ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

0
444

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία, του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Ιγγλέση, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Αγροτικής Οικονομίας κ. Χατζόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κοπάνα, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, του υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας κ. Τσόφα, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου, συνεδρίασε την Τρίτη 02-05-2017, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, μιας και σήμερα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ουσιαστική, για τον προγραμματισμό και το συντονισμό δράσεων. Αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του Νομού Μαγνησίας με τα τρία νησιά, τον ορεινό όγκο και τον κάμπο, «θέματα που απαιτούν συντονισμό, ετοιμότητα και πειθαρχία από όλους μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιούμε το προσωπικό μας και όλον τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Πρέπει όλοι μας να συντονιζόμαστε σωστά, να τηρούμε την ιεραρχία, να ενεργούμε πειθαρχημένα γιατί οι επιπόλαιες κινήσεις μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν καταστάσεις. Το βασικό προ όλων είναι η πρόληψη η οποία αφορά κυρίως στην ενημέρωση. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνουμε με δελτία τύπου πότε απαγορεύεται και πότε επιτρέπεται η καύση και υπό ποιες προϋποθέσεις, ενώ δημοσιεύουμε και καιρικούς χάρτες με τις ημέρες και τις ώρες υψηλού κινδύνου και τα καιρικά φαινόμενα, με τις συνεπαγόμενες απαγορεύσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία θα πρέπει όλοι μαζί να ενεργούμε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Νομό μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, με την υποστελέχωσή της και με δύο υπαλλήλους οι οποίοι ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες και τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ζήτησε η δαπάνη των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων σε καύσιμα να είναι επιλέξιμη για την Περιφέρεια, ώστε να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθά οικονομικά τους εθελοντές σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που η βοήθεια τους κρίνεται πολύ σημαντική.

Τέλος η κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους εθελοντές, τη ΔΕΔΗΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων τον περασμένο χειμώνα.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης τόνισε ότι όλοι οι φορείς ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, «και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here