Συνάντηση του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας με την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Χρυσοβελώνη Μαρίνα, για τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία.

553

Το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, χθες ημέρα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, είχε συνάντηση με την Υφυπουργό του Υπουργείου Εσωτερικών κα Χρυσοβελώνη Μαρίνα και συζήτησε τα παρακάτω θέματα, τα οποία απασχολούν τον κλάδο μας.

Α) Ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να συντομεύσουν τις διαδικασίες επανατοποθέτησης των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης, στις Δημοτικές Αστυνομίες ανά την επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 278 του ν. 4555/2018.

Β) Εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας της ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία της επανεξέτασης του νόμου 3731/2008 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα κατοχυρώνει και θα επιλύει θέματα που απασχολούν διαχρονικά την υπηρεσία μας.

Γ) Τέλος πάγια θέση του Σωματείου είναι η πλήρης αποκατάσταση της αδικίας του 2013. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε εκ νέου να δοθεί η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής των πρώην δημοτικών αστυνομικών και από τους υπόλοιπους φορείς (Υπουργείο Εμπορίου, Υπουργείο Οικονομικών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), όπως έγινε και με την περίπτωση των καταστημάτων κράτησης.

Η κα Χρυσοβελώνη κατανόησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και ως θεσμός και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να συντομεύσουν οι διαδικασίες για την επανατοποθέτηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών από τα καταστήματα κράτησης, στις Δημοτικές Αστυνομίες ανά την επικράτεια.

Όσον αφορά το θέμα της επανεξέτασης του νόμου 3731/2008, συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και συνθήκες, όπως ισχύει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος, ήταν θετική στο αίτημα μας για πλήρη άρση των αδικιών που έχουν τελεστεί εις βάρος των δημοτικών αστυνομικών και να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους συναδέλφους που υπηρετούν σε άλλους φορείς να επιστρέψουν εφόσον το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές συνθήκες.

Για οποιοδήποτε νεότερο προκύψει θα υπάρξει ενημέρωση μέσω νέου Δελτίου Τύπου από το Σωματείο.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
ΚΟΣΣΥΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ   ΓΚΟΥΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ