Τα πάχη μου τα κάλλη μου

126

Είναι γεγονός, ότι όσο προχωράνε οι μέρες της καραντίνας, τόσο αυξάνονται τα νούμερα στη ζυγαριά μας. Ανέκαθεν, η περίοδος των εορτών ήταν «επικίνδυνη», για τη διατήρηση μίας κομψής σιλουέτας. Φέτος όμως, προστέθηκε ένα ακόμη «βαρύ φορτίο», εκείνο του εγκλεισμού και της έλλειψης διάθεσης για δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα, 1 στους 3 Έλληνες τείνει να είναι παχύσαρκος. Ωστόσο, η καραντίνα εκτιμάται ότι έχει αυξήσει ραγδαία αυτό το ποσοστό, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί τόσο η υγεία των πολιτών, όσο και η ψυχολογία τους.

Πέρα από τις γενετικές διαταραχές, που οφείλονται στα γονίδια και σχετίζονται με την όρεξη και τον μεταβολισμό, σημαντικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού περίγυρου που διαβιεί ένα άτομο. Οι γονείς, αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, έτσι οι διατροφικές τους επιλογές επηρεάζουν τη ζωή τους.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία, καθώς τα περισσότερα επεισόδια υπερφαγίας εκδηλώνονται σε στιγμές έντονου «στρες» και ανασφάλειας. Τα υπέρβαρα άτομα, αισθάνονται ότι μέσω του φαγητού, «ξεφεύγουν» από τα προβλήματα τους. Σε μία ζωή γεμάτη στερήσεις, αντλούν ικανοποίηση από την άμετρη πρόσληψη τροφής.

Ακόμη μία αιτία, μπορεί να αναζητηθεί στη γενικότερη εμπορευματοποίηση της διατροφής και στη πληθώρα βιομηχανικών τροφίμων, αφού οι ποικίλες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη του πολίτη για γρήγορα γεύματα, κατακλύζουν την αγορά με επεξεργασμένα τρόφιμα, που απαιτούν ελάχιστη έως και καθόλου προετοιμασία. Οι ελκυστικές τους συσκευασίες θέλγουν το ενδιαφέρον του πελάτη, δίνοντας πολλές φορές τη ψευδή εντύπωση του γευστικού.

Συχνό είναι επίσης, όταν ο άνθρωπος βαριέται, να στρέφεται προς το φαγητό, με σκοπό να «γεμίσει» το κενό που νιώθει. Άλλα πάλι άτομα, έχουν συνδυάσει τη λήψη τροφής, με κάποια συνήθεια τους, όπως η παρακολούθηση μίας ταινίας.

Πολλές πτυχές της ζωής μας, είναι άρρηκτα συνδεμένες με τη σωματική μας εικόνα (π.χ. η εύρεση ερωτικού συντρόφου, η αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών, η κοινωνική αποδοχή). Έτσι, οι υπέρβαροι γίνονται αρκετά συχνά, θύματα διακρίσεων και στιγματισμού από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο χώρος της μόδας έχει κάνει «στροφή» 180ο μοιρών, αφού σήμερα τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα, όπως η αγγλίδα Τess Holliday, ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψαν να φροντίζουν την υγεία τους.

Είναι σημαντικό, να μάθουν οι άνθρωποι  να αποδέχονται το σώμα τους, ως μέρος της υπόστασης τους και να μετατρέπουν τις αδυναμίες που θεωρούν ότι έχουν, σε πλεονεκτήματα. Άλλωστε, η  εξωτερική εμφάνιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το ουσιώδες στοιχείο που καθορίζει τη ζωή ενός ατόμου, όπως είναι αυτό της προσωπικότητάς του.

Με λίγα λόγια, καλό είναι να αγαπήσουμε το κορμί μας και τα σημεία εκείνα που μας κάνουν ξεχωριστούς. Να συνειδητοποιήσουμε ότι, η όποια αλλαγή πρέπει να γίνεται προς όφελος της υγείας και του εαυτού μας, και όχι με σκοπό να κερδίσουμε την κοινή αποδοχή, η όποια μπορεί να μην έρθει και πότε ουσιαστικά.

 

Δέσποινα Κοτρόγια

Απάντηση