου και η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, ενώ θα φιλοξενηθεί υλικό που δημιουργήθηκε από το Τεχνικό Τμήμα Ραδιοφώνου του 2ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του μέσου επικοινωνίας που γνωρίζουμε ως «ραδιόφωνο», τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα από την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τα σημερινά θεματικά ραδιόφωνα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πόλη του Βόλου με τη δημόσια ραδιοφωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1940, τους «πειρατές» και την «ελεύθερη ραδιοφωνία» από τη δεκαετία του 1980 ως σήμερα.
Η θεματική προσέγγιση της έκθεσης γίνεται σε τρεις άξονες: 
1. την τεχνολογική εξέλιξη (από τα μεσαία κύματα έως τα ψηφιακά ραδιόφωνα του άμεσου μέλλοντος),
2. τους ανθρώπους του ραδιοφώνου (παραγωγούς, εκφωνητές, δημοσιογράφους, μουσικούς παραγωγούς)
3. και τους ακροατές, που είχαν και έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από το μέσο με το πέρασμα των χρόνων.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά παλιές ραδιοφωνικές συσκευές από το μουσείο «Αντώνης Ταβάνης», υλικό και φωτογραφίες από την Ε.Ρ.Α. Βόλου, αρχειακό υλικό από ραδιοφωνικούς σταθμούς και να ακούσουν μικρά αποσπάσματα από εκπομπές ραδιοσταθμών, που εξέπεμψαν στο Βόλο από την καθιέρωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

 

Το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας στις «Μέρες Ραδιοφώνου»

Ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας πρόκειται να συμμετάσχει στην περιοδική έκθεση «Μέρες Ραδιοφώνου», στο Μουσείο της Πόλης.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του εν λόγω τομέα, θα μεταφέρουν στο χώρο της έκθεσης εκπαιδευτικό υλικό και τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, ώστε να παρουσιάσουν στους επισκέπτες με εποπτικό τρόπο τις βασικές αρχές της ραδιοφωνικής μετάδοσης. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί ένα πλήρες σύστημα εκπομπής και λήψης ραδιοφωνικού σήματος που θα λειτουργεί με χαμηλή εμβέλεια εντός του χώρου της έκθεσης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούν μουσική και να κάνουν χρήση του συνδεδεμένου μικροφώνου παρατηρώντας τη φωνή τους όπως αυτή θα φαίνεται στην οθόνη απεικονιστικών διατάξεων (παλμογράφων).

Στον ίδιο χώρο θα εκτίθεται ένας χειροποίητος πομπός, δωρεά ραδιοερασιτέχνη εκπαιδευτικού από τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο κύκλωμα στους κύκλους των «ραδιοπειρατών» εκείνης της εποχής βασισμένο στη θρυλική λυχνία «el 504». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αλλά και ακούσουν το επίσης χειροποίητο ραδιόφωνο χωρίς μπαταρίες. Ένας μικρός έντυπος οδηγός, επιμελημένος από τους μαθητές θα διανέμεται στους επισκέπτες. Ο οδηγός θα πληροφορεί για τις σημαντικές χρονικές στιγμές στην ιστορία του ραδιοφώνου, θα περιγράφει κάποια ιστορικά παράδοξα και θα παραθέτει ένα στοιχειώδες γλωσσάρι ραδιοφωνικών όρων.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το Δικτυακό Ραδιόφωνο που αναπτύχθηκε από τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και φιλοξενείται από το 2011 στο εργαστήριο Επικοινωνιών του 1ου ΕΚ Βόλου. Ένας Η/Υ θα είναι διαθέσιμος στους επισκέπτες για να ακούσουν το πρόγραμμά του, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ραδιοφώνου, να πληροφορηθούν για την πλούσια δράση του τόσο στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο στην εξυπηρέτηση ομάδων από άλλα σχολεία της πόλης για την παραγωγή εκπομπών και την ηχογράφηση υλικού.

Τέλος, στο περιθώριο της έκθεσης, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές, θα παρουσιαστεί ομιλία του εκπαιδευτικού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και υπεύθυνου του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού του 1ου ΕΚ Βόλου Κώστα Αμυγδαλίτση με θέμα «Η διαχρονική συμβολή του ραδιοφώνου στην εκπαίδευση. Η περίπτωση του Δικτυακού Ραδιοφώνου του 1ου ΕΚ. Βόλου»

Την επιμέλεια της έκθεσης και του υλικού έχει ο Τζαννέτος Παπαγεωργίου, την επεξεργασία οπτικού υλικού ο Λέοντας Μουρτζούκος, ενώ την επεξεργασία ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού έκαναν ο Γιάννης Εμφιετζίδης και ο Τζαννέτος Παπαγεωργίου. Υπεύθυνος τύπου ο Κώστας Ανέστης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες σχετικές εκδηλώσεις που θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είσοδος ελεύθερη.
Διάρκεια έκθεσης: 2 έως 23 Απριλίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο – Κυριακή 10.30 – 13.30
Τετάρτη – Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here