8.7 C
New York
Πέμπτη 28-03-2024
spot_img

Στην Καρδίτσα με τον Πρωθυπουργό ο Χρ. Τριαντόπουλος για την αποκατάσταση και τη στήριξη της περιοχής από τη θεομηνία “Ιανός”

Πάνω από 30 υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό”, σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος:
Το Σάββατο παρουσιάσαμε την πρόοδο του εγχειρήματος αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός”, ακολουθώντας την κατεύθυνση που δόθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρωθυπουργό: να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η αποκατάσταση και να φτάσει το συντομότερο δυνατόν η στήριξη στους πολίτες. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαστήκαμε όλοι στενά, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, παραγωγικοί φορείς και ενεργοί πολίτες – υπό τη στενή παρακολούθηση του Πρωθυπουργού.
Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας ήταν να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία όλων των προβλεπόμενων κανονιστικών και νομοθετικών πράξεων.
Καταφέραμε, λοιπόν, να εκδοθούν περισσότερες από τριάντα (30) υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες και διοικητικές πράξεις κατά τον πρώτο μήνα. Και, φυσικά, για να πετύχουμε το στόχο μας δεν διστάσαμε να τροποποιήσουμε νομοθετικές διατάξεις, να ανατρέψουμε διαδικασίες και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους. Μέσα, συνεπώς, σε ένα μήνα είχαν διαμορφωθεί οι θεσμικές προϋποθέσεις για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό”.
Παράλληλα, κινηθήκαμε προς τέσσερις βασικούς άξονες: υποδομές, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, πρωτογενής παραγωγή και νοικοκυριά. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε, όλοι, ταυτόχρονα, και προς τους τέσσερεις αυτούς άξονες. Και αθροιστικά, συνυπολογίζοντας πληρωμές, δεσμεύσεις, πιστώσεις και εξασφαλίσεις, το συνολικό μέγεθος της κρατικής αρωγής για αποκατάσταση και στήριξης αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον “Ιανό”.
Όσον, βέβαια, ωριμάζει ο τεχνικός σχεδιασμός των έργων, αλλά και προχωρά η διαδικασία στήριξης, τόσο αυτά τα ποσά θα ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Πίσω, φυσικά, από τα ποσά αυτά υπάρχει λεπτομερής ανάλυση που μας επιτρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την προσπάθεια αποκατάστασης και στήριξης. Και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ολοκληρωμένη -ποιοτικά και ποσοτικά- εικόνα για κάθε φυσική καταστροφή, καθώς αυτό βοηθά την πολιτεία να προγραμματίσει, να σχεδιάζει και να προσαρμόσει τις πολιτικές της, καθώς -δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής- είναι πιθανό να βρισκόμαστε πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Καταστάσεις που μέσα από τη στενή συνεργασία όλων μπορούμε γρήγορα να τις ξεπεράσουμε και να βρεθούμε σε ένα σημείο καλύτερο από πριν. Εκτιμώ ότι ο “Ιανός” μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο, καλό, παράδειγμα. Ένα παράδειγμα για να “χτίσουμε” μία νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία την αρωγή του κράτους σε μία φυσική καταστροφή που ο πολίτης το θέλει δίπλα του. Δηλαδή, την κρατική αρωγή. Και συνεχίζουμε.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles