Συνάντηση Α.Σ. Ζαγοράς – ZAΓΟΡΙΝ με αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ.

482

Τα ζητήματα που απασχολούν τους συνεταιρισμένους παραγωγούς του ιστορικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN, παρουσίασαν μέλη της Διοίκησης σε αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ. που επισκέφτηκε την Οργάνωση στα πλαίσια περιοδείας της στο Πήλιο, την Τετάρτη 28.11.2018.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βασίλη Έξαρχο, Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Αντώνη Λάσκο και την Αντιπρόεδρο Δέσποινα Βαρούτα, στην οποία παρέστη και ο Υποδιευθυντής του Συνεταιρισμού, Άγγελος Θεοδώρου, εισάκουσε τις προτάσεις του αιωνόβιου συνεταιρισμού για την φοροελάφρυνση των αγροτών και δη των συνεταιρισμένων παραγωγών, συζήτησε με τη διοίκηση θέματα που άπτονται των επενδυτικών σχεδιασμών της Οργάνωσης στα πλαίσια δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020 και αντίστοιχα παρουσίασε το πρόγραμμα του πολιτικού φορέα. Τα μέλη του Διοίκησης του Συνεταιρισμού ανέπτυξαν επίσης την άποψη ότι πέραν των επενδύσεων του Συνεταιρισμού, για την διατήρηση της ομαλής ροής της εμπορικής δραστηριότητας, είναι κομβική η συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Πηλίου.  Όπως τόνισαν, σε περίπτωση μη διέλευσης των φορτηγών οχημάτων από ζημιές που τυχόν προκληθούν από τις καιρικές συνθήκες, έστω και για μία μέρα, δημιουργείται αμέσως εμπορική απώλεια στη περιοχή που δεν αναπληρώνεται. Τα μέλη του Συνεταιρισμού επεξήγησαν ακριβώς τις διαφορές των παραγωγών σε ορεινή περιοχή συγκριτικά με τη γενικότερη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της χώρας και το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς, παρά την ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία του Συνεταιρισμού.

Την αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ. απάρτιζαν επίσης η Φούλη Τσιώμου, Γραμματέας Ν.Ε. Μαγνησίας, ο Μενέλεαος Γαρδικιώτης, Γραμματέας του Τομέα Πρωτογενούς Παραγωγής του Κινήματος, ο Δημήτρης Κουτσούκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. από τη Μαγνησία, ο Άγγελος Αγραφιώτης μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, ο Δημήτρης Σπανός, Γραμματέας Δ.Ο. Ζαγοράς – Μουρεσίου και Συνεταιριστής και ο Θανάσης Κούντριας, αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας και επιχειρηματίας σε δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα. Παρών με την αντιπροσωπεία, στην επίσκεψη στα γραφεία του Συνεταιρισμού ήταν και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης.

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ως μια επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας που λειτουργεί στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, αποτελεί πρότυπο σχήμα οικονομικής ανάπτυξης. Με τις δραστηριότητές του, συμβάλλει όχι μόνο στην ευημερία των αγροτών της περιοχής, αλλά απασχολεί και δεκάδες άτομα ημερησίως, με το μόνιμο προσωπικό να ξεπερνάει τα 45 άτομα. Θέτει σε κάθε ευκαιρία όλα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και το συνεταιριστικό κίνημα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις διαχρονικά, αναπτύσσοντας την άποψη ότι η στήριξη του πρωτογενή τομέα και του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος, συμβάλλει παράλληλα στην ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας, είναι ζήτημα υπερκομματικό και εθνική ανάγκη.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ. που επισκέφθηκε και τις ψυκτικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στις οποίες βρίσκεται το διαλογητήριο – συσκευαστήριο, η Διοίκηση της Οργάνωσης προσέφερε το πρώτο προϊόν μεταποίησης μήλου ΖΑΓΟΡΙΝ, το βραβευμένο πετιμέζι από Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου, Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου αλλά και την κασετίνα με τη δίτομη έκδοση και το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν την ιστορία της Οργάνωσης που είναι συνυφασμένη με την γενικότερη ιστορία της περιοχής.