Οι  προκλήσεις των Αρμενίων

0
298

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κύριος Anar Huseynov δηλώνει: Η επιθετικότητα της Αρμενίας δεν παραμένει μόνο στα σύνορα των δύο χωρών.

Πρόσφατα υπήρξε δημοσίευση άρθρου μου στον τοπικό τύπο σχετικά με την προσπάθεια της Αρμενίας να εισβάλει στην περιοχή Τοβούζ στις 12-16 Ιουλίου 2020,  στα κρατικά σύνορα των δύο χωρών, σε μεγάλη απόσταση ​​από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις άλλες κατεχόμενες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν και ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να επαναλαμβάνομαι. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Γερεβάν, με τον παραδοσιακό του τρόπο, να καλύψει τις εδαφικές του αξιώσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζαν προς μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση, να παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινότητα για όσα συμβαίνουν, να μεταφέρει την πολιτική στρατιωτικής επιθετικότητας από τη ζώνη του πολέμου στη διεθνή σκηνή, καθώς επίσης η βία κατά των Αζερμπαϊτζανών που ζουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Αρμενική ηγεσία κατέφυγε σε εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού εναντίον των Αζερμπαϊτζανών στο εξωτερικό μέσω ριζοσπαστικών οργανώσεων της Αρμενικής Διασποράς. Σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, οι υπερεθνικιστικές εξτρεμιστικές ομάδες της Αρμενίας, που φορούσαν σύμβολα των αρμενικών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η ASALA, επιτέθηκαν και βανδάλισαν τις εγκαταστάσεις των διπλωματικών αποστολών του Αζερμπαϊτζάν, προσπάθησαν να εμποδίσουν τις ειρηνικές και προεγκριμένες διαδηλώσεις των μελών της αζέρικης κοινότητας, σωματικά και λεκτικά επιτέθηκαν σε μεμονωμένους Αζερμπαϊτζανούς, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών και δημοσιογράφων. Σε συνδυασμό με τη μαζική σωματική βία, το διαδίκτυο καθώς και τα κοινωνικά μέσα υπέστησαν κακομεταχείριση για να διαδώσουν το μίσος και τον εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών απειλών θανάτου κατά των Αζερμπαϊτζανών.

 

Επιθέσεις στους συμπατριώτες μας από αρμενικές οργανώσεις διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στην Πολωνία, στη Σουηδία και πιο πρόσφατα στον Καναδά, δεν έχουν ξεφύγει από την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τοπικές οργανώσεις της αρμενικής πλευράς έχουν γίνει πιο δραστήριες στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό. Κατά αυτόν τον τρόπο, διοργανώθηκαν προκλητικές ενέργειες πρώτα μπροστά από την Πρεσβεία μας στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς, ο κύριος σκοπός αυτών των ενεργειών από την πλευρά της Αρμενίας, όπως έχω ήδη επισημάνει παραπάνω, είναι να παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινότητα για τα πραγματικά γεγονότα της διαμάχης, να συκοφαντήσει το  Αζερμπαϊτζάν και να προκαλέσει με διαφορετικούς τρόπους.  Αυτές είναι οι ευρέως γνωστές μέθοδοι της αρμενικής προπαγάνδας. Στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη διασπορά και νιώθοντας πιο άνετα, η αρμενική προπαγάνδα πήγε ένα βήμα παρακάτω. Οι τοπικές αρμενικές οργανώσεις, υποκινούμενες φυσικά από το Γερεβάν,  κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων και μέσω του τύπου, δίνοντας έμφαση σε ευαίσθητα για την Ελλάδα ζητήματα, προσπαθούν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας.

 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών παρενέβησαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για να προστατέψουν την Πρεσβείας μας. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτα. Δεν αποκλείεται τέτοιες ενέργειες και πιθανές προκλήσεις να οργανωθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

 

Τα καλά νέα είναι ότι στον 21ο αιώνα τίποτα δεν ξεφεύγει από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο βανδαλισμός και η βία που διαπράχθηκαν από αρμενικές ομάδες διασποράς εκτέθηκαν και πολλά μέλη αυτής της ομάδας τιμωρήθηκαν. Οι τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αντέδρασαν στο έγκλημα επιβεβαιώνοντας το γεγονός χρήσης βίας κατά των συμπατριωτών μας και εκτιμώντας την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ως θύμα. Είναι απαράδεκτο να διαπράττονται τέτοια εγκλήματα και πράξεις πρόκλησης εναντίον αμάχων και διπλωματών.

 

Είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό κοινό θα αξιολογήσει τη σύγκρουση και τα γεγονότα αντικειμενικά και βάσει επαληθευμένων πληροφοριών. Η καλά ενημερωμένη ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει σε τέτοιου είδους αρμενική προπαγάνδα να βλάψει τις αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας, καθώς και τη διάκριση μεταξύ του επιτιθέμενου και του θύματος επίθεσης.

 

Απάντηση