ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ – ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

0
771

Θέμα: «Μουσική Γέφυρα Κρήτης – Θεσσαλίας» : Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου στο Βόλο μαζί με το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου Κρήτης πρόκειται να επισκεφθεί το Βόλο και το Μουσικό Σχολείο μας. Στα πλαίσια της συνεργασίας τα δύο σχολεία θα δώσουν από κοινού μια συναυλία το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει τα δύο σχολεία είναι εξαιρετικό και σχηματίζει μια νοητή αλλά ουσιαστική «Μουσική Γέφυρα Κρήτης – Θεσσαλίας», φράση που αποτελεί και τον τίτλο της μουσικής αυτής βραδιάς.

Όπως είναι φυσικό η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η έντεχνη μουσική που εμπνέεται από το κρητικό ύφος και μουσικό ιδίωμα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας αυτής συναυλίας ενώ θα πλαισιωθούν και από άλλα είδη μουσικής προσδίδοντας στο πρόγραμμα ποικιλία, ζωντάνια και ξεχωριστό ύφος.

Από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου θα εμφανιστεί το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής με υπεύθυνο τον Στέφανο Χαιρέτη. Στην συναυλία θα συμμετάσχει και ο καθηγητής μουσικής Βασίλης Αγροκώστας καθώς και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι» με την χορευτική της ομάδα. Από το Μουσικό Σχολείο του Βόλου θα εμφανιστεί η ορχήστρα Νίκος Ξυλούρης με υπεύθυνο καθηγητή τον Μιχάλη Χατζηκοτέλη και η Χορωδία Μοντέρνας Μουσικής με υπεύθυνη τη Φρόυ Παναγιωτακοπούλου.

Πολλά από τα τραγούδια που θα ακουστούν ανήκουν στην κατηγορία των «ταμπαχανιώτικών». Ως ταμπαχανιώτικα ή μανέδες προσδιορίζουμε τα μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης, που αναπτύχθηκαν κυρίως (όσα έχουν διασωθεί) τον 19ο και τον 20ό αιώνα σε αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου των περιοχών αυτών, καθώς και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο.

Απάντηση