Ομιλία πρόεδρου ΤΕΕ κα Ν. Καπούλα στην κοπή πίττας του τοπικού τμήματος Φεβρουάριος 2018

1013

foto:© FDB

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, προσωπικά και εκ μέρους των εκλεγμένων μελών του ΤΕΕ Μαγνησίας, που παραβρίσκεστε στην φετινή μας εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας.

Το επαναλαμβάνω κάθε χρόνο, ότι ο καθημερινός αγώνας όλων των διπλωματούχων μηχανικών, είναι άνισος. Οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν καθημερινά το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα στο οποίο στηρίζεται το ελληνικό κράτος και δημιουργεί ατέρμονες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των μελετών τους. Παράλληλα βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά από ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης και προκαλεί ασυνέπεια του κράτους στην πληρωμή των έργων, αλλά και ελάχιστες νέες επενδύσεις στη χώρα.

Παρόλα αυτά οι μηχανικοί αντιμετωπίζονται στα χρόνια της κρίσης ως ένας κλάδος δήθεν προνομιούχος στον οποίο επιβάλλονται υψηλές ασφαλιστικές εισφορές – υψηλότερες από την πλειοψηφιών των άλλων επαγγελματιών- και υψηλοί συντελεστές φορολόγησης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με όλα τα Περιφερειακά Τμήματα κατάρτισε σειρά εφαρμόσιμων αναπτυξιακών και εφικτών προτάσεων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων στα επενδυτικά σχέδια.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ στα εμπόδια που προκύπτουν σχεδόν σε κάθε επένδυση σχετικά με τη χωροθέτηση και τις χρήσεις γης.

Είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα να καθυστερούν ή να χάνονται νέες επενδύσεις εξαιτίας της πολυπλοκότητας των εγκρίσεων στη χωροθέτηση κι αυτό συμβαίνει γιατί οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου εγκρίνουν σταδιακά και σύμφωνα με το δικό τους θεσμικό πλαίσιο την εκάστοτε πρόταση.

Γνωρίζουμε περιπτώσεις που βρίσκονται στο στάδιο των εγκρίσεων για δέκα και περισσότερα χρόνια και ειδικά οι μικροί επενδυτές αποθαρρύνονται καθώς δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την πολύχρονη καθυστέρηση. Αν δεν υπάρξει άμεσα η καθιέρωση ενός ενιαίου χάρτη για όλες τις θεσμικές γραμμές δηλαδή της κτηματικής, των αρχαιολογικών περιοχών, των ενταγμένων πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων και των περιβαλλοντικών απαγορεύσεων τότε κάθε επένδυση θα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από την άποψη της κάθε υπηρεσίας.

Παράλληλα είναι οξύμωρο να συζητάμε ότι περιμένουμε την ανάπτυξη από τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα ενώ το χωροταξικό του Τουρισμού έχει ακυρωθεί εδώ και μήνες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι αδύνατο να εγκατασταθεί οποιαδήποτε τουριστική χρήση η οποία να είναι εναρμονισμένη με τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και τις ισχύουσες οδηγίες εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα χωροθέτησης από εγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Συνεπώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μία χώρα όπου πλήττεται από την κρίση είναι μάταιο να ελπίζουμε σε προσέλκυση επενδύσεων αν δεν έχουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης, θεσμοθέτηση αναπτυξιακών ζωνών και επιτέλους τη θέσπιση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του υπερκείμενου σχεδιασμού.

 Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στα τοπικά μας δρώμενα, που μας απασχόλησαν όλη αυτή τη χρονιά.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές και θεσμοθετήσεις νέων όρων και κανόνων. Αλλαγές όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι οποίοι δημιούργησαν πλείστα όσα προβλήματα στους ιδιοκτήτες, λόγω των ασαφειών στο νόμο και τα οπoία κλήθηκαν οι μηχανικοί να επιλύσουν.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Σύλλογο Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας υλοποίησε άμεσα ενημερωτικές ημερίδες στο Δήμο Βόλου, το δήμο Αλμυρού και το Δήμο Ρήγα Φεραίου, και προσπαθήσαμε μέσω της συνέργειας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων και πως οι επιτροπές θα μπορέσουν να αποφασίσουν για την πληθώρα των διαφορετικών περιπτώσεων. Οι δασικοί χάρτες είναι χωρίς αμφισβήτηση αναγκαίοι για τη χώρα και έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια ωστόσο η υλοποίησή τους δε διαφαίνεται να είναι άμεση και είναι σαφώς ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην παρούσα φάση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Στα θετικά βήματα της χρονιάς μπορούμε να προσμετρήσουμε την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου. Το ΤΕΕ Μαγνησίας αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ημερίδες ενημέρωσης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο υπό την αιγίδα των δύο Δήμων. Η κοινή μας προσπάθεια είναι να ενημερωθεί το σύνολο των ιδιοκτητών τόσο για την αναγκαιότητα της δήλωσης της περιουσίας όσο και για την διαδικασία ώστε να λύσουμε πιθανές απορίες ή ανησυχίες των ιδιοκτήτων και ολοκληρωθεί ομαλά και άμεσα η περίοδος των δηλώσεων.

Παράλληλα άμεση ήταν η παρέμβαση μας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της καύσης του RDF, όπου απαντήσαμε με κοινό μας έγγραφο, στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού απαιτώντας να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος τόσο στις προδιαγραφές των υλικών, όσο και στις μονάδες καύσης.

Η κοινή μας παρέμβαση συντέλεσε στο να διεξαχθούν άμεσα έλεγχοι εκείνη την περίοδο ενώ πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΕ το διευρυμένο συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου κατατέθηκαν στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου οι απόψεις των φορέων και των πολιτών.

Ταυτόχρονα ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF από τη δημοτική αρχή Βόλου, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί εις βάρος της ανακύκλωσης, και παραπληροφορεί τους κατοίκους του Βόλου, ως προς τους στόχους και την σκοπιμότητά της.

Μετά από την εξαίρετη πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου  κ. Δραμητινού, τα ΤΕΕ Μαγνησίας συνδράμει εθελοντικά σε θέματα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου και ο εξωραϊσμός των κληροδοτημάτων του. Ήδη τις επόμενες μέρες μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των διοικήσεων του Νοσοκομείου Βόλου και του ΤΕΕ Μαγνησίας σε συνεργασία με την URBANACT θα αλλάξει η όψη των κτιρίων επί των οδών Κ. Καρτάλη και Ιάσονος που αποτελούν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και επί χρόνια παρουσιάζουν μια εικόνα υποβάθμισης. Αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο και οι δύο πλευρές πως παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η θέληση για προσφορά στην πόλη είναι ισχυρότερη και μπορεί να οδηγήσει σε ευέλικτες και εφικτές λύσεις.

Κλείνοντας την αναφορά μου στις παρεμβάσεις και την εθελοντική προσφορά της Διοίκησης του ΤΕΕ Μαγνησίας και των συναδέλφων μας στην τοπική κοινωνία θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία που ξεκίνησε για πρώτη φορά με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας  και την  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου. Η άριστη συνεργασία που έχουμε έδωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όπως η λύση για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών του 10ου Γυμνασίου Βόλου και η διεξαγωγή του 1ου πανελλαδικά μαθητικού συμβουλίου με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, γονέων και των τοπικών φορέων όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας. Στόχος μας για το νέο έτος είναι να παραδώσουμε τον οδηγό για τη δημιουργία ειδικών ασφαλών διαδρομών των μαθητών όπου θα καταγραφούν τα μικρά αλλά και μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την πρόσβασή τους στο σχολείο και καθιστούν τις διαδρομές επικίνδυνες.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα της δημοτικής αρχής Βόλου και της συνεργασίας που δεν υπάρχει. Άλλωστε είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι όσες φορές παρεμβήκαμε, σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο σε θέματα της πόλης, επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο.

Οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν από την πλευρά του Δήμου Βόλου, κάμφθηκαν  στο τέλος ακολουθώντας την άποψη του ΤΕΕ, αφού όμως η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο αντιπαλότητας και πολλές φορές σε πεδίο μάχης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πρόσφατα.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι για ακόμη μια χρονιά η Διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας δούλεψε αδιάκοπα στο πλευρό σας για κάθε μικρό η μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι μετά από τις επίμονες προσπάθειες του ΤΕΕ Μαγνησίας καταφέραμε να καταργήσουμε οριστικά την προσκόμιση ασφαλιστική ενημερότητας των μηχανικών από τη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν ένα δίκαιο και νόμιμο αίτημα αγωνιστήκαμε για μήνες προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε τελικά να εκδοθεί η σχετική οδηγία προς τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Στενότερη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ζητήσαμε από τα στελέχη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν με τη διαδικασία έγκρισης των μελετών για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Στη σύσκεψη καταθέσαμε σειρά προτάσεων επ’ ωφελεία  των συναδέλφων και της εταιρείας και θέσαμε από κοινού τους στόχους για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Κλείνοντας τον απολογισμό θα ήθελα να εκφράζω τις ευχαριστίες μου, στην συντριπτική πλειοψηφία των θεσμών και των φορέων της Μαγνησίας, με τους οποίους έχουμε άριστη σχέση και αγαστή συνεργασία και με αυτό τον τρόπο γινόμαστε όλοι αποτελεσματικότεροι.

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΜΕΔΕ που πρόθυμα συνέδραμαν για την λειτουργία του αμφιθεάτρου του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Φυσικά τους συναδέλφους μας με τους οποίους έχουμε καθημερινή επικοινωνία και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ενωμένοι με αποφασιστικότητα διατηρώντας πάντα υψηλά τις αρχές του ήθους και της επιστήμης.

Τους ομότιμους μηχανικούς που δραστηριοποιήθηκαν μέσα από ένα άτυπο σύλλογο υπό την αιγίδα μας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς είναι πολύτιμοι συμπαραστάτες με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.