Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητάει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

791

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από τις 14 Ιανουαρίου 2018 ζητάει από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Το αίτημα της παράτασης εστάλη από τον Δήμαρχο κ. Παν. Κουτσάφτη μετά τη διαπιστωμένη επιδείνωση της κατάστασης των υποδομών από τις αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου.

Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν νέα ιστορικά ρεκόρ ύψους βροχόπτωσης στο Πήλιο, προκαλούν σοβαρές ζημιές και σωρευτικά προβλήματα στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, στις υποδομές και τα δίκτυα.

Σε περισσότερα από 30 σημεία έχουν καταγραφεί σημαντικές κατολισθήσεις ή καταπτώσεις λόγω των διαβρώσεων και τη διαλυτική ικανότητα των επιφανειακών νερών που προκαλούν επίσης λασποροές και ερπυσμούς εδαφών σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτός από το οδικό και στο αγροτικό δίκτυο είναι μεγάλες ενώ καταστροφές έχουν υποστεί τεχνικά έργα, δίκτυα και άλλες υποδομές.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος επιχειρεί την άρση των καταπτώσεων και ελεγχόμενες καθαιρέσεις επικίνδυνων βράχων και άλλων υλικών από ασταθή πρανή και την αποκατάσταση της βατότητας του δικτύου, εργασίες για τις οποίες ζητάει τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας  και των συναρμόδιων Υπουργείων.

Καθοριστικό σημείο στην όλη προσπάθεια η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την οποία αιτήθηκε ο Δήμος με την ακόλουθη επιστολή του κ. Κουτσάφτη προς τον κ. Περιφερειάρχη:

“Όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 14η Ιανουαρίου 2018 έως την 12η Μαρτίου 2018.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν το Δήμο μας και δημιουργούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, στο οδικό μας δίκτυο εσωτερικό και εξωτερικό, πολλές καθιζήσεις και διαβρώσεις.

Στα δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης και ιδιαίτερα σε αυτά που οι πηγές τους βρίσκονται εντός των χειμάρρων, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες.

Παρακαλούμε όπως παρατείνετε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον Δήμο μας.”