Ποιος Είναι ο Πιο Γρήγορος Browser για Windows 10

0
787

Οι περισσότερες δραστηριότητες που κάνουμε σε έναν υπολογιστή, μπορούν να γίνουν online μέσω κάποιας ιστοσελίδας. Οπότε ένας γρήγορος browser μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή. Σε αυτόν τον οδηγό θα συγκρίνουμε τις ταχύτητες από τους πιο δημοφιλείς browsers, δοκιμάζοντας μια σειρά από αξιόπιστα benchmarks, που δοκιμάζουν κάθε πτυχή του browser.

Τι θέλουμε να έχει ένας γρήγορος browser

Τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ, οι λεγόμενοι browsers, είναι απ’ τις πιο σημαντικές εφαρμογές του υπολογιστή μας. Για την ακρίβεια, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούμε τον browser μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

Ειδικά στη σημερινή εποχή, οι browsers δε χρησιμοποιούνται απλώς για περιήγηση. Σχεδόν για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούμε, υπάρχει κάποια ιστοσελίδα στην οποία μπορούμε να κάνουμε online ό,τι κάνει και η εφαρμογή.

Έτσι έχουμε για παράδειγμα το web mail αντί για κάποιον e-mail client, ή το google docs αντί για κάποια σουίτα γραφείου. Άλλες φορές βλέπουμε βίντεο και ακούμε μουσική online αντί να κατεβάζουμε τα αρχεία.

Υπάρχουν ιστοσελίδες απ’ τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα. Για να μην αναφέρουμε τις διάφορες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες αφιερώνουμε συνήθως αρκετό χρόνο.

Για κάποιον που κάνει όλες αυτές και άλλες τόσες εργασίες online, ένας γρήγορος browser είναι απαραίτητος. Αν ο browser μας είναι αργός, εκτός απ’ το ότι καθυστερεί τις εργασίες μας, ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και εκνευριστικός.

Φυσικά, οι περισσότεροι διαλέγουμε ποιον browser θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Ελέγχουμε ποια πρόσθετα χρησιμοποιεί, πόσο μας αρέσει το περιβάλλον του, και γενικά επιλέγουμε βάσει προσωπικού γούστου.

Προφανώς μας ενδιαφέρει ο browser που θα διαλέξουμε να έχει γρήγορη απόκριση, όμως συνήθως συγκρίνουμε “με το μάτι”. Κανείς δε θα καθίσει να μετρήσει ποιος είναι ο πιο γρήγορος browser για να αποφασίσει τι να εγκαταστήσει.

Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχει αυτός ο οδηγός, για να μετρήσουμε τις ταχύτητες από τους πιο γνωστούς browsers. Για να συγκρίνουμε αντικειμενικά ποιος είναι ο πιο γρήγορος browser, επιλέξαμε μια σειρά από δωρεάν τεστ ταχύτητας.

Σαφώς, η ταχύτητα ενός browser συνδέεται και με το σύστημα στο οποίο είναι εγκατεστημένος. Για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός μέσου χρήστη, οι μετρήσεις έγιναν σε εικονική μηχανή με 2 πυρήνες και 4GB RAM.

Στη μηχανή εγκαταστήσαμε την τελευταία έκδοση των Windows 10 64-bit, την 1709.

Ο νικητής του 2017

Ακολουθούν χιλιόμετρα πίσω Edge, Internet Explorer, και Firefox, ενώ ο Opera πιάνει ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς – όπως πάντα.

Ωστόσο, ίσως δούμε θεαματικές αλλαγές στις μετρήσεις ταχύτητας, καθώς οι πιο δημοφιλείς browsers έχουν βελτιώσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά τους. Εξαιρείται για άλλη μια φορά ο Internet Explorer, για τον οποίον αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει ακόμα.

Το “φαβορί” για τις μετρήσεις μας φέτος είναι ο νέος Firefox Quantum, ο οποίος βγήκε πολύ πρόσφατα – μέσα στον Νοέμβριο του 2017 – και υπόσχεται ότι είναι ο πιο γρήγορος browser που κυκλοφορεί.

Επιπλέον, η Mozilla υποστηρίζει ότι ο ανανεωμένος Firefox είναι και πιο ελαφρύς, όμως σε αυτόν τον οδηγό δεν θα εξετάσουμε πόση μνήμη καταναλώνει ο καθένας. Μας ενδιαφέρει ξεκάθαρα μόνο η ταχύτητα.

Επίσης βελτιωμένος έρχεται και ο Edge, με την Microsoft να ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι είναι πλέον ο πιο γρήγορος browser για Windows, αλλά και ο πιο ασφαλής.

Όπως προείπαμε, δεν μας νοιάζει ούτε η ασφάλεια, ούτε η μνήμη, ούτε και η ομορφιά σ’ αυτόν τον οδηγό. Θέλουμε ταχύτητα και τη θέλουμε πάση θυσία.

Browser Benchmarks

Τα browser benchmarks είναι διάφορα τεστ στα οποία μετράται η επίδοση ενός browser, υπολογίζοντας την αποδοτικότητά του στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών. Αυτά τα τεστ γίνονται συνήθως online και δεν απαιτούν πολύ χρόνο κατά την εκτέλεση.

Οι εκδόσεις των browser που δοκιμάζουμε είναι οι παρακάτω:

  • Chrome 62.0.3202.94 Official Build (64-bit)
  • Firefox Quantum 57.0 (64-bit)
  • Opera 49.0.2725.47
  • Microsoft Edge 41.16299.15.0
  • Internet Explorer 11.64.16299.0

Όλοι οι browsers που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές ήταν καθαροί, χωρίς επιπλέον πρόσθετα που μπορεί να επιβαρύνουν την απόδοσή τους. Επίσης, οι μετρήσεις έγιναν στην ίδια εικονική μηχανή για όλα τα προγράμματα περιήγησης.

Κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε πολλαπλές φορές, και τα αποτελέσματα δείχνουν τον μέσο όρο.

JetStream

Το JetStream συγκεντρώνει μια σειρά από μετρήσεις JavaScript και το τελικό αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός αυτών των μετρήσεων.

Σε αυτό το benchmark, ο πιο γρήγορος browser είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο σκορ.

Ο Edge βγήκε πρώτος σε αυτή τη μέτρηση με αρκετά μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους, πράγμα που μας εξέπληξε.

Chrome, Firefox, και Opera έχουν μηδαμινές διαφορές μεταξύ τους, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Τελευταίος και καταϊδρωμένος είναι ο Internet Explorer, αλλά δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση.

Octane

Το Octane είναι ένα benchmark που δημιούργησε η Google, όπου και σε αυτό το τεστ υπολογίζεται η ταχύτητα ενός browser στη JavaScript.

Για τον έλεγχο το Octane χρησιμοποιεί μια σειρά από επιμέρους τεστ, που βασίζονται στις πιο περίπλοκες διαδικτυακές εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης.

Όπως και στο JetStream, έτσι και εδώ, όσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο.

Θα περίμενε κανείς ότι ο Chrome θα έρθει πρώτος, αφού το συγκεκριμένο benchmark είναι της Google. Ωστόσο την πρώτη θέση πήρε ξανά ο Edge.

Με ελάχιστη διαφορά ακολουθούν κατά πόδας με τη σειρά Opera, Firefox, και Chrome. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι ο Internet Explorer είναι στον πάτο της λίστας. Είναι πλέον αυτονόητο.

Kraken

Το Kraken είναι το θρυλικό θαλάσσιο τέρας που έμοιαζε με γιγάντιο καλαμάρι και έσπερνε τον τρόμο στις θάλασσες διαφόρων μυθιστορημάτων.

Εκτός αυτού, Kraken είναι το όνομα που επέλεξε η Mozilla για το JavaScript benchmark που δημιούργησε.

Αυτό το benchmark μετράει κυρίως χρόνους κωδικοποίησης ήχου, εικόνας, κρυπτογράφησης, και άλλα. Πρόκειται για ένα πιο απλό τεστ, που βασίζεται σε καθημερινά σενάρια χρήσης ενός browser.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τεστ, ο πιο γρήγορος browser σε αυτό το benchmark είναι αυτός που θα έχει το μικρότερο σκορ. Είναι μάλλον ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει και ο Internet Explorer μια φορά τη μεγαλύτερη ράβδο στο γράφημα.

Ο Firefox βγήκε με πολύ μικρή διαφορά πρώτος. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει ότι είναι φυσικό, εφόσον το benchmark είναι της Mozilla. Ωστόσο, είδαμε σε προηγούμενες εκδόσεις του browser ότι δεν γίνονται διακρίσεις, καθώς είχε πατώσει στις μετρήσεις του Kraken.

Επόμενος είναι ο Edge, και επίσης με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν Opera και Chrome.

WebXPRT 2015

Αυτό το benchmark περιλαμβάνει έξι επιμέρους HTML5 και JavaScript τεστ.

Εν ολίγοις, χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για να αντικατοπτρίσει εργασίες που μπορεί να εκτελούμε καθημερινά στον browser μας. Έτσι, ίσως να αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες μετρήσεις για να δούμε πόσο γρήγοροι είναι οι browser σε πραγματικά σενάρια.

Για άλλη μια φορά, το μεγαλύτερο σκορ είναι το καλύτερο.

Εδώ νίκησε με διαφορά ο νέος Firefox. Opera και Chrome σχεδόν ισόπαλοι πίσω του, ενώ αρκετά πίσω έμεινε ο Edge, που μέχρι στιγμής φαινόταν ότι πάει να κάνει την έκπληξη.

HTML5 Test

Τέλος, με την HTML5 να αποτελεί το μέλλον της HTML, δε θα μπορούσε να λείπει ένα benchmark που να μετράει κατά πόσο την υποστηρίζει ένας browser.

Το HTML5 Test δίνει έναν ή περισσότερους πόντους για κάθε χαρακτηριστικό της HTML5 που υποστηρίζει το κάθε πρόγραμμα.

Παρόλο που δεν είναι ένα ξεκάθαρο τεστ ταχύτητας, έχει σημασία πόσα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αξιοποιήσει ο browser μας.

Το μέγιστο σκορ είναι 555 και φυσικά, όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο.

Εδώ Chrome και Opera ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη υποστήριξη της HTML5. Τρίτος ήρθε ο Firefox, με τον Edge λιγάκι πιο πίσω.

Ο Internet Explorer και πάλι τελευταίος, αφού υποστηρίζει μόλις 312 απ’ τα 555 χαρακτηριστικά της HTML5. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι υποστήριζε περισσότερα (345). Ομολογουμένως δεν περιμέναμε να πρωτοτυπήσει ο browser, και να που μας εξέπληξε.

Ο πιο γρήγορος browser

Ενδιαφέρουσες οι μετρήσεις, αλλά πού καταλήγουμε; Ποιος είναι τελικά ο πιο γρήγορος browser;

Δεν ξέρουμε τι έκανε η Microsoft στη νέα έκδοση του Edge, αλλά φαίνεται να λειτούργησε – τουλάχιστον όσον αφορά την ταχύτητα. Ο Edge βγαίνοντας πρώτος σε δύο από τα τέσσερα τεστ που αφορούν την ταχύτητα, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση.

Μήπως τελικά να μην χρησιμοποιούμε τον Edge μόνο μετά το format για την εγκατάσταση νέου browser;

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, δεύτερος βγήκε ο Opera, τρίτος ο Firefox Quantum, και τελευταίος ο Chrome. Ωστόσο να τονίσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι μηδαμινές, ακόμα και σε σύγκριση με τον Edge.

Απάντηση