Πώς να αξιοποιήσω εναν παλιό σκληρό δίσκο

0
1331

Έχετε μήπως κάποιον παλιό σκληρό δίσκο που κάθεται στο ντουλάπι του σπιτιού σας και γεμίζει σκόνη; Είτε δουλεύει ο παλιός σας δίσκος είτε όχι, ήρθε η ώρα να τον ξεσκονίσετε, γιατί στον σημερινό οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους παλιούς σκληρούς μας δίσκους με διάφορους τρόπους.

Αν έχουμε έναν παλιό σκληρό δίσκο που δουλεύει;

Υπάρχει περίπτωση ο δίσκος μας να δουλεύει, αλλά να μην τον χρειαζόμαστε πια στο εσωτερικό του υπολογιστή μας, είτε γιατί έχει μικρή χωρητικότητα, είτε γιατί τον αντικαταστήσαμε με έναν πιο γρήγορο δίσκο SSD.

Αν λοιπόν έχουμε έναν λειτουργικό παλιό σκληρό δίσκο, δεν υπάρχει λόγος να μένει αχρησιμοποίητος.

Μετατρέπουμε τον παλιό σκληρό δίσκο σε εξωτερικό

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι η μετατροπή του δίσκου σε εξωτερικό, με τη χρήση κάποιας θήκης.

Αν θέλουμε να αγοράσουμε μια τέτοια θήκη, θα τις βρούμε σε αρκετά οικονομικές τιμές, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θήκη από κάποιον άλλον παλιό σκληρό δίσκο που δεν λειτουργεί πλέον. Η διαδικασία του να περάσουμε τον σκληρό στη θήκη είναι πολύ απλή, και δεν θα μας δυσκολέψει.

Χτίζουμε ένα NAS

Το NAS (Network Access Storage) με λίγα λόγια είναι ένας αποθηκευτικός χώρος, στον οποίο έχουμε πρόσβαση μέσω δικτύου.

Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα κουτιά NAS, στα οποία απλώς τοποθετούμε τον δίσκο μας, τα συνδέουμε στο router μας, και έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από παντού.

Αν ο παλιός μας δίσκος δεν δουλεύει

Μέχρι στιγμής είδαμε τις χρησιμότητες ενός δίσκου, με την προϋπόθεση ότι δουλεύει. Ας περάσουμε όμως σε κάτι πιο ενδιαφέρον. Τι μπορούμε να κάνουμε με έναν μη λειτουργικό παλιό σκληρό δίσκο;

Για τους λάτρεις των DIY, παρακάτω θα δούμε κάποιες ιδέες με τις οποίες μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας και να δημιουργήσουμε πρωτότυπες κατασκευές.

Πώς αποσυναρμολογώ έναν παλιό σκληρό δίσκο

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα εξαρτήματα ενός δίσκου για κατασκευές, θα πρέπει πρώτα να αποσυναρμολογήσουμε τον παλιό σκληρό δίσκο μας.

Θα χρειαστούμε:

Κατσαβίδια torx, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου
Ένα ίσιο κατσαβίδι
Πένσα
Αφού συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία, παίρνουμε τον παλιό σκληρό μας δίσκο…

…και ξεβιδώνουμε τις εξωτερικές του βίδες. Οι βίδες αυτές είναι συνήθως τύπου torx, μοιάζουν δηλαδή με εξάκτινο αστέρι.

Στους περισσότερους δίσκους, τουλάχιστον μία βίδα βρίσκεται κρυμμένη κάτω από την ετικέτα.

Σιγουρευόμαστε λοιπόν ότι ξεβιδώσαμε όλες τις βίδες, και ανοίγουμε το καπάκι. Να ξέρετε πως από τη στιγμή που ανοίξουμε το καπάκι, ο δίσκος έχει αχρηστευθεί οριστικά.

Στο εσωτερικό βλέπουμε όλα τα εξαρτήματα του δίσκου.

Η κεφαλή συγκρατείται από δύο μαγνήτες, οι οποίοι θα μας φανούν χρήσιμοι για τις DIY κατασκευές μας.

Ο πρώτος μαγνήτης είναι πάνω από την κεφαλή, οπότε δεν έχουμε παρά να τον τραβήξουμε με δύναμη για να βγει. Αν συγκρατείται με κάποια βίδα, την αφαιρούμε.

Επειδή οι δύο μαγνήτες έλκονται μεταξύ τους, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατσαβίδι με ίσια μύτη για να εξωθήσουμε τον πρώτο μαγνήτη.

Στη συνέχεια αφαιρούμε με τη σειρά της την κεφαλή του δίσκου, και προχωράμε στον δεύτερο μαγνήτη. Στην περίπτωσή μας είχε μία επιπλέον βίδα.

Τα δύο μεταλλικά εξαρτήματα που αφαιρέσαμε δεν αποτελούνται εξολοκλήρου από μαγνήτες. Οι μαγνήτες είναι τα κεντρικά κομμάτια που προεξέχουν, οπότε θα πρέπει να τους ξεκολλήσουμε, εκτός κι αν φυσικά θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε ως έχουν.

Για να τους ξεκολλήσουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο πένσες. Κρατώντας το μέταλλο από τις άκρες του με τις πένσες, τις λυγίζουμε προς το εσωτερικό με δύναμη.

Εμείς δεν είχαμε δεύτερη πένσα στις δοκιμές μας, οπότε χρησιμοποιήσαμε μία πένσα, ένα κατσαβίδι, και πολύ υπομονή.

Μετά από αρκετή ώρα τα καταφέραμε, και είχαμε πλέον στην κατοχή μας τους δύο μαγνήτες.

Συνεχίζουμε με τον περιστρεφόμενο δίσκο, που βρίσκεται στο κέντρο και μοιάζει με ένα μικρό CD.

Για να τον αφαιρέσουμε, θα πρέπει να ξεβιδώσουμε τις βίδες που τον συγκρατούν στη θέση του.

Αν ο σκληρός σας είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας, τότε θα έχει περισσότερους από έναν περιστρεφόμενους δίσκους.

Κατασκευές με μαγνήτες

Οι μαγνήτες νεοδυμίου των σκληρών δίσκων είναι αρκετά ισχυροί.

Ένας ισχυρός μαγνήτης μπορεί να μας φανεί χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις, με την πιο απλή και προφανή να είναι η τοποθέτηση μιας λίστας με ψώνια, ενός ημερολογίου, ή οποιουδήποτε σημειώματος, στην πόρτα του ψυγείου μας.

Για όσους θέλουν να το πάνε ένα βήμα πιο πέρα, μπορούν να ενσωματώσουν τους μαγνήτες στην πίσω πλευρά ενός λεπτού ξύλου, δημιουργώντας μία μαγνητική βάση για κατσαβίδια, μαχαίρια, και κάθε λογής μεταλλικά αντικείμενα.

Φυσικά, ανάλογα με το τι θέλουμε να στερεώσουμε, ίσως χρειαστούν περισσότεροι από δύο μαγνήτες. Ωστόσο η κεντρική ιδέα είναι η ίδια.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε δεκάδες κατασκευές με μαγνήτες. Το μόνο που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας.

Διακοσμητικά και καθρέφτες

Οι περιστρεφόμενοι δίσκοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθρέφτες, αφού η επιφάνειά τους είναι αρκετά λεία.

Το πιο απλό που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με έναν δίσκο, είναι να τον κρεμάσουμε κάπου και να τον χρησιμοποιούμε ως μικρό, διακοσμητικό καθρέφτη.

Για ένα διαφορετικού τύπου διακοσμητικό, μπορούμε να ανοίξουμε τρύπες στους δίσκους μας, να τους δέσουμε με πετονιά, και να δημιουργήσουμε ένα κρεμαστό διακοσμητικό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Σαν έξτρα bonus, θα διώχνει και τα περιστέρια, αν δεν έχουμε να κρεμάσουμε CD.

Και σε αυτήν την περίπτωση βασικά μας όπλα είναι η φαντασία και η όρεξη.

Μυστική κρυψώνα

Αν θέλουμε να μην πάει τίποτα χαμένο απ’ τον παλιό σκληρό δίσκο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτί του ως μυστική κρυψώνα – “χρηματοκιβώτιο”. Αναρωτιέστε πώς;

Πολύ απλά, χρησιμοποιώντας το κουτί, το καπάκι, δύο από τις βίδες που ξεβιδώσαμε κατά την αποσυναρμολόγηση, και προαιρετικά έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να θολώσουμε τα νερά.

Για αρχή, τοποθετούμε μέσα στον δίσκο την περιουσία μας.

Εμείς επειδή δεν κρατάμε ποτέ ψιλά πάνω μας, αρκεστήκαμε στο “Gimp”.

Προαιρετικά, παραπλανούμε τους επίδοξους κλέφτες με την ένδειξη “Χαλασμένο” στο εξωτερικό του δίσκου.

Βιδώνουμε το καπάκι με τη μία βίδα σε κάποια από τις γωνίες του σκληρού δίσκου.

Προσέχουμε να μην τη σφίξουμε πολύ, έτσι ώστε να περιστρέφεται εύκολα το καπάκι.

Έπειτα βιδώνουμε και την απέναντι γωνία με τη δεύτερη βίδα, και είμαστε έτοιμοι.

Φυσικά ενημερώνουμε τους δικούς μας να μην πετάξουν τον “χαλασμένο” δίσκο. Δεν θέλουμε να καταλήξει στα σκουπίδια κατά το καθιερωμένο πρωινό κυριακάτικο συγύρισμα της μαμάς την ώρα που κοιμόμαστε.

Εναλλακτικό ρολόι

Αν διαθέτετε τα μηχανήματα και τον χρόνο για μια πιο εξειδικευμένη κατασκευή, τότε ίσως σας ενδιαφέρει ένα DIY ρολόι που έχει ως βάση τα μέρη του δίσκου, σαν αυτό που φαίνεται στην αρχική εικόνα του οδηγού.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης κατασκευής, καθώς και πολλά βίντεο στο YouTube για να σας καθοδηγήσουν.

Ανάλογα με τη φαντασία του καθενός, το αποτέλεσμα μπορεί να μας εκπλήξει.

Απάντηση