8.3 C
New York
Πέμπτη 18-04-2024
spot_img

Νοθεία φέτας: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πιάστηκαν στον ύπνο, πόλεμο από Δανία και Γαλλία

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα στην Γερμανία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα. Σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα υπουργεία Γεωργίας της Δανίας και Γαλλίας έχουν ήδη ετοιμάσει φάκελο που θέλουν να καταθέσουν στην ΕΕ για την ΠΟΠ Φέτα. Στον φάκελο δεν βάζουν θέμα φυλών. Βάζουν όμως το θέμα του αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή της, τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, καθώς και την ουσία τρανσ-γλουταμινάση, που αν και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην φέτα έχουν στοιχεία ότι ανιχνεύτηκε σε φέτα που πωλείται στο εξωτερικό.

Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί εδώ γιατί κάποιες ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας έχουν υπογράψει συμβόλαια με τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, με τιμές στα περσινά επίπεδα. Εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος δεν μπορούν να γίνουν γιατί οι τιμές (π.χ. στην Ιταλία) αυτή την εποχή είναι περίπου στο 1 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν επιτρέπει την εισαγωγή του στην χώρα μας (γιατί είναι κοντά στα επίπεδα της χώρας μας). Για αυτό προσπαθούν με τη νοθεία (αγελαδινό γάλα) να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος, Αντιπρόεδρος της ΔΟΦ και εκπρόσωπος της ΠΕΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), «η εταιρεία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη 3μελή επιτροπή. Αποφασίστηκε η προσωρινή παραίτησή της από τη ΔΟΦ. Αν δικαιωθεί στα δικαστήρια θα μπορεί να επανέλθει. Μεγάλη ευθύνη έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Η διοίκηση του ΕΦΕΤ θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μιλά για ισοζύγιο γάλακτος αλλά δεν κατάφερε να βρει τη νοθεία».

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συντονίζει την έρευνα. Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι πολύ δύσκολο το θέμα των ελέγχων. Θα πρέπει να αποκαλυφθεί αν αυτή η ιστορία έγινε τυχαία ή επί σκοπού».

Στον ΑγροΤύπο μίλησε επίσης ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος είναι πρόεδρος της 3μελούς επιτροπής της ΔΟΦ. Όπως τόνισε «τα πρώτα δείγματα τα γνωρίζαμε από τις 11/2/2021. Η ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία μας ενημέρωσε με email στις 10 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής έχουμε ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Η τιμή που την πωλούσαν στο σούπερ μάρκετ ανερχόταν στα 1,36 ευρώ το κιλό και αφορούσε βιολογική φέτα. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν κατάφερε να βρει τη νοθεία και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η κτηνοτροφία σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, (αύξηση της τιμής ζωοτροφών έως 30%, των φαρμάκων 37%, αύξηση της τιμής πετρελαίου κίνησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων), της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α. και θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, κύρια ο τομέας παραγωγής γάλακτος (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία), μέσω de minimis ή άλλων πόρων.
Σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε προέκυψε το μείζον ζήτημα της νοθείας του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το συμβάν της νοθείας της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά έδρασε άμεσα και ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές  και το ΔΣ  της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  Φέτας.
Η Φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του αγροτικού μας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας μας και θα πρέπει να την προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».
Η νοθεία των προϊόντων μας και ιδιαίτερα της Φέτας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων,  τεράστια οικονομική ζημιά στους  αιγοπροβατοτρόφους, στο μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, στους  καταναλωτές και  εντέλει στην εθνική μας οικονομία.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε άμεσα:
1. Την αυστηρή εφαρμογή  των μέτρων  για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ εντός και εκτός των συνόρων μας, την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της Φέτας.
2. Έλεγχος των εξαγωγών για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων παραγωγής  Φέτας ΠΟΠ.
3. Επειδή έχουμε την υποψία ότι και παλαιότερα υπήρξαν συμβάντα νοθείας της Φέτας και δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, ζητάμε  τη συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία, αφού οι παραγωγοί και οι μεταποιητές εισφέρουν τα μέγιστα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ.
4. Να αυξηθούν οι έλεγχοι  από τις αρμόδιες αρχές στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας ΠΟΠ και να θεσπιστεί διάταξη για απαγόρευση ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης και υπερδιήθησης του γάλακτος στις  τυροκομικές μονάδες, όπως έχει συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
5. Στην περίπτωση που παρουσιάζεται πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος από τους παραγωγούς σε εταιρίες που τους επιδίδονται  πρόστιμα, να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία».

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles