Site icon Volos Press

Όλα του γάμου δύσκολα

Πολλές είναι οι υποψήφιες νύφες που «τρέχουν» πανικόβλητες για να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον γάμο τους. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται ο κορωνοιός στέκεται «εμπόδιο» στα σχέδια πολλών μελλόνυμφων που έχουν βρει το έτερον ήμισυ τους κι έχουν αποφασίσει να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, αφού σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ επικρατεί «κομφούζιο» για τις άδειες γάμου στις Μητροπόλεις.

Το Volos Press παρουσιάζει την διαδικασία που θα ακολουθήσετε πριν την τέλεση του γάμου σας.

Πρωτίστως, εάν έχετε «κλείσει» ακριβή ημερομηνία του γάμου στον ιερέα της ενορίας σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την έγκριση της άδειας του γάμου. Η έγκριση περιορισμένου αριθμού αδειών αφορά  σε όσα ζευγάρια δεν έχουν ορίσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, συγκαταλέγονται το όριο ηλικίας (18ετών, ειδάλλως απαιτείται γονική συναίνεση), ο βαθμός συγγένειας (να μην είναι μικρότερος του τρίτου βαθμού), το θρήσκευμα (και οι δύο χριστιανοί) και η νοητική διαύγεια, προκειμένου να υπάρχει επίγνωση του μυστηρίου.

Σχετικά με τα πιστοποιητικά, αναγκαία κρίνονται τα πιστοποιητικά αγαμίας που εκδίδονται από την ενορία που ανήκει το ζευγάρι, παρουσία μάλιστα δύο ενήλικων μαρτύρων που θα βεβαιώσουν ότι το ζεύγος δεν έχει μεταξύ του Α’ ή Β’ βαθμού συγγένειας και δεν έχει πραγματοποιήσει πρότερο γάμο, από τον οποίο δεν έχει λάβει το διαζευκτήριο.

Το επόμενο βήμα είναι η αναγγελία του γάμου σε κάποια ελληνική εφημερίδα (το αργότερο 15ημέρες πριν το μυστήριο), το οποίο και θα προσκομίσει το ζευγάρι μαζί με τα πιστοποιητικά γεννήσεως , στον ιερέα που θα εκδώσει τις άδειες.

Στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει τα πιστοποιητικά αγαμίας και την γραπτή έγκριση της εκκλησίας, θα χρειαστεί το ζεύγος να πληρώσει ένα παράβολο των 18€ που θα προμηθευτεί από την εφορία. Τα έγγραφα της αίτησης για την άδεια του γάμου θα κατατεθούν πρώτα στην Αρχιεπισκοπή και έπειτα στην ενορία της νύφης.

Εάν έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος θα πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης. Επίσης, εάν ένας από τους δύο μελλόνυμφους είναι αλλοδαπός απαραίτητη είναι η άδεια παραμονής του στη χώρα και η σχετική βεβαίωση από το προξενείο της γενέτειρας του, μεταφρασμένη στα ελληνικά.

Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι όλα τα αναγκαία έγγραφα πρέπει να έχουν εξάμηνη ισχύ.

Δέσποινα Κοτρόγια

Exit mobile version