Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην καύση RDF

0
636

Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην καύση RDF

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Να σταματήσουμε το έγκλημα σε βάρος της υγείας μας

 

Οι πολίτες του Βόλου πρέπει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στο έγκλημα σε βάρος της υγείας τους και της υγείας των παιδιών τους. Το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία, δεν επιτρέπεται να θυσιάζεται για το κέρδος μιας ιδιωτικής εταιρείας, της ΑΓΕΤ, η οποία θα καίει σκουπίδια σκορπίζοντας τον καρκίνο σε μια πόλη 150.000 κατοίκων, η οποία έχει ήδη αυξημένα κρούσματα της επάρατης νόσου.

 

Οι κάτοικοι των Αστεριών, της Αγριάς, του Βόλου και του Πηλίου, πρέπει αύριο στις 12 το μεσημέρι να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το έγκλημα και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος το οποίο επέτρεψε να καούν 15.000 τόνοι RDF (σκουπιδιών) το 2015 και ποιος ξέρει πόσοι το 2016, στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Ποιός μας λέει ότι η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου δεν σχετίζονται με αυτό; Και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν οι 15.000 τόνοι γίνουν 200.0000! Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που πρώτα έδωσε την άδεια και μετά κάνει έλεγχο στις εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα καμία ποινή για τη μέχρι τώρα καύση RDF.

 

Καλούμε τους φορείς, τα κόμματα, τους βουλευτές και τις δημοτικές παρατάξεις, που δεν έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα μέλη τους και την κοινωνία του Βόλου. Κανένα μαγαζί δεν θα σωθεί με 2 ώρες επιπλέον δουλειά. Καμία εταιρεία ή γραφείο ή επιστημονική ενασχόληση δεν πρόκειται να χαθεί από δύο ώρες αποχής. Όλοι πρέπει να βρεθούν στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας. Ήδη αρκετοί φορείς εξήγγειλαν στάση εργασίας. Περιμένουμε και τους υπόλοιπους. Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες εργαζόμενοι κλπ. να βρουν τον τρόπο να συμμετάσχουν, έστω και αν ο φορέας που τους εκπροσωπεί διστάζει να το πράξει. Γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα.

 

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι τόσο φροντίζουν τα παιδιά τους πηγαίνοντάς τους στα μαθήματα, στα γυμναστήρια κλπ. Τους ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών τους; Προφανώς ναι. Πρέπει λοιπόν, για χάρη των παιδιών τους, να βρεθούν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Η καύση RDF εκλύει ιδιαίτερα επικίνδυνες, καρκινογόνες ουσίες, δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και θάλειο. Ευθέως επομένως υπονομεύεται η υγεία μας. Αν δε η ΑΓΕΤ αρχίσει να καίει 200.000 τόνους σκουπίδια, θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες.

Θα συμμετάσχουμε λοιπόν αύριο στη σιωπηλή και ειρηνική συγκέντρωση, χωρίς πανό, χωρίς φωνές, σαν την κηδεία που μας ετοιμάζουν.

 

Δε θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να γίνει σκουπιδότοπος της Ευρώπης.

Δε θα επιτρέψουμε η όμορφη πόλη μας να γίνει κόλαση.

Θα δώσουμε δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

Γιάννης Γερόπουλος                                                       Κώστας Βολιώτης

 

 

 

 

Επιλογή Ευθύνης: «Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στην καύση RDF»

Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία

«Το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία η προοπτική της καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF από το τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Οι επιστήμονες που διατύπωσαν μέχρι τώρα τις απόψεις τους για το θέμα, συμφωνούν σε ένα σημείο, ότι δηλαδή η καύση του στην παραγωγική διαδικασία απαιτεί κατάλληλες εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μη γίνεται ατελής καύση, αξιόπιστες μετρήσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ζήτημα στην περίπτωση του τοπικού εργοστασίου της ΑΓΕΤ, με δεδομένη, μάλιστα, την εγκατάστασή του σε επαφή με τον οικιστικό ιστό της πόλης και τα προβλήματα αέριας ρύπανσης, που έτσι κι αλλιώς η πόλη αντιμετωπίζει, είναι ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις πως θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν οι όροι ασφαλείας που εφαρμόζονται και τηρούνται σε άλλες χώρες, και ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το περιβάλλον και  την υγεία των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτα έδωσαν την άδεια για καύση RDF, και εκ των υστέρων κάνουν ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ή όχι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Και από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το εργοστάσιο δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την ασφαλή, σε κάθε περίπτωση, καύση τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων RDF.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων της πόλης μας, ανακαλώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις που προβλέπουν τη χρήση RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ενώ, κυβέρνηση και περιφέρεια, οφείλουν να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς, επιβάλλοντας την απαρέγκλιτη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Και η δημοτική αρχή, αντί για ήξεις-αφίξεις και υποκριτικές κινήσεις εντυπωσιασμού, οφείλει να πει ξεκάθαρα αν συμφωνεί ή όχι με την καύση RDF στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το ίδιο ισχύει και για όσα κόμματα και βουλευτές συνεχίζουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα, βάζοντας την εκλογική πελατεία πάνω από τη δημόσια υγεία.

Η ΑΓΕΤ ανήκει σε έναν πανίσχυρο οικονομικό όμιλο, διαθέτει προσωπικό με ικανότητες, εμπειρία και ευαισθησία στο περιβάλλον και έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγική της λειτουργία στην πόλη μας, με βάση τις αρχές της εταιρικής ευθύνης και χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία πειραματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση – διαμαρτυρία, στην πλατεία Ελευθερίας, και καλούμε τους φίλους της παράταξής μας και όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν το παρών.»

 

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου συντάσσεται με το μέτωπο αντίδρασης για την καύση του RDF, του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, διότι πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία όλων, η δική μας και των παιδιών μας.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύεται απ’ όλους, με κάθε τρόπο.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της επιχειρηματικότητας καταλαβαίνουμε την ανάγκη για το κέρδος και τη μείωση του κόστους μιας επιχείρησης, όμως δεν πρέπει αυτό να γίνεται εις βάρος της υγείας των ανθρώπων.

Το κράτος πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να βοηθήσει στη μείωση της φορολογίας του ενεργειακού κόστους, έτσι ώστε να μην βρίσκουν τέτοιους τρόπους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις καύσεις καρκινογόνων ουσιών.

Τέλος, ευχόμαστε και επιθυμούμε να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου και τις θέσεις εργασίας και ο κρατικός μηχανισμός  να επέμβει αποτελεσματικά, ώστε να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας, για το καλό όλων.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΑΠΙΑΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας είναι αντίθετο στην καύση RDF και άλλων επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ.

Δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να γίνει σκουπιδότοπος της Ευρώπης γιατί παράγονται επιβλαβή χημικά στοιχεία όπως διοξίνες οι οποίες είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών και των πολιτών της πόλης μας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καλεί τους εκπαιδευτικούς στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στα κατά τόπους συλλαλητήρια ενάντια στη ρύθμιση της κυβέρνησης να καταργήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αντιστεκόμαστε

στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει το δημόσιο σχολείο και υποβαθμίζει τον ρόλο των εκπαιδευτικών.

Παλεύουμε για:

  • Αύξηση δαπανών για την παιδεία
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
  • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καλεί τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 11:00 έως 11:30

Θα ακολουθήσει πορεία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας από τις 11:30 έως τις12:00

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας στις 14:00 (κτήριο Μουρτζούκου)

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Απόστολος Μούσιος               Κώστας Πολύζος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here