Στο κατώφλι του 2018

889

ΦΩΤΟ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΙΘΙΟΠΩΝ ΚΟΠΤΩΝ (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

 

Του Κώστα Καραμεσίνη

Το 2017 έφυγε αφήνοντας σε άλλους γλυκές και σε άλλους πικρές αναμνήσεις. Δε θα σχολιάσουμε στο κείμενο αυτό ούτε τα πολιτικά δρώμενα ούτε την κοινωνική ζωή στη χώρα μας κατά το 2017. Θα ασχοληθούμε με κάτι που διαπιστώσαμε και μας χαροποίησε, την αθρόα επιστροφή των Ελλήνων στη μοναδική αληθινή τους ελπίδα, στην πίστη τους στο Θεό.

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ όλη τη χρονιά που πέρασε βρέθηκε σε Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια της χώρας μας, στο Αγιο Ορος και σε Ορθόδοξα Μνημεία, στις πνευματικές κυψέλες της Ελλάδας. Είδαμε με χαρά ότι η προσέλευση των Ελλήνων στους χώρους λατρείας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και παρατηρήσαμε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι προσεγγίζουν την Εκκλησία και προσέρχονται στους Ναούς.

Μέσα στο 2017 ζήσαμε την έλευση της Τιμίας Ζώνης στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, για την προσκύνηση της οποίας περίμεναν υπό βροχή χιλιάδες πιστοί. Η έλευση Ιερών Λειψάνων και Ιερών Εικόνων από διάφορους τόπους δημιούργησε ουρές προσκυνητών στους Ναούς που βρέθηκαν. Στην Κρήτη οι εορτασμοί του Ποιμενάρχη για τα 10 χρόνια της Αρχιεπισκοπικής του Διακονίας έβγαλε όλους τους Ηρακλειώτες, και όχι μόνο, στο δρόμο για να του ευχηθούν και για να πάρουν την ευχή του. Κάθε Κυριακή αλλά και σε όλες τις γιορτές είδαμε τους Έλληνες να συρρέουν στους Ιερούς Ναούς.

Διαβάστε εδώ:  Παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος: “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον όρο Μακεδονία σε άλλο κράτος”

Αφήνουμε στο τέλος τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στις Ιερές Αγρυπνίες, όλοι οι Ναοί ήταν κατάμεστοι και το ίδιο συνέβη και ανήμερα της εορτής, όταν από τις 5.30 το πρωί χτύπησαν οι καμπάνες και σύσσωμες οι οικογένειες, με τα μικρά τους τα παιδιά, προσευχήθηκαν για την έλευση του Χριστού. Κατά την 1η του έτους βρεθήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στα Εξάρχεια, και είδαμε εκατοντάδες οικογένειες να αλλάζουν το χρόνο στις 12 το βράδυ, χωρίς να διακόπτουν την προσευχή τους. Την ημέρα των Θεοφανείων πλήθη λαού παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων και πήραν αγιασμένο νερό που θα αγιάσει τις ψυχές τους.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την επιστροφή του κόσμου στην Πίστη και στην Ορθοδοξία, μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριαρχεί το ψέμα και η αλαζονεία της εξουσίας ή του χρήματος . Θέση μας είναι ότι η τύχη αυτής της μεταστροφής του κόσμου επαφίεται στους Πατέρες της Εκκλησίας, που διάλεξαν στη ζωή τους να αφιερωθούν στη διακονία των ανθρώπινων ψυχών. Δε θα τους κρίνουμε, δε θα επισημάνουμε τρωτά, δε θα αναδείξουμε τυχόν παραλείψεις τους, απλώς θέλουμε από αυτούς να τηρούν πάντοτε ευλαβικά την αποστολή τους και αυτό που τους διάλεξε ο Θεός να πράξουν. Εξάλλου αυτοί το γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας και είμαστε σίγουροι ότι δε θα απογοητεύσουν το ποίμνιό τους.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!